Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Wypadanie zapłonu 2.7 V6
NieAmator:
--- Cytat: "BMsw" ---Krótkie pytanie , po resecie kompa jest bez zmian dalej ,,traktorek,, :-D ????
--- Koniec cytatu ---
O czym ty piszesz reset kompa nie pomoże na złe wychylenie zapłonu A jeśli chodzi o V ki to mam Xedosa i wszystko sam robie wole na siebie sie wściekać niż na kogoś. Teoria z wyprzedzeniem zapłonu zdaję się być słuszna koniecznie sprawdź to.
Lukas6751:
Po ostatniej wizycie tak jak mówiłem jest relatywnie lepiej, czyli już nie traktorzy. Tak z obserwacji dzisiejszej trasy 70% pali ok, a 30% na 5 cylindrach. Jazda na 5/6 nie jest już tak uciążliwa ale to nie oto chodzi by jeździć niesprawnym autem. Dzięki za sugestie, w poniedziałek jadę do ostatniego mechanika, który jest całkiem kumaty i delikatnie podpowiem mu wasze sugestie. Jak poradzi to się pochwale. Zapytam jeszcze o jedną rzecz jako laik, teoretycznie ma za bogatą mieszankę- spaliny paskudne, czy może tak być, że sonda lambda jest padnięta i za duża ilość benzyny zalewa 6 cylinder i dla tego nie pali?Pozdrawiam
NieAmator:
Jeśli po rozgrzaniu sonda zawiesza się lub nie pracuje to auto będzie poszarpywać i więcej palić bo będzie dawać info do silnika o zbyt małej ilości spalił i będzie dawać mocniejszą mieszankę to by było lekkie szarpanie a nie wypadanie zapłonu
Lukas6751:
Powoli zaczynam dostrzegać drugie dno problemu. Po dzisiejszej trasie na benzynie po dokonaniu obliczeń wynika, że spalanie oscyluje wokół 22 litrów!!! Jeżdżąc cały czas na gazie mogłem tego nie dostrzec:(. Teraz moje przypuszczenia: czy wynik wypadania zapłonów może być skutkiem ewidentnego rozregulowania- niesprawności spalania benzyny?
NieAmator:
spalanie jest przez szarpanie jedź na komputer może coś jest z sondą przepływką. Mnie Xedos przy emeryckiej jeździe palił 16 wynik uzyskany dzięki uwalonej sondzie normalnie pali 10-12
Nawigacja
[#] Następna strona