Forum > Getz
getz problem z kontrolką CHECK w dieslu 1.5 crdi
p_lipa:
Mam problem z kontrolką CHECK.
Pewnego dnia rozładował mi się akumulator. Po naładowaniu,zamontowaniu i zapaleniu samochodu cały czas, podczas jazdy, świeci mi się ta pomarańczowa kontrolka,a dotychczas gasła po jakimś czasie.
Z czym to może być związane,czy mogłem coś napsuć podczas zakładania akumulatora? Może miał ktoś podobny problem, lub wie jaka może być przyczyna.
Z góry dzięki za pomoc.
JanuszW:
Proponuję podłączenie GETZA to kompa. Ja jak miałem problem z CHECK to w serwisie BISCH-a odczytali wszystkie błędy (był 1 wskazywał na sondę lambda). Oni tam mają dość dobre oprogramowanie i problem zlokalizowali bardzo szybko.
p_lipa:
Dzięki za odpowiedź. Domyślam się,że taka droga jest najprostsza,kosztowna i może jedyna.Ale nie wiem co dokładnie może oznaczać ta kontrolka,może jakąś nieistotną awarię którą sam mógłbym usunąć a ktoś miał wcześniej takie doświadczenie,np. pali się kontrolka ponieważ któraś żarówka nie działa itd... :-D
wlad:
--- Cytat: "p_lipa" ---może jakąś nieistotną awarię którą sam mógłbym usunąć
--- Koniec cytatu ---
z tego co wiem to w tych silnikach swiecenie sie tej kontrolki jest zwiazane tylko z ukladem wtryskowym[wszelkiego rodzaju czujniki itp].wiec na jakas prosta [w sensie do usuniecia dla amatora]naprawe bym raczej nie liczyl...
a przed zalozeniem akumulatora kontrolka gasla tak jak powinna-od razu po wlaczeniu silnika ?
p_lipa:
--- Cytat: "wlad" ---
a przed zalozeniem akumulatora kontrolka gasla tak jak powinna-od razu po wlaczeniu silnika ?
--- Koniec cytatu ---
Tak gasła. Po rozładowaniu się akumulatora, rozłączyłem go naładowałem i podłączyłem z powrotem do samochodu. Od tego momentu świeci się ta kontrolka stale. Może coś nawyprawiałem przy tej operacji?
Nawigacja
[#] Następna strona