Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Żarówki w guzikach  (Przeczytany 18188 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marrgoss

• Giełda
[Getz TB] Żarówki w guzikach
« dnia: 21 Styczeń 2013, 10:42:40 »
Witam
Zauważyłem, że co raz przestają mi się świecić w aucie niektóre guziki (nie te różnokolorowe, które świecą jak się włączy guzik ale te podświetlające, które zapalają się jak włącza się światła).
Najpierw zgasło podświetlenie ogrzewania tylnej szyby, potem klimy a ostatnio migał i w końcu zgasł guzik światła przeciwmgielnego.
Czy wymiana tych żaróweczek jest skomplikowana?
Jak do tego się zabrać?
Jakiego typu żarówki tam idą?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:44:20 przez Brt »

popej

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Styczeń 2013, 10:55:47 »
Te żarówki podświetlające lubiąc dosyć często padać. Wymiana nie jest trudna. Wiąże się to oczywiście z wyjęciem konsoli środkowej i wyjęciem przycisku. O ile pamiętam to żarówki podświetlające w przyciskach są tego rodzaju http://www.allegro.pl/diody-led-r3-do-zegarow-przyciskow-mala-oprawka-i2919046247.html

Offline marrgoss

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Styczeń 2013, 12:21:42 »
Czy wyjęcie konsoli środkowej to duża "demolka"?
Miewałem różne auta i nie padały mi te żarówki, za to w Getz-ie padły już 3. To taka "uroda" tego auta?
Częściej jeżdżę dużo starszym autem - 14-letnim i nie przepaliła mi się do tej pory żadna taka żarówka...

klodek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Styczeń 2013, 16:01:19 »
demontaż panelu środkowego to chwilka roboty (nie jest trudne, ale trzeba powoli i spokojnie). Ja mam gacka z 2004r, żarówki wymieniałem na diody LED w 2007 i do dziś świecą wszystkie. Najwięcej dla mnie było zabawy upchnąć diody do przycisków (nie było wtedy gotowych led - może teraz są).... no ale jak masz wolny "wekendzik" to spokojnie można się pobawić

ps. na starym forum robiłem fotorelacje z tej czynności- nie ma już jej niestety. Jeszcze proponuję w ASO zakupić zapinki do konsoli środkowej (6sztuk po 1,5zł/sztuka) by konsola środkowa nie trzeszczała http://hyundaiklub.pl/forum/archiwum/viewtopic.php?t=849

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Styczeń 2013, 16:23:22 »
Przepalanie żarówek to nie jest uroda Getz'a. Jeżdżę swoim 2 lata i wszystkie świecą, żadnych przepalonych. Pewnie zbieg okoliczności lub pech.  :shock:

Offline Andy

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Styczeń 2013, 15:30:48 »
U mnie też się poprzepalały, pierwsze po 7 latach - podświetlenia pokręteł i awaryjnego. Nie pali się tez podświetlenie regulacji kąta pochylenia świecenia,
bo tam nie chciało mi się robić demontażu. Dodatkowo część Radia CD mam lekko przygaszoną - i tego już nie rozumiem dlaczego.

Dorobienie polskich fontów - Gal.

Offline Brt

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Styczeń 2013, 15:45:44 »
Możliwe, że poprostu coś nie styka...
Ostatnio u siebie też zauważyłem ten problem, część elementów przestała świecić, miałem się do tego zabrać, ale wczoraj zwróciłem uwagę, że znowu mam "komplet" :roll:

kosok

• Gość
[Getz TB] Podświetlenie panelu środkowego.
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Styczeń 2014, 22:31:32 »
Witam.
Ostatnio wymieniałem żaróweczki od podświetlenia nawiewu, a teraz zauważyłem że nie świeci mi podświetlanie przycisku świateł awaryjnych, oraz podświetlanie przycisku grzania tylnej szyby (działa tylko podświetlanie kiedy grzanie jest włączone), oraz przełącznik (lewo-prawo) zamykający lub otwierający obieg powietrza w samochodzie, lecz nie wiem czy on wogóle ma być podświetlany?-ten pionowy pasek...
Mam pytanie czy te przełączniki się rozbiera? i czy tam są zwykłe żaróweczki? czy może lutowane jakieś diody?
I jeszcze jedno pytanie, w jaki sposób powinien być podświetlany przycisk świateł awaryjnych? czy on powinien świecić poprostu razem z podświetleniem deski rozdzielczej? czy również powinien pulsować przy załączonych światłach awaryjnych?
Tak to wygląda:

Bardzo proszę o pomoc, Pozdrwiam.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Styczeń 2014, 22:35:09 »
Podświetlenie ogrzewania tylnej szyby podwójne.
Podświetlenie przycisku świateł awaryjnych pojedyncze.
Suwak zmiany obiegu powietrza brak podświetlenia.
W przełącznikach są żarówki które można zamienić na diody.

kosok

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Styczeń 2014, 23:01:56 »
Cytat: "kosmos2011"
W przełącznikach są żarówki które można zamienić na diody.

ale trzeba coś tam lutować? czy poprostu da sie bez problemu wymienić?

zwyriusz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Październik 2015, 18:56:50 »
ohh panowie, zabrałem się za wymianę oświetlenia kokpitu.

mianowicie banałem jest jego wyjęcie...

przeczytałem temat kilka razy, postanowione zamawiam co trzeba i wymieniamy!

oto przyciski w których chciałem wymienić żarówki, na ledy (ponieważ takie znalazłem na allegro)

oczywiście już wtedy zaczęły się problemy, kupiłem 4x typ a 8mm do a/c oraz orzewania tylnej szyby

i 3x typ b 10mm do duzych przyciskow - awaryjnych i przeciwmgielnego

przyszły dziś, próbuje montować nie pasują

wsadziłem ledy w podświetlenie nawiewu itp super te 2 żaróweczki w5w podświetliły ładnie, mowie trudno coś wymyśle zacząłem gmerać tym kokpitem jakoś to upchać i nagle PYK! zwarcie przestały sie palić ledy od podświetlenia nawiewu... wychodze z auta patrze, przednia mała żarówka nie pali sie i tylnia po przekątnej patrze pod tablice a tam nowiutkie ledy do jej oświetlenia też nie palą... oszalałem! taka pierdoła a jak mnie wkurza sprawdziłem w aucie bezpieczniki jeden spalony, jutro wymienie ale pod maska tez sa jakies bezpieczniki? czy poprosu wszystko sie popalilo i została wymiana?

mianowicie czy w ogole jest ktos w stanie powiedzieć mi gdzie kupie ORYGINALNE żarówki? R3 7 sztuk wiecie do czego... a/c awaryjki itp itd... te ledowe do wyrzucenia... ależ jestem zły

Offline marrgoss

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Październik 2015, 11:49:36 »
Prewencyjnie sprawdź wszystkie bezpieczniki i wymień co wyda ci się podejrzane.
Natomiast jeśli chodzi o żarówki to zacznijmy od tego że LED-y generalnie nie nadają się do aut bo pracują na 12 V a w samochodzie napięcie skacze znacznie wyżej. Dlatego LED-y szybko padają. Przerabiałem już temat LED- ów w samochodzie i wyrosłem z tego ;)
Są co prawda egzemplarze przystosowane do samochodów ale są drogie i nie każdy model żarówki ma taki sam odpowiednik LED.
Jeśli chodzi o tradycyjne żarówki do guzików to ja kupowałem u siebie w mieście w tej firmie: http://monitorsklep.pl/ .
Nie widzę co prawda w ich sklepie internetowym ale na miejscu mają je -  chińszczyznę po kilkadziesiąt gr za szt i solidne bodajże Philipsa po 3 czy 4 zł/ szt . Zadzwoń zamów to ci pewnie wyślą pocztą.