Forum > Getz

[Getz] Rezerwa = ile litrów paliwa?

(1/5) > >>

jmtotaszek:
Cześć,
chciałbym dowiedzieć się ile litrów jest w zbiorniku gdy zapala się kontrolka rezerwy.

Ktoś mi mówił, że można na tym przejechać nawet 90km ale przy moim spalaniu rzędu 7 litrów to by oznaczało, że w zbiorniku zostaje zawsze prawie 13 litrów paliwa - to jest aż niemożliwe...

Gal:
Zasadniczo rezerwa w gacku to ok 6-7 litrów.

albert:
Żeby mieć stuprocentową pewność, to po zapaleniu się kontrolki, podjedź na stację i zatankuj do pełna. Zobaczysz, ile ci wejdzie paliwa. Nie sugerowałbym się ilością kilometrów możliwych do przejechania, bo to zależy od zbyt wielu czynników ( styl jazdy, lato, zima, stan techniczny, itd. ). Wg mnie, tak jak pisze Gal, rezerwa to 6 do 7 litrów paliwa.

popej:
Mnie właśnie bardzo denerwowała ta nasza rezerwa, moim zdaniem za wczesna sygnalizacja. Dlatego ja zrobiłem taki patent, że gdy już prawie miałem sucho w baku (wskazówka oczywiście poniżej ostatniej kreski) to wyjąłem licznik i ustawiłem wskazówkę "paliwomierza" centralnie na 0. Teraz przynajmniej wiem, że jak zero, to trzeba prędko tankować  :mrgreen:

Gal:
Ja staram się tankować do pełna i potem jak mam mniej więcej połowę baku znów do pełna. Nie mam wtedy stresu czy gdzieś dojadę na oparach, no i zawsze jest minimalna oszczędność na cenie paliwa. Tylko trzeba raz zainwestować i potem pilnować baku. :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej