Autor Wątek: [ix35 EL] Czy da się wyłączyć funkcję Follow Home?  (Przeczytany 8573 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szymu

• Gość
[ix35 EL] Czy da się wyłączyć funkcję Follow Home?
« dnia: 09 Styczeń 2013, 11:34:11 »
Hej,

po wyłączeniu silnika, przy światłach w pozycji auto, światła świecą się jeszcze przez 30s po opuszczeniu auta. Jeżeli z auta nie wysiądziemy to światła w ogóle się nie wyłączają :shock:
Czy jest jakiś sposób na wyłączenie tej opcji?

PS.
Wiem, że po drugim naciśnięciu zamykania auta na kluczyku są one wyłączane, ale ja zazwyczaj korzystam z systemu bezkluczykowego i drugie przyciśnięcie przycisku na klamce ponownie otwiera auta... (no a zamykanie przyciskiem na klamce i ponowne wciskanie przycisku na pilocie nie ma większego sensu)

Azool

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Styczeń 2013, 13:45:56 »
Myśle, że nie ma prostego rozwiązania tego "problemu". Może to da się wyłaczyć w sterowniku, chociaż wątpie.  Trzeba podpytać w ASO i tyle. Swiatła bez wysiadania też gasną ale chyba po 20min.
Z drugiej strony producent mógł by wzorem np. Opla dać do dyspozycji pare funkcji którymi użytkownik mógł by sterować jak właśnie wspomniane światła, czy też zamykanie drzwi po ruszeniu.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Styczeń 2013, 15:20:51 »
Żaden to problem. Jak gaszę auto i widzę, że światła nie zgasły, to przekręcam na moment pokrętło świateł na pozycję sąsiednią, światła gasną i z powrotem na automat. I po krzyku. Robię to już tak odruchowo, że zapomniałem o tym.  :-)

Tommygun

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Styczeń 2013, 21:44:33 »
Też sposób ale w Hyundaiu to jednak wyjątkowo nie przemyśleli kwestii świateł a brak ledów w obecnych czasach to już jakaś pomyłka. Zwłaszcza, że w i40 i w niby bliźniaczym modelu sportage są ledy, więc koncern ma to opanowane. Dopłaciłbym ile trzeba aby mieć firmowo ledy oraz opcje do ustawienia z wyłączaniem świateł.

Rybka&Wieprz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Styczeń 2013, 22:43:06 »
o Ledach poszukaj w temacie: światła do jazdy dziennej.. na stronie 4tej są fotki orginalnych LED-ow montowanych  od października 2012... moim zdaniem wyglądają jak z bazarku:)

[ Dodano: 2013-01-10, 22:50 ]
Cytat: "Azool"
czy też zamykanie drzwi po ruszeniu.

ASO Ci to aktywuje za darmo.. przynajmniej w opcji style

Azool

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Styczeń 2013, 23:18:53 »
Cytat: "Rybka&Wieprz"
ASO Ci to aktywuje za darmo.. przynajmniej w opcji style

Nie o to chodzi, tylko o możliwość aktywowania/dezaktywowania dodatkowych funkcjonalności w dowolnym momencie przez użytkownika. Nie każdy ma ASO "pod nosem"

Tommygun

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Styczeń 2013, 12:32:13 »
Cytat: "Rybka&Wieprz"
o Ledach poszukaj w temacie: światła do jazdy dziennej.. na stronie 4tej są fotki orginalnych LED-ow montowanych  od października 2012... moim zdaniem wyglądają jak z bazarku:)
Widziałęm, widziałem już wcześniej. Chodziło mi o wbudowane w klosz lamp jak np. w sportage lub i40. Takie przy halogenach nie wyglądają dobrze i kosztują dużo za dużo a i można to założyć samemu (ebay). Są też i klosze główne z ledami ale problem pewnie z homologacją. Na youtube widziałem kilka filmów, niektóre wyglądają fajnie, niektóre już nie. No ale to już tyle kosztuje, że nie ma absolutnie ekonomicznego uzasadnienia, jedynie "tjuningowe" a ja od tego konsekwentnie trzymam się z dala.

Offline krosser

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Listopad 2017, 21:04:12 »
odkopuję temat, aktywował ktoś już tą funkcję ?, są dostępne moduły od razu z doświetlaniem zakrętów, zadziała to w naszych heńkach?

szymu

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopad 2017, 16:28:42 »
W modelu po lifcie są ledy w kloszach. Co do samej funkcji follow home to chyba w aso to mogą wyłączyć (podobnie jak ryglowanie drzwi). Mi zmieniali ryglowanie w aso bez opłat przy okazji przeglądu.