Autor Wątek: [Lantra J1] Jak ustawić aparat zapłonowy ?  (Przeczytany 5892 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

niuniek992

• Gość
[Lantra J1] Jak ustawić aparat zapłonowy ?
« dnia: 13 Październik 2012, 15:53:48 »
Witam chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób ustawić aparat zapłonowy bez specjalnych narzędzi. Szukałem tu na forum ale nie znalazłem nic konkretnego co by mi pomogło. Mój samochód to Lantra 1,6 16v 94r.

KAROL208

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Październik 2012, 12:20:05 »
Na oko to możesz ustawić tak oby auto zapaliło i chodziło.
Musisz ustawić wał korbowy na znaku tuż przed znakiem T tam jest bodajże zaznaczona cyfra 1 ok 8st przed GMP
wtedy to palec rozdzielacza w aparacie zapłonowym ma być skierowany na 1 cylinder czyli 1 licząc od rozrządu.
Może zajść konieczność że będziesz musiał obrócić wałem korbowym  o 1 obrót przed włożeniem aparatu zapłonowego ponieważ bez zdjęcia osłon rozrządu nie stwierdzisz w jakim położeniu są wałki rozrządu. Żeby mieć pewność że wałki są dobrze ustawione to znaki na ich kółkach powinny być skierowane do siebie po wewnętrznej.
Ale dokładny kąt zapłonu należy ustawić lampą stroboskopową i to nie tylko polega na samym ustawieniu aparatu, należy także zewrzeć specjalny styk do masy pojazdu na czas ustawiania zapłonu. U mnie w sonacie złącze to znajdowało się nad skrzynią biegów przy ścianie grodziowej  kabel zielony z czerwonym paskiem.

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudzień 2012, 21:46:40 »
1. Uruchamiasz i nagrzewasz silnik
2. złączasz piny w kostce na ścianie grodziowej (ECU przestaje terować kątem wyprzedzenia zapłonu)
3. luzujesz jedną z dwóch śrub mocujących czujnik położenia wałka rozrządu.
4. obracasz czujnik do przodu lub tyłu tak aby otrzymać statyczny kąt wyprzedzenia 5 stopni - w tym punkcie powinieneś dysponować również lampą stroboskopową.

Ewentualnie ustawiasz czujnik położenia wałka na ucho...