Forum > i30 FD
i30 zachowanie tylnego zawieszenia przy komplecie pasażerów
szymonmtb:
Wiem – że temat, nie widocznego zawieszenia jest nudny!!
Więc powiem tylko, iż udało mi się w końcu doczekać GWARANCYJNEJ WYMIANY SPRĘŻYN W TYLNYM ZAWIESZENIU.
Po ok. 6-wizytach w serwisie (w przeciągu dwóch miesięcy) i początkowo dziwnych tylko wizualnych pomiarach (zamiast od razu ściągnąć je i zmierzyć suwmiarką), wymieniono sprężyny tylnego zawieszenia, ze sprężyn standardowo oznaczonych kolorami ŻÓŁTYM & ZIELONYM, na twardsze ZIELONO-CZERWONE.
Co prawda tył samochód podniósł się tylko ok. 1cm, ale teraz może nie będzie aż tak mocno siadał :) - przy komplecie pasażerów :/
grzech:
Więc napisz po testach czy to coś zmieniło... oprócz 1 cm
szymonmtb:
he - 7tys na liczniku i można zaryzykować stwierdzenie "jest jak w polityce - i nie zmienia się NIC..."
Osobiście nie odczuwam żadnych zmian, wysokość zawieszenia ciągle ta sama.
Cóż, sprężyny chyba nie mają wpływu na tylne zawieszenie - w systemie wielowahaczowym <co?>
kml:
--- Cytat: "szymonmtb" ---Cóż, sprężyny chyba nie mają wpływu na tylne zawieszenie - w systemie wielowahaczowym
--- Koniec cytatu ---
Zawsze mają wpływ. To one ustalają wysokość samochodu a najwazniejsze jest czy te teraz też usiądą.
Co do kwesti max załadunku to stawiam, ze KAZDY samochó obciążony 5 osób i pełen zbiornik będzie "zdołowany" To jest prawidłowość, którą można zaobserwować praktycznie w każdym damochodzie, że ta niby max ładowność powoduje uziemienie.
Założenie twardych spreżyn np jamexów czy jakiś ultratwardych rozwiąze problem tyle, że w czasie jazdy na lekko może dojść do sytuacji że samochód zacznie skakać no i duzo tracisz na komforcie jazdy.
Sprawa denerwująca ale nie jest to nic szczególnego, niestety :( Pilnuj, czy zwiecha nie klapnęła znowu a jeżeli cokolwiek będzie na to wskazywać to walcz o nowe spręzyny najlepiej przed końcem gwarancji tak zeby mieć potem spokój na czas jakiś :)
szymonmtb:
--- Cytat: "kml" ---
...
Sprawa denerwująca ale nie jest to nic szczególnego, niestety :( Pilnuj, czy zwiecha nie klapnęła znowu a jeżeli cokolwiek będzie na to wskazywać to walcz o nowe spręzyny najlepiej przed końcem gwarancji tak zeby mieć potem spokój na czas jakiś :)
--- Koniec cytatu ---
Dzięki za odp. i info,
Jedak mówiąc szczerze, to mam dosyć jakichkolwiek napraw gwarancyjnych.
Długie oczekiwanie na decyzje Hyundai i konieczność częstych wizyt w sprawie gwarancji (2-miesiące/ok. 7 wizyt) zniechęciło mnie do kolejnych odwiedzin salonu. Tym bardziej oczekiwania na zakończenie wszystkich "procedur" - podobno niezbędnych.
Nawigacja
[#] Następna strona