Forum > Tucson JM
[Tucson] Jaki olej silnikowy
kosmos2011:
5W30, 15W40 to oznaczenia lepkości oleju. Olej syntetyczny, mineralny, półsyntetyczny to oznaczenie jak i z czego został olej wytworzony. Poniżej syntetyk 15W40
http://zmienolej.pl/pl/oleje-silnikowe/2804-olej-silnikowy-amsoil-15w40-synthetic-heavy-duty-oil-ame-0946l
Olej C3 ma dwa zadania ochraniać silnik i Dpf. Jak ma dwie funkcje do nie do końca pomaga silnikowi.
grzesiek2208:
dzieki za Twoje wypociny zalej sobie do swojego accenta 15w40, ja zostaje przy swoim pytalem czy to dobry olej do tego silnika a Ty odbiegasz z tematem , mądrząc sie , zajmij sie komentarzam w dziale ''Accent''
bobek310:
--- Cytat: "kosmos2011" ---
Zastąp słowa "pełnym syntetykiem" słowami olejem HC gdyż to co wlałeś (Castrol EDGE 5W30) to podrasowany olej mineralny.
--- Koniec cytatu ---
Od czterech lat stosuję Castrol EDGE 5W30 i nie narzekam. Na opakowaniu jest napisane, że jest to olej syntetyczny. Jeżeli masz jakieś nieoficjalne informacje na jego temat to się podziel. Jestem bardzo zainteresowany
kerad:
Kolega miał na myśli:
--- Cytuj ---Z czego robi się olej? Na ogół miesza się kilka olejów bazowych i dodaje dodatki [2]. Oleje bazowe (oprócz mineralnych, nieprzetworzonych - grupy I) to tanie w produkcji oleje mineralne przetworzone - grupy II i III oraz bazy syntetyczne (stworzone sztucznie) - polialfaolefiny (tzw. PAO, grupa IV) i estry (grupa V)...... HC to skrót od hydrocracking, a więc nazwa procesu rozbijania łańcuchów węglowodorowych na krótsze cząsteczki - czyli właśnie produkcji oleju bazowego grupy III.
--- Koniec cytatu ---
Podkreśliłem to co znaczące
grzesiek2208:
Nie rozkładajmy oleju na czynniki pierwsze no ludzie... temat zamknięty
Nawigacja
[#] Następna strona