Forum > Accent
[Accent 2] Sprężyny jamex - 35 mm
(1/1)
kml:
Na poprzednim forum pytałem sie o utwardzanie zawieszenia ale bez obniżania i okazało się, że nie ma takiej możliwości :(
Wybór padł na jamexy - 35mm, wiem że nie są ultra twarde i nadają sie do codziennej jazdy. Amory sprawdzałem i nie muszę ich wymieniać więc pozostaje tylko założenie sprężyn.
Pytanie przy okazji: czy po zmianie sprężyn robi sie geometrię czy nie?
Mam prośbę do osób, które zakładały krótsze springi do accenta 2: czy da sie normalnie jeździć czy robi sie już tak nisko, że trzeba na _wszystko_ uważać.
Wydaje mi sie, że accent 2 nie jest jakoś wysoko zawieszony i nieco obawiam się, że -35mm to jednak trochę dużo. Podkreślam, że chodzi mi wyłącznie o utwardzenie zwiechy a obniżanie traktuje jako zło konieczne.
Jeżdze tym samochodem w góry i ostatnie 3km to makabryczna droga szutrowa gdzie jedzie się maks 20 km/h i właśnie tego sie obawiam żeby nie urwać tam michy czy coś...
Vex:
A od kiedy Acecnty sa nisko zawieszone ? Bo sa wysoko :) Martwisz sie sprezynami -35mm ?
Spojrz ile samochod Ci siadze jak zapakujesz 4 osoby i troche bagazu. Czasem widuje takie obrazki na ulicach, ten samochod ugina sie jak banan na talerzu.
W praktyce moze byc tak ze jak zalozysz trwardsze, nizsze sprezyny to samochod przy obciazeniu bedzie wyzej stal bo nie pojdzie tyle w dol od stanu "na pusto" na nierownosiach rowniez nie bedzie tak mocno norkowal. Ja bym sie tutaj nie obawial. Ogolnie Accent w serii to prawie cross country. Seryjnie Civici z czym mialem porownanie sa duzo nizsze, wiec te 35mm to spokojnie.
kml:
--- Cytat: "Vex" ---Seryjnie Civici z czym mialem porownanie sa duzo nizsze, wiec te 35mm to spokojnie.
--- Koniec cytatu ---
Civic to fakt, że nisko siedzi :) Dzięki za opinie, przydała się. A teraz ważniejsza kwestia, czy po zmianie spręzyn trzeba ustawiać geo etc?
--- Cytat: "Vex" ---ten samochod ugina sie jak banan na talerzu.
--- Koniec cytatu ---
No własnie springi ma wybitnie degresywne :/ Nawet miałem taką serie kiedyś, że kilka razu pociągnąłem po nadkolach tylny oponami w zakręcie i deliktanym dołku a jechałem sam :|
Hants:
--- Cytat: "kml" ---Pytanie przy okazji: czy po zmianie sprężyn robi sie geometrię czy nie?
--- Koniec cytatu ---
Tak.
kml:
Hants, dzięki.
Nawigacja