Autor Wątek: [Santa Fe SM] Nieopuszczająca się szyba od strony pasażera  (Przeczytany 12090 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

elpaso

• Gość
[Santa Fe SM] Nieopuszczająca się szyba od strony pasażera
« dnia: 09 Grudzień 2012, 00:46:15 »
Witam serdecznie,
to mój pierwszy post na forum, niedawno nabyłem mojego pierwszego koreańczyka, mam nadzieję, że będzie mi dobrze służył ale nie w tym rzecz....
mam problem z szybą od strony pasażera, najpierw nie można było regulować sterownikiem w drzwiach pasażera [w drzwiach od kierowcy było okey] a teraz przestało działać sterowanie z obu stron.... według mnie trochę dziwna sytuacja, mogę chyba wykluczyć silniczek ale co jest winowajcą to nie mam pomysłu.
może ktoś pomoże, z góry dzięki!!

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudzień 2012, 10:10:59 »
możliwości może być sporo. Zacznij od drzwi z problematyczną szybą. odkręć obicie, sprawdź czy sterownik jest ok, czy przełącznik działa prawidłowo. Może się okazać też, że problem jest w kostce przyłączeniowej drzwi, może gdzieś przerwał się kabelek...
Sprawdź czy do silnika i sterownika dociera napięcie.

elpaso

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Październik 2013, 23:57:37 »
odgrzewam kotleta.....
rozebrałem, wyciągnąłem silniczek i co się okazuje: podnosi szybę z normalną szybkością, a opuszczać już nie chce tzn bez obciążenia jeszcze coś zakręci ale wolniutko...
ma ktoś jakieś pomysły??

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Październik 2013, 08:02:32 »
rozumiem, że silniczek sprawdzałeś przez układ elektryczny samochodu, nie podłączałeś do 12V bezpośrednio? Spróbuj podać 12V na silnik raz w jedną, raz w drugą stronę. Powinien się kręcić jednakowo.

Jeżeli masz jakieś zdolności manualno-elektryczne spróbuj połączyć "na krótko" odpowiednie miejsca w instalacji sterowania szyby. Może się uda trafić na uszkodzone miejsce (np. pęknięty lut, zaśniedziały styk w przełączniku itp.)

schematy znajdziesz w "schematic diagrams.pdf", poza tym jest też "Components Location" i "Connector Configurator" do samochodu Santa Fe. znajdziesz na http://doc.hyundai-autoclub.ru/santafe/

elpaso

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Październik 2013, 13:42:48 »
na krótko podłączyłem i jest tak jak mówisz.. kręci jednakowo w obydwie strony
niby taka drobnostka a wkurza okropnie, trzeba będzie trochę poszukać...

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Październik 2013, 14:11:18 »
w takim razie szukaj (najprawdopodobniej) przerwanego przewodu.
od kostki do kostki zgodnie z pdfami. powodzenia :) a w razie pytań pisz.

elpaso

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Październik 2013, 22:57:22 »
schematy znajdziesz w "schematic diagrams.pdf", poza tym jest też "Components Location" i "Connector Configurator" do samochodu Santa Fe. znajdziesz na http://doc.hyundai-autoclub.ru/santafe/

w linku tym nie ma żadnych plików o takich nazwach jak napisałeś...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Październik 2013, 23:00:56 »
"instrukcja rozwiązywania problemów 2000 elektryczne"

elpaso

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Październik 2013, 09:25:31 »
ooo dzięki, faktycznie tu jest ale niestety nic na tych schematach nie nie widzę... może wiecie czy w naszych santkach jest jakiś moduł sterujący szybami??

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Październik 2013, 18:28:37 »
W "schematic diagrams.pdf" strona 167. Cały schemat elektrycznych szyb na stronach 166-169.

W "component location.pdf" strona 24 umiejscowienie kostki np. D14

W "connector configurator.pdf" strona 17 rozpiska pinów w kostce np. D14

[ Dodano: 2013-10-26, 18:35 ]

elpaso

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Październik 2013, 20:44:22 »
dzięki kosmos, jak mi się uda to jutro trochę rozbiorę mojego santosa, a w tym temacie co podaleś to normalnie czarna magia... kosmos po prostu :]

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Październik 2013, 21:38:35 »
ah, jeszcze przy oznaczeniach kostek, co tam objaśnienie w paintcie narysowane są cyferki po lewej stronie przewodu - to numery pinów.

elpaso

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Październik 2013, 19:06:48 »
ja i tak jakiś ciemny jestem jeśli chodzi o te schematy... niby dwóch lewych rąk nie mam i lubię grzebać przy aucie ale nie wiem o co chodzi i jak się zabrać do poszukiwań z Waszymi podpowiedziami..
dzisiaj rozkręciłem drzwi od kierowcy, rozebrałem sterowniki i zalałem intensywnie izopropanolem, kostkę też i jaki efekt.... sterownikiem z drzwi kierowcy mogę sterować, a z drzwi pasażera już nie
nie chciało mi się rozbierać drugich drzwi, bo na dzisiaj miałem inny cel [polerka reflektorów i woskowanie auta] ale może jutro...