Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Santa Fe po 2004r. - napęd 4WD.
mayhem:
Witam,
Koledzy, wydaje mi się, że to najlepszy temat na zadanie mego pytania - chcę kupić santka po lifcie z 2005/2006, ale mam pytanie odnośnie napędu, który jest dla mnie bardzo ważną kwestią:
1) czy może się ktoś pochwalić jak to jest z tym napędem 4x4 dołączanym automatycznie? jest z tego jakiś chleb? -> jak będę widział, że jestem zakopany (np w śniegu po nocy całej) to czy może być tak, że zanim dołączy mi się tył to zakopię przód, a po załączeniu tyłu zakopie mi się tył? ktoś ma doświadczenia czy to daje radę?
2) czy warto zaniżać poprzeczkę roku (przede wszystkim stały napęd 4x4 lub dołączany, a przy tym niższe ceny, większy wybór) czy jednak lepiej zostać przy tym toku 2005/2006 (nowsza fura ale napęd dołączany automatycznie)?
Z góry dzięki za info ;-)
jaclwapl:
ad 1. Napęd włącza się automatycznie przy poślizgu kół przednich prawie natychmiastowo. Będziesz słyszał i czuł 4x4 jak się zakopiesz.
ad 2. to zależy tylko od Ciebie i Twoich oczekiwań. Ja mam sprzed liftu i nie zamieniłbym na wersję "poliftingową" mimo, że nowsza. jak miałbym brać coś z roku 2005/2006 to wziął bym już wersję CM.
Nigdy nie kupuj samochodu "na styk" z pieniędzmi bo się bardzo przejedziesz.
Jakbyś kupił rok 2002/2003 to za te 25 tyś założysz gaz i zrobisz wszystko co będzie do zrobienia.
santa claus:
Dokładnie...i w przypadku nowszych modeli w przypadku jakiejś awarii duuuużo więcej zapłacisz bo to już model opracowany przez ekonomistów a nie pasjonatów.
mayhem:
--- Cytat: "santa claus" ---Dokładnie...i w przypadku nowszych modeli w przypadku jakiejś awarii duuuużo więcej zapłacisz bo to już model opracowany przez ekonomistów a nie pasjonatów.
--- Koniec cytatu ---
Santa, Ty masz 2005, to nie masz przypadkiem polifta z dołączanym?
--- Cytat: "jaclwapl" ---ad 1. Napęd włącza się automatycznie przy poślizgu kół przednich prawie natychmiastowo. Będziesz słyszał i czuł 4x4 jak się zakopiesz.
--- Koniec cytatu ---
tak też czytałem - ze w przypadku dołączanego czuć to "kopnięcie". Ja po górach jeździł nie będę - nie chcę się po prostu kopać w śniegu miastowym w zimę i na lekkim (szosowym powiedzmy) terenie. Ale nie mogę nigdzie znaleźć czy to się sprawdza.. Z Twoich slow wnioskuję, że raczej średnio, skoro mówisz, że jak się zakopię :-P :-P
--- Cytat: "jaclwapl" ---ad 2. to zależy tylko od Ciebie i Twoich oczekiwań. Ja mam sprzed liftu i nie zamieniłbym na wersję "poliftingową" mimo, że nowsza. jak miałbym brać coś z roku 2005/2006 to wziął bym już wersję CM.
--- Koniec cytatu ---
nie chciałbym robić off-topicu i przejść na dział zakupowania.. ale na wersję MC (2006-2012) mnie nie stać. SM jeszcze łyknę ;-) dlaczego byś nie zamienił?
--- Cytat: "jaclwapl" ---Nigdy nie kupuj samochodu "na styk" z pieniędzmi bo się bardzo przejedziesz. Jakbyś kupił rok 2002/2003 to za te 25 tyś założysz gaz i zrobisz wszystko co będzie do zrobienia.
--- Koniec cytatu ---
tak, wziąłem to pod uwagę 8-) rada ta jest bardzo cenna ;-)
reasumując - który napęd waszym zdaniem jest optymalny? Jak pisałem - lekki tren, miejski śnieg, którego nie odśnieżają, szosa. JEŚLI jednak wcześniejsze napędy waszym zdaniem okażą się lepsze to czy jest sens schodzić z rocznikiem niżej przy takim zapotrzebowaniu 4x4?
jaclwapl:
--- Cytat: "mayhem" ---
Nie chciałbym robić off-topicu i przejść na dział zakupowania.. ale na wersję MC (2006-2012) mnie nie stać. SM jeszcze łyknę ;-) dlaczego byś nie zamienił?
--- Koniec cytatu ---
Bo wersja z przed liftu ma stały napęd:) Nie zamieniłbym stałego na dołączany w tym momencie bo zamieniłbym 12-cio letni samochód na 8 letni... Czyli wolę swój mało jeżdżony 12-to letni:) Jak chcesz to Ci sprzedam swój za 25 tyś i będziesz miał problem ze sprowadzeniem, gazem, opłatami z głowy a będziesz miał pewny samochód.
--- Cytat: "mayhem" ---
reasumując - który napęd waszym zdaniem jest optymalny?
--- Koniec cytatu ---
Szukasz dziury w całym....
--- Cytat: "mayhem" ---lekki tren
--- Koniec cytatu ---
Zależy jaki to jest lekki teren... wystarczy 2WD.
--- Cytat: "mayhem" ---miejski śnieg,którego nie odśnieżają,
--- Koniec cytatu ---
Czasami nawet 4WD ma problem.
--- Cytat: "mayhem" ---szosa
--- Koniec cytatu ---
Wystarczy 2WD
Nawigacja
[#] Następna strona