Forum > Getz

[Getz] Rezerwa = ile litrów paliwa?

<< < (2/5) > >>

popej:
Oj, ciężko by mi było tak :D Ja jestem z tych, dla których połowa baku to tak jak pełny  :roll:

albert:

--- Cytat: "Gal" ---Ja staram się tankować do pełna i potem jak mam mniej więcej połowę baku znów do pełna. Nie mam wtedy stresu czy gdzieś dojadę na oparach, no i zawsze jest minimalna oszczędność na cenie paliwa. Tylko trzeba raz zainwestować i potem pilnować baku. :)
--- Koniec cytatu ---

Jak najbardziej popieram takie postępowanie. Przeważnie tankuję przy 1/4 objętości zbiornika i oczywiście do pełna. Wtedy nawet jak trafi się paliwo gorszej jakości, to się wymiesza z poprzednim i można spokojnie jechać dalej. A tankowanie do pełna jest również sposobem na wyliczenie spalania.

jmtotaszek:
Dzięki za szybką odpowiedź :)

Gal, tankowanie do pełna = oszczędność na cenie paliwa? Jak to?

Wiem, że na niektórych stacjach w weekendy paliwa mają cenę niższą o 10gr więc wtedy opłaca się zatankować jak najwięcej. Widziałem też, że na niektórych stacjach tankowanie LPG do pełna = 10gr upustu na litrze.

Warto też pamiętać (wzorem bolidów formuły 1) że pełen zbiornik = większa masa do pociągnięcia = większe spalanie ;) Wiem, że przy normalnej jeździe to nie ma dużego znaczenia, ale jednak! Można spalić 5ml mniej na 100km :P

Kurako:
ja na rezerwie przejade okolo 60 km :)

Timon:

--- Cytat: "albert" ---
--- Cytat: "Gal" ---Ja staram się tankować do pełna i potem jak mam mniej więcej połowę baku znów do pełna. Nie mam wtedy stresu czy gdzieś dojadę na oparach, no i zawsze jest minimalna oszczędność na cenie paliwa. Tylko trzeba raz zainwestować i potem pilnować baku. :)
--- Koniec cytatu ---

Jak najbardziej popieram takie postępowanie. Przeważnie tankuję przy 1/4 objętości zbiornika i oczywiście do pełna. Wtedy nawet jak trafi się paliwo gorszej jakości, to się wymiesza z poprzednim i można spokojnie jechać dalej. A tankowanie do pełna jest również sposobem na wyliczenie spalania.
--- Koniec cytatu ---

Zgadzam się. Do tego pompa paliwa smarowana jest paliwem w zbiorniku, a jak jest paliwa w baku na minimum to jest o wiele więkesze prawdopodobieństwo, że można ją uszkodzić. Taką teorię kiedyś słyszałem i przemawia ona do mnie. Plus lubię wiedzieć w miarę dokładnie ile auto mi pali na 100km.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej