Forum > i30 FD

Radioodtwarzacz w i30 - słaba dynamika głosu

(1/2) > >>

solkaner22:
Witam

Mam takie spostrzeżenie dotyczące odbioru stacji radiowych w moim i30. W większości czasu podróżująć w i30 słucham muzyki z pendrive lub płyt CD. Co do podbicia basów i dynamiki dźwięku nie mam absolutnie zastrzeżeń. Głośniczki cykają jak ta lala. Jednak po przełączeniu na radio (odbiór stacji radiowych), ta dynamika i basy gdzieś nikną, poza tym mam złudzenie, że sygnał stereo schodzi się w jedno miejsce, tak jak by był ustawiony na mono. Odbiór jet niekiedy płaski.

Czy u siebie macie też coś takiego?

szymonmtb:
Uważam, że przy słuchaniu muzyki z plików *.mp3, ogólnie mówiąc - muzyka jest bardziej wyraźna i po przełączeniu na różne stacje FM dźwięk staje się „przygłuszony i rozmyty” ogólnie słabszej jakości. Ale nie wydaje mi się, iż jest to spowodowane zainstalowanym w samochodzie sprzętem, a raczej słabszą jakością nadawanych fal radiowych (w porównaniu do odtwarzanych plików muzycznych) i możliwością ich odbierania podczas jazdy samochodem (standardowa antena, nabyta wraz z samochodem).

Ja podzielę się innym „dziwnym” spostrzeżeniem, a mianowicie podczas słuchania radia RM… FM siła głosu jest stała. Z jednym wyjątkiem. Kiedy zaczynają się wiadomości w tym radiu siła głosu SAMOCZYNNIE – BEZ INGERENCJI W ODBIORNIKU zdecydowanie się zwiększa !! Muszę ją za każdym razem wyciszać i przyznam się, że nigdy nie zwróciłem uwagi na to, ile kresek i czy w ogóle zmienia się głośność na wyświetlaczu :oops:

Ciekawy jestem czy u innych użytkowników i30, oraz w innych częściach kraju jest podobnie <co?>

wlad:

--- Cytat: "szymonmtb" ---Kiedy zaczynają się wiadomości w tym radiu siła głosu SAMOCZYNNIE – BEZ INGERENCJI W ODBIORNIKU zdecydowanie się zwiększa
--- Koniec cytatu ---

pewnie masz ustawiona opcje newsow-roznie to sie w roznych odbiornikach nazywa .wejdz w menu i albo wylacz ta funkcje albo stosownie ja wycisz.

grzech:
Tak, funkcja w ustawieniach RADIA- parametr TA.
Jest tam opcja dotycząca NEWS'ów i masz możliwość ustawienia siły głosu innej dla wiadomości - TA. Pewnie masz tam +05, lub +10. Zrób sobie na 00 lub +02 wg gustu.

jzk77:
A ja lubię, gdy radio jest głośniejsze w momencie podawania wiadomości.
Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej