Forum > i40 VF

[i40 VF] i40 - Pierwsze wrażenia.

<< < (20/28) > >>

Venom:
albo dłuższą prawą ;-)
PS.ja mam czarna perła w sedanie. Również prezentuje się pięknie .

samro59:
Venom,  A tego pod uwagę nie wziąłem :).

konradek:
Moje pierwsze wrażenia po pierwszych 2 tys. km. Duża różnica pomiędzy i30 FD, którym wcześniej jeździłem. Cisza, nie czuć prędkości.
Spalanie na autostradzie, przy prędkości powyżej 140 km/h momentami więcej średnie spalanie było ponad 8.Po zwolnieniu i nieprzekraczaniu 140 spadło do 7,3. Następnym razem przetestuję przepisową jazdę.
Na minus co mnie zaskoczyło to wrażliwość na boczny wiatr ale to może kwestia ekranów. I prędkości.

Alfred:
To też się wypowiem, może komus się to przyda. Swojego mam od lipca. Przjechalem nim około 6tys km narazie. Mam auto poleasingowe. Rocznik 2013, wersja kombi 1.7crdi 136km. Przebieg mniej niz 70tys km. Jezdzilem kilkoma samochodami. W rodzinie mam jeszcze ix35 po lifcie z bogatszym wyposazeniu. Moja i40 mam w wersji Comfort +. I40 na pewno ma lepsze plastiki i jest w srodku duzo ladniejsza od ix35, więc tutaj jestem zadowolony. Mi osobiscie z "gadzetow" brakuje tylko podgrzewanych przednich foteli i braku pamieci w fotelach (kiedy sie zmieniam z narzeczona to jest to meczace, zeby znow przywrocic fotele do odpowiedniej pozycji). Z samych wrazen po jezdzie to narazie jestem zadowolony. Wiekszosc zrobilem na autostradzie bo zjezdam raz na 2 tyg z polnocy na poludnie. Dynamika silnika mi wystarcza. Uwazam ze do 180km/h zaladowany zbiera sie dobrze. Powyzej tej predkosci czuc jak dziala na niego wiatr. Poczatkowo "pilowalem" go mocno 180-190 (czasem i 200km/h). Spalanie wtedy dochodzilo do +8 L/100km. Ostatnio jechałem bardziej ekonomicznie ok. 160 km/h (tempomat i autostrada) i okolo 130/140 km/h na "S". Spalanie mi wyszlo w 4 osoby +bagaze ok. 6.8 l/100km. Uwazam to za dobry wynik. Odnoszac sie do wspomagania to powiem tak:) urok Hyundai. W ix35 mam to samo. Jednym sie to podoba drugim nie. Mi to nie przeszkadza. Swiatla w nocy sa srednie. Mozliwe ze dlatego ze to sa ksenony. W ix35 mam "bi" i jak sie wlaczy dlugie to widac duzo wiecej. Tutaj troche slabiej. Mam 190cm wzrostu wiec tez potwierdzam, ze dla osob wyzszych moze byc problem podczas stania na swiatlach i trzeba sie nachylic zeby je zobaczyc. Mialem troche przygod z nim na poczatku kiedy go bralem od firmy leasingujacej (Masterlease) ale wyszlo wszystko ok. Samochod troche stal na placu (cala zime na otwartym) wiec po sprawdzeniu w ASO wypunktowali nam co maja zrobic i za "free" zrobili nam to jeszcze przed wydaniem auta. Na gwarancji wymienili nam kluczyki i klosze do tylnich lamp (zaparowaly). Wymieniali tez klocki i byla regeneracja tarcz. Rowniez mialem zapocony lewy tylni amortyzator i tez wymienili go po "bolach". Nauczylem sie jednogo ASO = drugiemu ASO. Sprawdzalismy go w jednym ASO w Warszawie (motortest) i oni stwierdzili ze zapocony, samochod pojechal do drugiego ASO w Wawie a tam powiedzieli ze zabrudzony i tylko go wyczyscili. Samochod odebralismy i pojechalismy do Gdyni z inna rzecza ale przy okazji poprosilismy o sprawdzenie tych amortyzatorow i ci stwierdzili ze jednak zapocenie. Samochod poszedl na jezcze jedna weryfikacje do 4 ASO i tam przy nas wyciagneli samochod i sie okazalo ze jest to zapocenie. Skonczylo sie na wymianie i nie placilismy za to (na 1 rok mam rekojmie od firmy od ktorej go kupilismy). To wszystko sa eksploatacyjne rzeczy wiec normalka a nie jakies wady samochodu. Teraz mi wyszlo ze pojade wymienic olej i filtr silnikowy, bo ostatnio mi  wyskoczyla informacja na autostradzie ze niski poziom. Dolalem jakis ze stacji ale stwierdzilem ze rok mija to wole go wymienic w calosci. Jakby co to wymiana w ASO w Wejherowie to ok. 140zl za filtr i wymiane. Olej sam sobie kupuje bo dali na to zgode:) normalnie za ta usluge z ich olejem zycza sobie 430zl. Z grubszych problemow narazie nic nie zauwazylem. Mi ten samochod pasuje. Chciałem duze auto i mam duze auto. Wybrałem je ze wzgledu na czeste podroze przez cały kraj i tutaj sie sprawdza. Komfort jest. Problemow z deska rozdzielcza i jej trzeszczeniem jeszcze nie mam. Obstawiam ze przed koncem gwarancji pojade wymienic kierownice bo juz lekko skora peka. Co do DPF to narazie problemu nie mam. Tak jak u innych rowniez zauwazylem ze gdy samochod jest zimny to biegi wchodza ciezko, potem jak się rozgrzeje to jest okej. Mam jakies odpryski wiec bede musial kupic lakier w mieszalni i je zakryc. Co do reszty wszystko jest w porzadku. Moze moje porownanie do ix35 jest slabe bo inny segment aut, ale roznica jest dla mnie koloslana w wygodzie podrozowania na dluzszych trasach. Dystans 550km w ix35 byl dla mnie meka. Tutaj po 850km czuje sie w miare dobrze. Reasumując ja samochod polecam. Jest ladny (kazdy ze znajmoych nam to mowi), podrozni z tylu sa zadowoleni bo duzo miejsca, a na trasie sie sprawdza +bardzo polubilem elektryczny reczny i autoholding (szkoda tylko ze przy kazdym uruchomieniu silnika trzeba go wlaczyc). Przejade jeszcze troche to coś wiecej moze napisze.  :-)

Alonzo_:
Witaj Alfredzie.
Mamy zbieżne odczucia.
Mi zbliża się 5 latek z moim siwkiem, ale przebiegu mam dopiero 75kkm i tak jak na początku czepiałem sie jakiś w sumie pierdół tak od dłuższego czasu żyjemy w symbiozie  ;-)
W każdym razie jeszcze nigdy  po takim czasie żaden z moich samochodów nie podobał mi sie tak samo niezmiennie jak i w chwili zakupu.
Jeździ mi się dobrze, wygodnie, dynamika silnika jak piszesz w zupełności na nasze warunki wystarczająca. Spalanie akceptowalne.
Jak każde auto i ten ma jakieś drobne wady, ale żeby zobaczyć że to nie jest problem jaki nam się wydaje trzeba spróbować też konkurencji. Chyba to własnie spowodowało, że w pewnym momencie przestałem wymyślac i cieszę się fajnym aukiem.
Jeździmy sobie dalej.
Bezawaryjności i szerokości.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej