Autor Wątek: Filtry, świece i inne materiały eksploatacyjne  (Przeczytany 2821 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

meler

• Gość
Filtry, świece i inne materiały eksploatacyjne
« dnia: 03 Luty 2009, 01:12:54 »
Witam ponownie

Jako że zbliża się nieuchronnie czas wymiany części eksploatacyjnych mam do Was prośbę, o wymienienie najlepszych (w miarę rozsądku;) ) firm produkujących odpowiednie komponenty.

Świece i przewody WN zamierzam NGK jak już na forum było pisane nie raz, tylko który model najlepiej sie sprawuje w Accenciku x-3 :).

Olej 10w-40 albo Midland, albo Valvoline, albo co?, która firma robi Waszym zdaniem najlepszy olej (Shella mi spalil litr na 8000 po mieście).

Filtr powietrza myślę, że jakiś tani bo aż tak ważny to nie jest? chyba że się mylę:)

Filtr Paliwa - no tu wolałbym coś lepszego, ale nie mam pojęcia co (dużo tych firm sie porobiło)

Filtr oleju - nie mam koncepcji czy bardzo ważny i na jaki wymienić

Olej do skrzyni jakiej firmy najlepiej zakupić?

A poza tym można by w tym temacie wypisać ogólnie rzeczy eksploatacyjne na jakie najlepiej wymienić, jak amorki, hamulce itd, żeby wszystko było w jednym miejscu:) (przynajmniej dla takich zielonych osób jak ja byłoby to przydatne zerknąć w temat i wiedzieć co i jak:) )

Z góry dzięki za odpowiedzi:)
Pozdrawiam

Mimix

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Luty 2009, 01:32:30 »
Cytat: "meler"
Olej 10w-40 albo Midland, albo Valvoline, albo co?,

Ja smigam na Mobilu. Poprzednia sonata zrobila blisko 390 tys km na Mobilu :)
Co do filtrow niestety Ci nie pomoge, bo zielony na ich temat ale z checia dolacze sie do pytania, gdyz tez za jakies 400 km bede musial je zmienic.

kml

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Luty 2009, 08:05:44 »
Świece i przewody WN zamierzam NGK jak już na forum było pisane nie raz, tylko który model najlepiej sie sprawuje w Accenciku x-3

DEDYKOWANE DO MODELU! W instrukcji masz podane KONKRETNE modele świec, ja ostatnio kupił dokładnie to co miałem napisane. Przewodu WN mam oryginały takie jak byly do tej pory za 113 PLN w intercarsie.

Olej 10w-40 albo Midland, albo Valvoline, albo co?, która firma robi Waszym zdaniem najlepszy olej (Shella mi spalil litr na 8000 po mieście).

To nie jest jakaś tragedia, litr na 8 k km po mieście. Jezeli samochód dobrze na nim jeździł i nie było problemów to nie wiem czy jest sens zmieniać olej na siłę na inny.

A poza tym można by w tym temacie wypisać ogólnie rzeczy eksploatacyjne na jakie najlepiej wymienić, jak amorki, hamulce itd, żeby wszystko było w jednym miejscu:) (przynajmniej dla takich zielonych osób jak ja byłoby to przydatne zerknąć w temat i wiedzieć co i jak:) )

Jest opcja SZUKAJ i czas zacząć jej używać. Na forum jest w tej chwili napisane wszystko co jest potrzebne do tego, żeby ogarnąć temat materiałów eksploatacyjnych. Pisaliśmy już wiele razy na temat wszystkiego więc robienie kolejnego tematu jest bez sensu. E-gen zrobił bardzo fajne zestawienie do accenta 2 i na tej podstawie można naprawde dużo się dowiedzieć.

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Luty 2009, 09:36:57 »
Ten wątek link dotyczy również Twojego auta.

BTW
filtr oleju tylko oryginalny (do nabycia w InterCarsie).

meler

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Luty 2009, 10:53:31 »
Aha no myślałem, że II gen sie różni materiałami eksploatacyjnymi, ale jak nie to świetne zestawienie;)

pozdrawiam

PS. Użyłem opcji szukaj i nic o filtrach nie znalazłem interesującego, więc utworzyłem wątek.

kml

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Luty 2009, 16:41:37 »
PS. Użyłem opcji szukaj i nic o filtrach nie znalazłem interesującego, więc utworzyłem wątek.

A co "interesującego" chciałeś wiedzieć o filtrach?