Autor Wątek: KUPNO - Sonata  (Przeczytany 161822 razy)

Offline Ben1993

• HKP
  • **
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #210 dnia: 13 Marzec 2017, 11:51:20 »
Witam, przymierzam się powoli do zmiany samochodu. Zainteresowała mnie bardzo marka, ceny są przystępne i jakość też podobno w porządku.

Mam na oku w tej chwili model SONATA III 1998-2004 , mam kilka pytań co do tej generacji.

1. Czy w kwocie do 12 tyś złotych znajdę beż większych problemów egzemplarz w dobrym wyposażeniu i niezajeżdżony?
2. Jak wygląda kwestia z trwałością silnika, lepszy 2.0 czy V6 do LPG?
3. Czy zabezpieczenie nadwozia uchroni samochód przed szybką korozją?

Offline crazykoko

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #211 dnia: 13 Marzec 2017, 12:02:06 »
Jeżeli 2.7 V6 jest ten sam co w Santa Fe, to te silniki czasem mają problemy z panewkami. Dużo pewniejsze są podobno silniki 3.3 V6
Myślę, że 2.0 byłby najlepszym wyborem i chyba mocą całkowicie wystarczający do tego auta.

Offline Ben1993

• HKP
  • **
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #212 dnia: 13 Marzec 2017, 13:18:49 »
Dziękuje za odpowiedź. Ten 2.0 ma przyzwoite osiągi. Jak wygląda sprawa z budżetem który podałem. Kupie dobry egzemplarz w tej cenie, czy bedzie bardzo ciezko.

Offline kosmos2011

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #213 dnia: 13 Marzec 2017, 18:11:23 »
Cytat: "Ben1993"
mam kilka pytań co do tej generacji

Też by mi się nie chciało czytać tych 15 stron tego tematu.

Offline Ben1993

• HKP
  • **
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #214 dnia: 13 Marzec 2017, 18:33:43 »
Akurat przeglądałem temat, ale w większości ja tutaj widzę opinie co do generacji IV. Nie podoba mi się, nie ma tego czegoś.

Samochód akurat pojechałbym obejrzeć w mechanikiem. Jeśli jednak w takim budżecie będą w 90% ulepy to po prostu będę szukał czegoś innego albo zwiększę budżet.

Czy 12tys + pieniądze na tak zwany zestaw startowy to wystarczająco by znaleźć Sonatę III w dobrym stanie?

Offline kosmos2011

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #215 dnia: 13 Marzec 2017, 18:57:02 »
O panewkach i sankach też nikt nie napisał.

Offline Ben1993

• HKP
  • **
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #216 dnia: 13 Marzec 2017, 19:14:38 »
To widziałem, wiem że te generacja już swoje lata ma dlatego jestem przygotowany na ewentualne naprawy. Wiadomo tylko, że nikt nie chce pchać kasy w jakiś wrak.

Znalazłem taką sonatę w mojej okolicy, podoba mi się ten kolor.
Jesteście w stanie coś wywnioskować ze zdjęć? Sprowadzona podobno z USA, czyli możliwe ze po dzwonie.

VIN. KMHWF25S95A198430

Offline crazykoko

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #217 dnia: 13 Marzec 2017, 21:40:53 »
Zwróć uwagę na to co napisał kosmos. Ze zdjęć można niewiele wywnioskować. Grunt to to co pod spodem. Jak kupowałem w pośpiechu Getza, to kupiłem ładnie wyglądające auto. Jak później wlazłem pod spód, to wszystko ledwie trzymało się kupy, tak było skorodowane. Same sanki do Sonaty to koszt ponad 1500 zł.
Zalecam dużą ostrożność w wyborze auta. Po nieprzyjemnych doświadczeniach z Getzem, szukam teraz Santa Fe od 3 miesięcy i jak na razie nic nie spełnia moich oczekiwań :)

W autach z USA mogą występować różnice w wyposażeniu i mogą być problemy z dostępnością części.

mirasz75

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #218 dnia: 14 Marzec 2017, 00:11:33 »
Kosmos  mam prośbę o rozkodowanie vin KNAGE227295360586 może nie sonata ale prawie to samo - z góry dzięki

Offline kosmos2011

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #219 dnia: 14 Marzec 2017, 19:41:48 »
Cytat: "mirasz75"
KNAGE227295360586

http://www.kia-hotline.com//euro5/index.tiles

https://www.otomoto.pl/oferta/kia-magentis-kia-magentis-2-0-165-km-lpg-ID6yNERR.html

Data produkcji 2009-04-23 do Polski

Data sprzedaży 2009-08-10

Wyposażenie: https://kia.afora.ru/eur/vin/knage227295360586/

Brak napisów na klapie.

LPG luzy zaworowe kiedy regulowane?

Na gwarancji trzy naprawy w tym akcja serwisowa na włącznik stop i synchronizator 1/2 bieg. Ostatni zarejestrowany przebieg 2013-12-12 101900 km.

.
.
.
[ Dodano: 2017-03-14, 19:50 ]

Ben1993 poduszki nie były wystrzelone. Zderzak przedni i tylny malowane.

https://www.otomoto.pl/oferta/hyundai-sonata-hyundai-sonata-iii-po-liftingu-ID6yAoTH.html

Zapytaj sprzedającego co było wymieniane przy wymianie rozrządu bo tych elementów jest trochę :pompa wody, dwa paski, dwie rolki, dwa napinacze, czujnik położenia wału korbowego.

Wyposażenie: https://hyundai.afora.ru/eur/vin/kmhwf25s95a198430/

Nie ma kurtyn.

Lusterka nie podgrzewane.

Cytat: "crazykoko"
z USA .....  i mogą być problemy z dostępnością części.

Nie dotyczy to marki Hyundai auta są takie same w EU i USA.
.
.

mirasz75

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #220 dnia: 15 Marzec 2017, 20:02:48 »
Kosmos wielkie dzięki za info , bylem, zobaczyłem, nie kupiłem.
Brak informacji kiedy były sprawdzane luzy, gaz zakładany chałupniczo- check ciągle się świeci, nie specjalne zawieszenie oczekiwałem czegoś lepszego obecny 19 letni avensis ma lepszy komfort podróżowania ogólnie samochód nie wart tych pieniędzy jakie chce sprzedawca.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2017-03-24, 11:17 ]
Kosmos moge prosic o jeszcze jeden dekoder 5NPET46C89H416674
Dzieki

Offline Krzecha

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #221 dnia: 31 Marzec 2017, 18:23:39 »
Powitać! Chciałbym czegoś ciekawego się dowiedzieć o tej Sonatce.
Jutro i tak się do niej wybieram, ale coś bym chciał wiedzieć więcej.

https://www.otomoto.pl/oferta/hyundai-sonata-3-3lx-xenon-skory-klima-aso-ID6yONRL.html

Interesowało by mnie czy czasem nie była szkoda całkowita,
ktoś ma może jakieś dojścia do firm ubezpieczeniowych w Szwajcarii??
Przebieg może i realny ale kto go tam wie, w naszych polskich bazach VIN
nic nie ma żadnych informacji, ani na autoDNA, ani na autoBaza czy Automo.
Albo może coś o sprzedającym?? Jeszcze nic dobrego o Radomiu nigdy nie słyszałem  :-P

VIN:  KMHEU41FBAA768051

Dzięki i Pozdro!!

Offline kosmos2011

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #222 dnia: 31 Marzec 2017, 18:54:28 »
Data produkcji 2009-09-21

Data sprzedaży 2009-11-30

Fabrycznie nie ma Czujnika deszczu

ESC, a nie ASR, ESP

Podgrzewane przednie wycieraczki nie szyba

Ksenony?

Wzmacniacz

Elektro-chromatyczne lusterka boczne nie posiada

Offline Krzecha

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #223 dnia: 13 Kwiecień 2017, 22:53:26 »
Jednak temat z Sonatą odpuściliśmy, Pan sprzedający zrobił złe wrażenie.  :-/ W zasadzie to nawet nie wiem czy to nie był wynajęty Pan do sprzedawania czyiś aut. Auto po polerce on twierdzi że nic nie było robione, pod maską błysk on twierdzi że tak jest od nowości na pokazane palcem ślady od płynu do mycia silnika twierdzi że nie wie co to jest. Przy sprawdzaniu auta miernikiem grubości lakieru twierdzi że mój zaniża (boki 30-40 mikronów), przyniósł swój i jego pokazywał już "dobrze". Książka serwisowa wypełniona tym samym długopisem i te same pieczątki, stan jak by dopiero z półki wzięta "nówka". Dla mnie lewa. Dodatkowo na bokach auta dużo odprysków lakieru i to w dziwnym znaczeniu bo zazwyczaj na parkingach powstają wgniecenia czy rysy a tu były odpryski jak by lakier był złej jakości. Szyba przednia wymieniana gdyż sprzedający wsiadając do auta uderzył głową w lusterko i pękła szyba :mrgreen:  tego jeszcze nie słyszałem. A warto wspomnieć że założył zamiennik bez podgrzewania wycieraczek. Na klapie od bagażnika schodzi płatami lakier bezbarwny. Według sprzedającego malowany był lewy przedni błotnik i drzwi kierowcy. Dla mnie była jeszcze maska i klapa tył i lewy tylni błotnik. Zderzaki na rogach porysowane dookoła. W środku liczne rysy na plastikach, na plus że wnętrze nie plakowane a i rzuca się w oczy duża rysa na wyświetlaczu od radia. Skóry dość ładne. Co od jazdy, nie mam zastrzeżeń, podobało mi się jednak wartałoby sprawdzić auto na podnośniku, sprzedający zgadza się na salon Hyundaia, ale na pytanie o ludzi z "AutoTesto" nie był zachwycony i stwierdził że może im auto pokazać tylko na podwórku. Co warto wspomnieć auto znajduje się w Skaryszewie, a nie w Radomiu. Myślę że osoba (z ogłoszenia) na umowie Kupna-Sprzedaży to będzie jakiś słup, aby w przyszłości nie mieć problemów gdy się okaże że auto jest nie adekwatne do ogłoszenia. Podsumowując gdyby to auto kosztowało 18-20 tysięcy można by na niektóre rzeczy przymknąć oko ale rynek jest przeogromny dlatego szukamy dalej!  ;-)

Offline andrzej300

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #224 dnia: 12 Lipiec 2017, 15:45:14 »
To że silnik jest umyty spotkałem się też np. w niemczech w salonach że też myją silniki..po prostu tak chcą sami klienci..poza tym widać lepiej czy nie ma wycieków itp.  jeżeli klient by chciał żeby silnik był umyty i kupi odemnie auto to też bym taki silnik umył, chociaż nie praktykuję tego .

To że szyba przednia pęknięta...normalna rzecz...od uderzenia kamieniem, jedź w zimie za tirem lub za piaskarką też ci pęknie.

Jedź do Danii, tam co drugi samochód u Dealera jest z pękniętą szybą  :mrgreen: