Autor Wątek: [Santa Fe SM] Światła przeciwmgielne tylne - dziwne zachowan  (Przeczytany 13628 razy)

thyss

• Gość
Z góry przepraszam jeśli temat już był lub jeśli będę się posługiwał niefachowym językiem.
Mam taki problem - tylne światła przeciwmgielne prawie nigdy mi nie świecą. Z rozmysłem piszę "prawie nigdy" bo zdarzyło mi się 2 razy że się zapaliły. A było to tak - kupiłem auto 2 tygodnie temu, jedyne co nie działa to te światła. Rozebrałem jedno żeby sprawdzić żarówkę (miałem nadzieje że obie się przepaliły) ale okazało się że żarówki są dobre. Sprawdziłem też masę - jest. Spojrzałem na przewód, nawet rozciąłem to co ochrania przewód w miejscach łączenia. Wszystko wygląda ok. Przewód wchodzi gdzieś w nadkole i dalej nie jestem już w stanie sprawdzić.
Spojrzałem też na przekaźnik, "cyka" przy wciskaniu przycisku więc (chyba) działa.
Możecie mi jakoś pomóc?
Jak sprawdzić co jest nie tak? Którędy idzie ten przewód, czy jest jak się do niego dostać?
A może ktoś miał ten sam problem..

Z góry dzięki za pomoc

Offline kosmos2011

• Giełda
[Santa Fe SM] Światła przeciwmgielne tylne - dziwne zachowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Styczeń 2013, 21:22:09 »
Trzeba sprawdzić węzły zaznaczone na czerwono.

Zdjęcia gdzie znajdują się poszczególne węzły (G08,G11,G12-masa).

Rozpiska pinów w kostkach (kolorem czerwonym zaznaczone sa piny dotyczące tylnych świateł przeciwmgłowych)

thyss

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Luty 2013, 09:24:45 »
wow, dziękuję!
Jak tylko się pogoda poprawi zacznę poszukiwania :)

Offline AnnaP.

• Giełda
Światła przeciwmgielne tył
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpień 2017, 17:46:38 »
Witam. Moim problemem są światła przeciwmgielne z tyłu Santka.
Otóż do czasu działy bez problemu, teraz przestały. Sprawdzałam przy żarówkach z tyłu- w ogóle prądu brak. Po włączeniu przyciskiem przeciwmgielnych , słychać takie charakterystyczne "pstryk"po lewej stronie, gdzie bezpieczniki.  Bezpieczniki również sprawdziłam i to niestety nie to. Ktoś mógłby doradzić prosto co i jak sprawdzić.
Przednie przeciwmgielne działają bez zarzutu.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Sierpień 2017, 19:43:59 »
Sprawdź bezpiecznik nr. 10 i przekaźnik zamień z którymś z niebieskich które są obok.
.

Offline AnnaP.

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sierpień 2017, 14:00:32 »
Sprawdziłam bezpiecznik 10 - jest ok. Zamieniłam przekaźnik zarówno z prawym niebieskim, jak i lewym niebieskim ( o ile dobrze skumałam że to o to chodziło ) , i niestety przeciwmgielnych z tyłu dalej brak :/
Nie chcę za bardzo rozkręcać "całego auta" i szukać winowajcy,ale widocznie chyba tylko to pozostaje... Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co może być?
p.s: a może to być przycisk po prostu? jeśli tak to jak go "wydłubać"żeby nie narobić szkody w plastiku...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Sierpień 2017, 14:25:29 »
Sprawdź czy po włączeniu świateł na pinie 1 (przewód koloru czerwonego) złącza I/P-E jest napięcie.
.

Offline AnnaP.

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Sierpień 2017, 18:05:09 »
Sprawdziłam. Napięcie jest.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Sierpień 2017, 20:51:12 »
Idąc dalej sprawdź czy na pinie 13 złącza M47 jest napięcie i przechodzi dalej na pin 12 lewa lampa i 11 prawa lampa. Złącze M47 jest niestety pod wykładziną za siedzeniem kierowcy.
.

Offline AnnaP.

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Sierpień 2017, 16:44:51 »
Dzięki kosmos2011 za info i zdjęcie poglądowe. Postaram się na spokojnie w sobotę tym zająć, bo niestety na tygodniu czasu tyle brak. A jeśli M47 jest pod wykładziną, to szykuję się na spokojną pracę "rozbiórkową"auta.
Zauważyłam że kabel który wychodzi z nadkola do lewej lampy przeciwmgielnej jest w dwóch miejscach jakby zagnieciony- być może w tym tkwi przyczyna...?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Sierpień 2017, 22:10:12 »
Wszystko zgoda tylko że lampy nie świecą obie, a rozgałęzienie na lewą i prawą (osobne przewody z +12V) znajduje się właśnie w złączu M47. Również masy do obu lamp są brane z dwóch różnych miejsc.

Offline AnnaP.

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Sierpień 2017, 22:47:57 »
Ok.Rozumie :) W takim razie postaram się w najbliższy wolny czas "rozebrać"Santka i sprawdzić złącze M47.  
Dzięki za wyjaśnienie.

Offline karino13

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Sierpień 2017, 23:08:04 »
witam...problem chyba z wiekszoscia santa fe ,u mnie pomoglo szarpanie kablami w skrzynce z przekaznikami pod kierownica

Offline AnnaP.

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Listopad 2017, 14:02:26 »
Witam. Życie nieco zweryfikowało plany dłubania przy aucie,i dopiero wczoraj się za to zabrałam. Sprawdziłam przekaźnik M47 na pinie 13,12 i 11 napięcie jest.
Czyli co - pozostaje rozebranie bagażnika i sprawdzenie tam G12 i G11? czy jeszcze jakaś możliwość?
Z tego co kojarzę to nie sprawdziłam przekaźnika G8, ale skoro dalej napięcie jest to pewnie on winowajcą nie jest?
P.S:jeśli faktycznie trzeba będzie sprawdzić przekaźnik G12 i G11 to od którego wpierw zacząć, i ktoś może ma jakiś filmik poglądowy jak zdjąć te plastiki,żeby nie narobić szkód etc.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Listopad 2017, 14:51:23 »
Czy sprawdziłaś czy między M47,  wtyczkami do lamp jest ciągłość przewodów?

Jeśli na 11,12 i 13 złącza M47 jest napięcie to ile ono dokładnie wynosi w voltach.

Masa G8 jest od lampki w włączniku więc nie ma znaczenia.

Jeśli chodzi o G11 i G12 to musiał to by być duży zbieg okoliczności żeby obie masy zniknęły, ale też to trzeba sprawdzić.