Forum > Accent
Accent 1.3, 1999, 125000 - zdechł :(
meler:
Witam Was
Dziś stała się rzecz nieoczekiwana i nie za bardzo wiem co się stało więc może mi ktoś pomoże...
A zatem w sobotę sobie jeździłem normalnie, nie było żadnych problemów, dziś próbuję odpalić i co? i rozrusznik nawet nie kręci jakby nie miał siły, myślę, wina aku, ale podłączam kabelki i nic (był to diesel ale 12V) nie badałem jeszcze aku ale... za każdym razem jak chcę odpalić, rozrusznik zakręci o jakie 0,5 obrotu i włącza się alarm ;| tak więc zgłupiałem:(
Co może być przyczyną oprócz aku i jak to sprawdzić?
Z góry dzięki za szybkie odpowiedzi
P.S. przeczytałem ten temat http://forum.hyundaifanklub.pl/viewtopic.php?t=602, ale uznałem, że u mnie może to być jednak coś innego... zwłaszcza to włączanie się alarmu ;|
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: BartBartez: 2008-12-29, 15:41 ]
Sprecyzuj tytuł!!!
BartBartez:
--- Cytat: "meler" ---rozrusznik zakręci o jakie 0,5 obrotu i włącza się alarm
--- Koniec cytatu ---
Niektóre alarmy włączają się jak napięcie spadnie poniżej ustalonego progu lub zostanie odcięte. Odpalając na kable nie oczekuj cudu od razu po ich podłączeniu. Aku musi się doładować. Odpal dawcę, podłącz kable i poczekaj około 20 min. Wtedy spróbuj odpalić. Jednak najlepiej podmienić akumulator
Vex:
--- Cytat: "BartBartez" ---
--- Cytat: "meler" ---rozrusznik zakręci o jakie 0,5 obrotu i włącza się alarm
--- Koniec cytatu ---
Niektóre alarmy włączają się jak napięcie spadnie poniżej ustalonego progu lub zostanie odcięte. Odpalając na kable nie oczekuj cudu od razu po ich podłączeniu. Aku musi się doładować. Odpal dawcę, podłącz kable i poczekaj około 20 min. Wtedy spróbuj odpalić. Jednak najlepiej podmienić akumulator
--- Koniec cytatu ---
Jakie 20 min ? Jak masz trup akumulator i podlaczysz z innego na uruchomionym silniku zapali odrazu bo przeciez korzystasz z innego akumulatora, po co masz swoj ladowac w tym momencie. No chyba ze z osobowki trzeba wlaczyc ciezarowke :)
Byc moze zaczol Ci wariowac alarm. Jak masz mozliwosc rozlaczyc alarm to bylo by dobrze (nie syrene, tylko system).
meler:
No to sie wyjaśniło aku - 9,5V nawet nie wiem czy to się opłaca łądować;/ więc powstaje pytanie co o tym myślicie:\r\nhttp://allegro.pl/item504472564_akumulator_bosch_s3_45ah_300a_lantra_pony_45_ah.html\r\newentualnie jaki aku polecacie tak do 250zł\r\n\r\nPozdrawiam'
IgoReCzeK:
--- Cytat: "BartBartez" ---Niektóre alarmy włączają się jak napięcie spadnie poniżej ustalonego progu
--- Koniec cytatu ---
Witam. Winą jest zużyty ( uszkodzony ) akumulator. Mógł dostać zwarcia na celach i nawet podpięcie kabli z innego samochodu i zasilenie instalacji elektrycznej nie załatwi sprawy. Alarm się zazbraja z powodu jak w cytacie, a jak się zazbroi, to mimo, że masz kluczyk w stacyjce to nie odpalisz silnika, brzmi paradoksalnie, ale ja przerabiałem już taki motyw osobiście. Trzeba wypiąć akumulator i sprawdzić na innym ( sprawnym ). Pozdrawiam Igor.
P.S.
Centra lub Varta tak na szybko w tym przedziale cenowym. Można też zobaczyć Bosh Silver, ale chyba jest teraz droższy niż proponowany budżet.
Nawigacja
[#] Następna strona