Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Jakie żarówki do IX-a 35?
Slay75:
12 Lipca 2013 kupiłem i zainstalowałem wielokrotnie polecane na różnych forach żarówki OSRAM H7 NIGHT BREAKER - PLUS .
Dzisiaj, tj. 27 grudnia 2013 przepaliła mi się pierwsza żarówka z w/w wymienionych.
Wcześniej jeździłem ponad rok na fabrycznych które się nie przepaliły i służyły po wymianie na Osramy jako zapasowe.
Kolejne będą pewnie jakieś Osram ULTRA LIFE, bo nie widzę zbytnio różnicy w oświetleniu drogi między chwalonymi NIGHT BREAKER a standardowymi.
e-daniel:
A to dziwne bo ja również od nowości miałem Osram i niezbyt byłem zadowolony, więc zakupiłem Osram Night Breaker plus 90%. Różnica kolosalna. Szkoda że nie zachowałem zdjęcia ale jak się dobrze poszuka to w sieci są takowe dla porównania. Krótko po zakupie ukazały się w sprzedaży nowe Osram Night Breaker Unlimited 110% i również je zakupiłem z ciekawości. Wg mojej oceny NBU nie oferują juz takiego skoku jak poprzednie ale wyraźnie widać, że dają jeszcze więcej światła. Podobno barwa NBU miała być zbliżona do 4000K, czyli jak ksenony wielu producentów na pierwszy montaż, ale moim zdaniem mimo iż bardzo białe w porównaniu ze standardowymi to do barwy ksenonów troszkę brakuje.
Jedne i drugie z serii Night Breaker oświetlają drogę w moim przekonaniu w stopniu zadawalajacym, więc szczerze polecam.
B.Wojcieszak:
A patrzyliście na te Bosch Xenon Silver ?
wieloryb7:
--- Cytat: "Slay75" --- Dzisiaj, tj. 27 grudnia 2013 przepaliła mi się pierwsza żarówka z w/w wymienionych.
Wcześniej jeździłem ponad rok na fabrycznych które się nie przepaliły i służyły po wymianie na Osramy jako zapasowe.
--- Koniec cytatu ---
Tak już niestety jest, że trwałość żarówek "wzmocnionych" a w szczególności tych z barwą świecenia zbliżoną do ksenonów jest przynajmniej trochę, a czasami drastycznie mniejsza od tych standardowych. Jak dobrze poszukać, to znajdzie się i "standardowe" żarówki niekoniecznie za 40zł święcące na poziomie tych "z górnej półki", a ponieważ większość ix 35 przed liftingiem jeździ bez LEDowych świadeł dziennych - wg mnie trwałość żarówek świateł mijana jest bardzo ważna.
Ciekawy artykuły na temat H7:
http://www.auto-swiat.pl/1-test-zarowek-h7-juz-wiemy-ktore-swieca-najlepiej/1
http://www.auto-swiat.pl/1-supertest-zarowek-h7-sprawdzamy-ktore-swieca-najlepiej-100
B.Wojcieszak:
Pytanie takie. W aucie jest jakaś ściąga w formie naklejki, w sytuacji gdy w trasie zobaczymy, że się żarówka przepaliła i trzeba by było nocą kupić na stacji?
Coś mi się kojarzy, że widziałem coś takiego, ale nie pamiętam czy to w tym aucie.
Nawigacja
[#] Następna strona