Forum > Accent

[Accent LC] sonda lambda i ?

<< < (2/8) > >>

accentzproblemami:
ELM poszukam bo faktycznie może się przydać do niego :) do ELM trzeba miec laptopa zgadza sie ? ... niestety nie pamietam kodów błędów ... przebieg samochodu to 228 900 , Gazu nie było . Warunków garażowych brak ale do "robienia" samochodu będę miał udostępniony podnośnik ...

kosmos2011:

--- Cytat: "accentzproblemami" ---ELM poszukam bo faktycznie może się przydać do niego :) do ELM trzeba miec laptopa zgadza sie ?
--- Koniec cytatu ---

Koniecznie trzeba kupić bo wtedy będą znane  kody i będzie można je samodzielenie kasować.Laptop jest niestety konieczny.  

--- Cytat: "accentzproblemami" --- przebieg samochodu to 228 900.
--- Koniec cytatu ---

Czy znana jest historia samochodu ( polska , zagranica) jakieś faktury z aso, warsztatów.

miq13:
Nie chcę "filozofować" ale u mnie przy podobnych objawach i bezsensownych wymianach sondy pomogły dwie rzeczy:

a) przypływomierz + filtr powietrza (łącznie około 250zł)
b) na "dzień dobry" przyzwoita przejażdżka i zmiana stylu jazdy żeby auto przyzwyczaić do wyższych obrotów.

Accent 2001r. 160k km. Kolejne 5 tysiakow za mna i check sie juz nie pojawil. Tez rozwazalem zabawy diagnostyczne ale kierujac sie poradami ze starego forum dalem szanse nowej przeplywce. Mi pomoglo pomimo ze blad na kompie uparcie wskazywal sondy.

Powodzenia :)

accentzproblemami:
Niestety z dokumentami też jest troche zawirowanie z warsztatów to głównie oleje nic ciekawego ;/

[ Dodano: 2013-01-11, 08:21 ]
miq13 filtr powietrza wymieniłem z 3 miesiace temu ... o przypływomierzu w sumie nie pomyślałem ale może na początek zainwestuje w ELM 327 i zobaczymy dokładnie co pokaże . Od jakiegoś czasu postanowiłem trochę go pomęczyć na wysokich obrotach ... Boli najbardziej to spalanie które przy spokojnej jeździe po mieście potrafi dojść do 10l. :(

miq13:
Teraz zima, niestety ten Accent nie jest orłem spalania :/

ma stosunkowo mały silniczek w porównaniu do rozmiaru auta i średnie spalanie w mieście zimą potrafi sięgnąć "dyszki". U mnie zazwyczaj 8-9 litrów zimą i koło 7 latem (zależnie od tego jak często korzystam z klimy). W trasie ma za to całkiem fajne spalanie.

Sam filtr nie pomoże, przerabiałem to w takiej kolejności:

kable + świece + filtr powietrza ( to tak od razu po zakupie bo mi też nikt dokładnie nie powiedział co tam i kiedy było robione a o książce serwisowej albo jakichkolwiek notatka mogłem zapomnieć - wiedziałem że na bank wymieniali sprzęgło...)

Ten zestaw pomógł na 100km ale to tylko dlatego że przy wymianie odłącza się akumulator i check się resetuje razem z kompem.

Później dwóch mechaników 3 razy wymieniało mi sondę lambda za katalizatorem (wg. kompa). I za każdym razem po 100-150km check znów wyskakiwał i błąd był ten sam. Wymieniłem przepływkę i jak ręką odjął. Raz check się pojawił ale odpiąłem akumulator, resecik i problem zniknął.

Myślę że jeśli uparcie będzie Ci się pojawiać błąd sondy to możesz rozważyć wymianę przepływomierza. Czytałem na różnych forach bo ten wątek często się przewijał. W 90% przypadków wymiana pomagała.

Łatwo można stracić cierpliwość do Accenta jeśli nie masz pewności co się z nim działo przed zakupem. Pojawia się sporo upierdliwych usterek (ja tak miałem). Ale jak je zwalczysz to staje się całkiem przyjemnym, niedrogim w eksploatacji i mało awaryjnym autem. Bądź dobrej myśli! :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej