Forum > Getz

[Getz] Gacek kupiony, warsztat odwiedzony i .... (trochę dłu

<< < (3/6) > >>

Zbyszek:

--- Cytat: "BartBartez" ---Lepiej poczekać aż się zapcha. Laweta taniej wyjdzie. W sumie rozrządu też nie ma sensu wymieniać skoro nie ma żadnych objawów :evil:
--- Koniec cytatu ---

:mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

popej:
Ach, ta polska ironizacja...Zamiast napisać coś kulturalnie w stylu "Według mnie, ja bym to jednak inaczej zrobił" to oczywiście trzeba udowodnić coś komuś. Napisałem moim zdaniem, bo ja osobiście bym nie wymieniał. Poza tym zatkany filtr paliwa daj objawy, to przerywanie, to słabe odpalanie, to niewkręcanie się na obroty. Oczywiście może też nie dawać żadnych.

--- Cytuj ---Lepiej poczekać, aż się zapcha
--- Koniec cytatu ---

Tak, bo drożny nowy filtr paliwa również nie może się zapchać. Więc nie rozumiem, skoro z obecnym nie ma żadnych problemów, to prawdopodobieństwo jego "zapchania się" jest zbliżone do prawdopodobieństwa zapchania się nowego filtru. Poza tym nie wpadajmy w skrajność, to nie ON.

771025:
[/quote]
Lepiej poczekać aż się zapcha. Laweta taniej wyjdzie. W sumie rozrządu też nie ma sensu wymieniać skoro nie ma żadnych objawów :evil:[/quote]

I po co te sarkazmy ? Pytam grzecznie i takowej odpowiedzi oczekuję. Skoro napisałem, że w innym samochodzie filtr wymieniałem, bo przegnił, a żadnych negatywnych objawów nie było i samochód bezproblemowo przejeździł ponad 230  tys. km, a do tego jeździłem innymi samochodami, w których producent w ogóle nie zaleca wymiany filtra paliwa, to chyba mogę zapytać o sens takiej operacji, nieprawdaż ?
Pytałem też dlatego, że na tym forum "spotykają" się ludzie jeżdżący takimi modelami i mają doświadczenie, którego ja osobiście w tym modelu nie mam, więc jak kolega POPEJ napisał, że przejeździł drugie tyle i filtra nie wymieniał i nic złego się nie dzieje, to jest to jakaś konstruktywna odpowiedź, a nie slogany rzucane bez pokrycia.
A'propos zatkał Ci się kolego filtr paliwa ? wymieniałeś go już wg instrukcji ?
Poza tym, potrafię rozróżnić konsekwencję pomiędzy brakiem wymiany rozrządu, a filtra paliwa.
Pozdrawiam

BartBartez:
Stary filtr paliwa skorodowany od wewnątrz (za pomocą wody znajdującej się w paliwie) może spowodować przedostanie się drobinek rdzy do listwy wtryskowej.
Tak samo w starym filtrze paliwa mogą się oderwać drobinki papieru filtracyjnego, które po latach już papieru nie przypominają. W takich przypadkach konieczna może się okazać operacja czyszczenia układu paliwowego oraz wymiana wtryskiwaczy.
Czyli z grubsza:
Wtryskiwacze 4x250zł
wymiana i czyszczenie układu około 200zł.

--- Cytat: "771025" ---Poza tym, potrafię rozróżnić konsekwencję pomiędzy brakiem wymiany rozrządu, a filtra paliwa.
--- Koniec cytatu ---

Czy aby na pewno?

--- Cytat: "771025" ---w innym samochodzie filtr wymieniałem, bo przegnił, a żadnych negatywnych objawów nie było i samochód bezproblemowo przejeździł ponad 230 tys. km
--- Koniec cytatu ---

Ja znam przypadki pasków rozrządu, które zrobiły ponad 200 tys km ale czy watro ryzykować?

--- Cytat: "771025" ---jeździłem innymi samochodami, w których producent w ogóle nie zaleca wymiany filtra paliwa
--- Koniec cytatu ---

A jakie to auta jeśli można zapytać?

771025:
Stary filtr paliwa skorodowany od wewnątrz (za pomocą wody znajdującej się w paliwie) może spowodować przedostanie się drobinek rdzy do listwy wtryskowej.

Czy ja napisałem że skorodowany od wewnątrz ? Nie, skorodowany od zewnątrz przez to, że umiejscowiony był przy prawym tylnym kole, dość nisko i wykonany z metalu, a z tego co widziałem to w Gacku jest obudowa z plastiku.

Czy aby na pewno?

Tak, sam przytoczyłeś chociażby koszty związane z niewymienienie filtra paliwa - 1200 zł, a niewymienienie rozrządu to około 3000 zł.

Ja znam przypadki pasków rozrządu, które zrobiły ponad 200 tys km ale czy watro ryzykować?

Jeżeli rozrząd jest bezkolizyjny to ryzykować można, bo najwyżej stanie się gdzieś w środku pola w nocy, ale tu nie o to chodzi. Patrz odpowiedź wyżej.

A jakie to auta jeśli można zapytać?
Różne ze stajni Fiata, Skody, Nissana, Opla

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej