Forum > Getz
cb radio w getzie
Brt85:
Ja dziś trochę porzeźbiłem i udało mi się zamontować CB :-)
Miejsce jest jak najbardziej OK. podczas jazdy mam dobry dostęp do radia. Muszę jeszcze stworzyć uchwyt na mikrofon, gdyż jak leży na kolanach, to przy hamowaniu ucieka na wycieraczke. Myślałem, że przez takie zamontwanie straci na jakości głosu, ale nie wyczuwam zbytniej róźnicy.
Oto kilka fotek z prac montażowych:
marekityle:
--- Cytat: "Brt85" ---Ja dziś trochę porzeźbiłem
--- Koniec cytatu ---
mi to wygląda na solidna robotę a nie rzeźbę
niestety TTI 880 jest dużo większe i żeby zamontować w tym miejscu gdzie ty musiałbym chyba trochę naciągnąć schowek na wysokość
P.S.
Ostatnio porobiłem małe zakupy i jak wszystko poskładam to się pochwale moim autkiem „prawie jak na pilota” :D
Gwiazdor_1992:
Co do Hustelera, to koledzy prosze Was, nie polecajcie tej anteny, gdyż jest to "śmieć" :!:
Nie, nie pomyliłem się w tym co napisałem. Jest to antena dobrze skonstruowana, lecz jakoś użytych materiałów jest do kitu. Po roku użytkowania Hustler nadaje się do Kosza. Dlaczego?? Cewka gnije. Hustler nie lubi wilgoci. A czy opłaca się brać po każdym deszczu antenę do domu, rozbierać jej cewke i ją suszyć?? Raczej nie :mrgreen:
W życiu nie polece Hustlera. Za darmo bym nie chciał tej anteny. Koledzy, jężeli nie mieliście do czynienia z innymi antenami, to proszę, nie mówcie że Hustler jest "ach, och" bo prawda jest inna.
Co do radia TTI 880- bardzo dobre radio, ale dla początkującego uzytkownika. rzekłbym nawet, że dla "żółtodzioba" :mrgreen: Jest ono za trudne w obsłudze.
Zamontowanie anteny w rogu dachu jest złym rozwiązaniem. Podstawowa zasada, aby antena "dawała z siebie wszystko" musi być zamontowana na środku dachu. Jeżeli jest ona zamontowana np. w lewych roku dachu, to promieniuje ona w pole :mrgreen:
Tak więc, jeżeli juz antena koniecznie musi być w rogu auta to polecam prawy róg.
Jeżeli macie jakieś pytania, to walcie do mnie smiało. Na pewno pomogę :-D
(anty-hustlerowy) Gwiazdor
Gwiazdor_1992:
--- Cytat: "klodek" ---W mieście (centrum Wrocławia) spokojnie bez zakłóceń mam zasięg 11km. na trasie na pewno więcej...
--- Koniec cytatu ---
Hahaha, ale bajki opowiadasz kolego :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Na dwumetrowym Santiago 1200 rzadko mi się zdarzy osiągnąc taki wynik :-D
Wujek Gwiazdor radzi- nie wierz w to, co mówią inni użytkownicy CB (chodzi mi o sprawdzanie zasięgu). Jeżeli chcesz sprawdzic zasięg, umów się z kimś, kto ma bazę...
--- Cytat: "klodek" ---A strojenie anteny kosztuje 5zł a naprawdę wiele daje :)
--- Koniec cytatu ---
Niby co, polepszył Ci się zasięg :?: :mrgreen:
Sprawdzanie SWR nie ma nic do zasigu (no może w minimalnym stopniu). Tu chodzi o to, żeby nie spalić końcówki mocy w radiu. Jeżeli będziesz nadawał z SWR wynoszącym ok. 3, końcówka mocy w radiu "smaży się"...
Najlepszy SWR to wynik najblizszy 1,1, ale gdy masz 1,5 to również bez żadnych obaw możesz nadawać.
klodek:
"Gwiazdor_1992"
Po zestrojeniu anteny , jechałem z kumplem w przeciwnym kierunku i podawaliśmy sobie bieżące pozycje. Po czym, sprawdziłem na mapie jaka to odległość.
Antenę mam cały rok (wiosna/lato/jesień/zima) magnes na dachu (odkręcam tylko bacik) i nie mam żadnego problemu z Hustlerem.
Nie potrzebne jest mi radio za kupę kasy jak np. PRESIDENT JFK II. bo nie wykorzystam jego możliwości... i uważam ze TTI 880 jest lepsze od "ultra" lub "cobra". Wszystko zależy od wymagań jak i zasobu portfela.
Nawigacja
[#] Następna strona