Forum > Tucson JM

[Tucson] ćwierkanie z silnika

(1/3) > >>

dstasiu:
Witam
jakies pół roku temu wymieniałem rozrząd,po wymianie troche sie docierał ale bylo ok. Teraz przy tej pogodzie jakieś 3 tygodnie temu zaczęło mi coś ćwierkać w silniku, i to niekoniecznie przy zimnym  zaczyna ćwierkać po rozgrzaniu. Wymieniłem pasek klinowy 1 dzień było dobrze ale przy -5 stopniach po rozgrzaniu ćwierka nie miłosiernie przy obracajacym się padku równomiernie . Wydaje mi się ze to z tej przedniej górnej rolki na której jest pasek. Co to może być dziekuje za pomoc.
Poniżej link z nagraniem
http://w251.wrzuta.pl/film/8WtwOC1DvFq/mov_0487

skali:
Nie wiem co było docierane po wymianie rozrządu, no ale pomińmy to.
Niestety nie ładuje mi sie filmik, ale po tym co opisujesz to raczej któraś z rolek, a konkretniej ich łożysko szumi/ćwierka.. Różnie sie to objawia
W prostszych silnikach zdejmowało sie po kolei paski PK i obserwowało czy jeszcze piszczy czy już przestało.

Także raczej nic niepokojącego sie nie dzieje ;)
Chyba że nie masz pewności co do wymienionego rozrządu i 'ćwierka' któraś z rolek rozrządu. Pompa wody została wymieniona?

y4r3k:
Niestety nie wiem co to (pewnie zaprowadziłbym do mechanika aby skontrolował rozrząd), natomiast chciałbym zadać przy okazji pytanie ile kosztował rozrząd ? Tam nie trzeba się martwić pompą wody ponieważ chodzi na innym pasku ?

dstasiu:
witam
pompy wody nie wymienili ponieważ ponć  wymienia sie ją co druga wymiane paska. Pompa chodzi na pasku wieloklinowym ponoć. W którym miejscu silnika jest pompa bo moze rzeczywiscie to rolka od pompy tak ćwierka. Dodam jeszcze ze zapaliła mi się kontrolka check engine ta pomarańczowa silnika. Po restarcie troche btło dobrze ale znowu się zapaliła.
Rozrząd robiłem u dobrego mechanika ogólnie 150 za robotę i 200 za materiały.
Najlepsze jest to ze zaczyna cwierkac na rozgrzanym silniku przy temp minusowej
dzieki za sugestie

[ Dodano: 2012-12-22, 11:58 ]
dodam ze po nocy w garażu na zimnym silniku po prostu słychac jakby cos sie obracalo z oporem a po rozgrzaniu zaczyna ćwierkać

wald:
Nie wiem co można z rozrządu kupić za 200zł, chyba pasek. wg mnie ten odgłos daje rolka. Mam to samo przy mondeo od momentu wymiany, kolega też bo kupiliśmy dwa takie same zestawy. Jaka cena taka jakość.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej