Forum > Getz
[Getz] Rezerwa = ile litrów paliwa?
Andy:
--- Cytat: "Gal" ---Ja staram się tankować do pełna i potem jak mam mniej więcej połowę baku znów do pełna. Nie mam wtedy stresu czy gdzieś dojadę na oparach, no i zawsze jest minimalna oszczędność na cenie paliwa. Tylko trzeba raz zainwestować i potem pilnować baku. :)
--- Koniec cytatu ---
Przeciez nie zyjesz na pustyni tylko w kraju, gdzie stacja benzynowa na stacji...
Wozac pelny bak w Gacku to 40kg wiecej do wozenia, szkoda paliwa na paliwo :)
A o tej inwestycji i oszczednosci to nie zrozumialem ;)
771025:
--- Cytat: "jmtotaszek" ---Dzięki za szybką odpowiedź :)
Gal, tankowanie do pełna = oszczędność na cenie paliwa? Jak to?
Warto też pamiętać (wzorem bolidów formuły 1) że pełen zbiornik = większa masa do pociągnięcia = większe spalanie ;) Wiem, że przy normalnej jeździe to nie ma dużego znaczenia, ale jednak! Można spalić 5ml mniej na 100km :P
--- Koniec cytatu ---
Dla mnie takie postępowanie, czyli jak niektórzy piszą jazda na oparach jest bezsensu, jestem zwolennikiem typu jak niektórzy tu już pisali paliwo zejdzie w okolice 1/4, to jadę i tankuję do pełna.
Jazda z pełnym bakiem to zwiększone obciążenie, co może przyczynić się do zwiększenia spalania o powiedzmy 5ml na 100 km, bez wnikania w szczegóły OK, przyjmijmy, że tak jest.
Ale teraz zatankowanie do pełna to możliwość przejechania powiedzmy 500 km do następnego tankowania, w tym czasie, ktoś kto jeździ na przysłowiowych oparach tankuje powiedzmy na 150 km, czyli w tym czasie odwiedza 3 x stację paliw. No to w tym momencie, to raczej on traci, bo :
1. czas - robi 3 x czynność, którą kto inny wykonuje 1 raz.
2. paliwo - zjechanie do stacji, podjeżdżanie, gaszenie silnika, uruchomienie, włączenie się do ruchu.
To na pewno mu zje więcej paliwa niż zaoszczędzone 5 ml, bo nie tankował do pełna.
robaszek127:
Ja tam też wole tankować częściej i to mimo, że jeżdżę na gazie. Zawsze leję do pełna gazu jak już spada ponizej połowy czyli tak za ok 50zł. Paliwa też starałem się trzymać połowę zbiornika ale teraz w zimę raczej do 1/4 bo szkoda lać więcej. Oszczędzam więcej jednak na karcie orlenu -8gr przy zakupie paliwa czyli więcej niż owe zmniejszanie spalania od mniejszej wagi i świateł dziennych.
Andy:
--- Cytat: 771025 ---
--- Cytat: "jmtotaszek" ---Dzięki za szybką odpowiedź :)
Jazda z pełnym bakiem to zwiększone obciążenie, co może przyczynić się do zwiększenia spalania o powiedzmy 5ml na 100 km, bez wnikania w szczegóły OK, przyjmijmy, że tak jest.
Ale teraz zatankowanie do pełna to możliwość przejechania powiedzmy 500 km do następnego tankowania, w tym czasie, ktoś kto jeździ na przysłowiowych oparach tankuje powiedzmy na 150 km, czyli w tym czasie odwiedza 3 x stację paliw. No to w tym momencie, to raczej on traci, bo :
1. czas - robi 3 x czynność, którą kto inny wykonuje 1 raz.
2. paliwo - zjechanie do stacji, podjeżdżanie, gaszenie silnika, uruchomienie, włączenie się do ruchu.
To na pewno mu zje więcej paliwa niż zaoszczędzone 5 ml, bo nie tankował do pełna.
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem skąd wzięliście te 5ml :) Przy małych silnikach wożenie kilkadziesiąt kilo więcej pociąga za sobą jednak większe spalanie - to tak jakby wozić np. cały czas swoja nastoletnia córkę :) Oczywiście nie są to jakieś ogromne różnice, ale jednak. W poradnikach oszczędnej jazdy i zmniejszania spalania oczyszczenie bagażnika i zmniejszanie wagi całkowitej samochodu jest priorytetem. Tu trochę, tam trochę i się zbiera.
Co do tankowania - jak stacje ma się po drodze żaden problem zatankować, no chyba, ze ktoś ma życie w biegu. Włączenie się do ruchu i zapalanie silnika na stacji, no cóż, a ile razy w ciągu dnia robisz to normalnie, na ulicach? :-) Nie przesadzajmy z tym wyjazdem ze stacji.
Osobiście nie tankuje pełnego zbiornika, ale nie z racji spalania, bo nogę i tak mam bardzo ciężką i silnik nie ma lekko ze mną, ale z tak prozaicznego powodu, ze łatwiej mi zapłacić 2x100 zl niż 1x200 :-) jakoś mniej boli, chociaż to to samo...
--- Koniec cytatu ---
SzybkiJasiek:
Siemanko.
Mam od kilki tygodni Getza, w instrukcji zobaczyłem, że Hyundai ma kontrolkę rezerwy, ale kiedy się ona załącza ? Miałem już wskazówke troszkę poniżej "E", ale rezerwa się nie zapaliła.
Kiedy u Was się zapala rezerwa,? Bo boję się, że nie może mi nie działa kontrolka.
Nawigacja
[#] Następna strona