Autor Wątek: KUPNO - Sonata  (Przeczytany 161870 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kamiljonczyk

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #75 dnia: 13 Styczeń 2014, 15:10:59 »
Ja po prośbie.
Czy ktoś z okolic Bytomia jest w stanie obejrzeć to auto:

http://otomoto.pl/hyundai-sonata-krajowy-C31694266.html

Facet zarzeka się, że wszystko idealnie, ale z Łodzi trochę mam daleko.

Offline kosmos2011

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #76 dnia: 13 Styczeń 2014, 19:56:39 »
Usterka z przeglądu wiązała się z instalacją elektryczną reflektorów. Jeśli chodzi o korozję to dotykała ona sanki, ale w modelu EF. Korozja podłużnic w tak "młodym" aucie raczej jest dyskwalifikująca choć z tego co widziałem na MM masz doświadczenie w tej z góry przegranej walce. Przebieg samochodu od ostatniego przeglądu wskazuje że raczej ostatnie dwa lata stał niż jeździł (27 tyś km, wcześniej 55 tyś km ).

Offline Bogdan7

• HKP
  • **
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #77 dnia: 14 Styczeń 2014, 19:00:16 »
>2. Auto jest z Danii i ma dosyć mocno pordzewiały spód,....

Mam sonatę z tego samego rocznika, co prawda z dużo mniejszym przebiegiem, i na niej nie ma śladu rdzy.

Bartekkita

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #78 dnia: 15 Styczeń 2014, 01:37:00 »
kosmos2011, dzieki za info :) czyli usterka raczej drobna.
Nie uważam, że mam jakieś wielkie doświadczenie z rudą, bo jeżdżę Galantem dopiero rok :P A tak na poważnie to mój egzemplarz był w miarę nieźle zachowany i udało mi się całe podwozie w miejscach ze rdzą odczyścić do gołej blachy i zakonserwować, nie odkrywając przy tym dziur(nie licząc nadkoli tylnych). Jeżeli chodzi o rdze w podłóżnicach to wewnątrz ich znajdowała ona się tylko blisko otworów(widać było zdrową blachę) i nie była to luźna rdza. Także myślę, że dobry podkład antykorozyjny i wosk dadzą radę. Jeżeli w tej Sonacie byłaby podobna historia to wydaje mi się, że temat jest do ogarnięcia. Taka solidna konserwacja powinna wytrzymać parę ładnych lat, natomiast boje się, że podłóżnice żre od środka, wtedy nie ma się nawet za bardzo jak do tego dostać, więc sprawa raczej przegrana.

Bogdan7, dzięki za info :) mam jeszcze pytanie, czy zaglądałeś przez te otworki do wnętrza podłóżnic? Czy tam też nie widać rdzy? i czy jest to jakoś zabezpieczone fabrycznie?

kurcze Sonat w tej konfiguracji(jasny welur, benzyna, automat) za wiele nie ma w całej Europie, a taka najbardziej nam odpowiada  :evil:

przycinak

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #79 dnia: 16 Styczeń 2014, 19:23:00 »
Witam,
mam pytanie o awaryjność silnika 2.4 w sonacie.
Wiem, ze dobrze znoszą gaz, wiem, że kultura pracy jest rewelacyjna w związku z wałkami wyrównoważającymi.
Niestety w ogłoszeniach jest wiele egzemplarzy z uszkodzonym silnikiem i nie wiem czy jest to spowodowane po prostu stosowaniem long life czy też silniki te cierpią na jakąś przypadłość, która może się przytrafić każdemu posiadaczowi auta z ww. silnikiem.
Jeśli któryś z forumowiczów posiada wiedzę na ten temat byłbym wdzięczny za podzielenie się nią. :-)

Offline kosmos2011

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #80 dnia: 16 Styczeń 2014, 20:55:00 »
Przeczytaj ostatni post http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=49953#49953 (oczywiście jeśli chodzi o wersję Sonata NF)

Offline Bogdan7

• HKP
  • **
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #81 dnia: 17 Styczeń 2014, 19:02:20 »
>mam jeszcze pytanie, czy zaglądałeś przez te otworki do wnętrza podłóżnic? Czy tam też nie widać rdzy? i czy jest to jakoś zabezpieczone fabrycznie?

Nie zaglądałem, ale podwozie wygląda na  zabezpieczone dobrze.
Ja szukalem sonaty prawie rok,  przekonałem się że w Polsce nie dostanę nic porządnego i sprowadzilem swoją z Niemiec. Też troche to trwało.

Bartekkita

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #82 dnia: 21 Styczeń 2014, 22:23:39 »
Bogdan7, dziękuję za odpowiedź ;)

mam jeszcze takie pytanie, ile płaci się akcyzy za sprowadzenie Sonaty lub na ile szacują wartość? Chodzi mi o benzynowe 2.4. Patrzyłem sobie na ubezpieczenie w axie i tam wycenili Sonatę na 13500  :shock: w tym wypadku rozważyłbym poważnie sprowadzenie z Niemiec.

Yakuza_

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #83 dnia: 23 Styczeń 2014, 00:20:20 »
Powyżej silników 2.0 jest 18,6% akcyzy dlatego wychodzą tak duże koszta podatków. Jak to obejść? No najlepiej kupić uszkodzone auto wtedy kwota akcyzy będzie mniejsza, wynajmujesz rzeczoznawce i za 200zł robi wycene i dokumentacje auta. W moim urzedzie celnym (białystok) rok temu w kwietniu sonate nf v6 mieli wycenioną na ok 21-22 tys. Jeśli  Twoja kwota mocno od tego odbiega, proszą o dokumentacje rzeczoznawcy. Na allegro pojawiają się v6 za 20 tys ale po prostym rachunku handlarz takie auto musi kupic za 12-13 tys zeby cokolwiek mu sie oplacalo a wystarczy spojrzec po ile w dobrym stanie chodza takie na mobile.de

[ Dodano: 2014-01-23, 00:33 ]
Jeszcze jeden post bo koledzy wyżej pytają o v6.
Śmigam na lpg (BRC) od początku sierpnia 2013r (zrobiłem ok 9 tys km). Za instalkę trzeba zapłacić 4tys. Auto dobrze znosi gaz, silnik dosyć szybko nagrzewa się do optymalnej temperatury. Spadek mocy jest nieodczuwalny.

Jakie są początkowe koszta przy zakupie? Na pewno wymiana oleju w skrzyni.  A tutaj wlać go trzeba sporo bo z tego co pamiętam ok 8-9 litrow. Mój mechanik szukał informacji co tam można wlać i skończyło się na zakupie w serwisie. Koszt ok 500-600zł. Warto sprawdzić stan zawieszania z przodu, z powodu dużego obciążenia przez silnik. Ja swoje kompletnie wymieniałem. Reszta to wiadomo standard.

Bartekkita

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #84 dnia: 25 Styczeń 2014, 13:26:50 »
Cytat: "Yakuza_"
W moim urzedzie celnym (białystok) rok temu w kwietniu sonate nf v6 mieli wycenioną na ok 21-22 tys. Jeśli  Twoja kwota mocno od tego odbiega, proszą o dokumentacje rzeczoznawcy.

Dziękuję o tą właśnie informacje mi chodziło ;) Ktoś się jeszcze pochwali?

[ Dodano: 2014-02-06, 00:00 ]
http://moto.gratka.pl/tresc/hyundai-sonata-iv-2-4-gls-executive-aut-16023932.html#1d8d5cc1d66cc053,2

A co sądzicie o tym egzemplarzu? Były jakieś znaczące różnice pomiędzy wersja EU a USA?

Yakuza_

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #85 dnia: 11 Luty 2014, 00:57:31 »
Powiem Ci ze te auto stoi już z rok na ogłoszeniach.
Jak szukałem sonaty dla siebie to była chyba za + - 30 tyś zł (rok temu)

Poza krajem produkcji zbytnio się chyba nie różnią. Nie wiem tylko czy zawieszenie jest bardziej miękkie w wersji USA (niech ktoś mnie poprawi jak coś)
Na ta chwile nie ma nic ciekawego na allegro z sonat.
Nie myślałeś o imporcie z niemiec ?

Bartekkita

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #86 dnia: 11 Luty 2014, 19:59:33 »
Yakuza_, myślałem myślałem, ale tak przeglądam też rynek krajowy a wcześniej jej nie widziałem, a nie oszukujmy się za 23 tys z Niemiec rocznika 2008 nie ściągnę :P a u nas czasami się da kupić auto w dobrym stanie poniżej wartości. Prywaciarze też chcą się pozbyć auta w miarę szybko, a handlarze skutecznie zaniżają ceny. Oglądałeś tą ze Szczecina czy Ciebie tylko interesowało 3.3?

Może kojarzysz tą jest z Twoich okolic? http://otomoto.pl/hyundai-sonata-C31179882.html

Yakuza_

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #87 dnia: 12 Luty 2014, 00:00:46 »
Na początku szukałem różnych wersji silnikowych ale po namowie mechanika i opiniach odnośnie v6 zdecydowałem się wyłącznie na nią. Duży wpływ miało to że i tak założę do niej gaz a te 2.4 za długo na nim nie pociągną :)

Oczywiście że te Sonaty ciężko sprzedać i zazwyczaj idą o dużo mniej niż wycenia je właściciel, a takie które są od prywatnej osoby jest bardzo mało
Jaki masz budżet ?

To też już buja kilka dobre miesięcy na allegro.
Jak na handlowe (a takie wnioskując po naklejkach, ma niski przebieg, druga sprawa to bałbym się kupywania auta z założona już instalacja LPG i takim silnikiem)

Jest jeszcze jedna v6 z Białegostoku na allegro ale oglądał je mój znajomy i prawdopodobnie jest po powodzi

Bartekkita

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #88 dnia: 12 Luty 2014, 15:06:19 »
Yakuza_, dobrze by było zamknąć się w 25k, no ale ostatecznie coś tam mogę dorzucić.
A co się dzieje tym silnikom 2.4 jak pracują na gazie?

Yakuza_

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #89 dnia: 12 Luty 2014, 16:48:04 »
W 2.4 zawory są regulowane hydraulicznie. Instalacje zaloza Ci wszedzie kwestia tylko ile na niej przejedziesz (czy 60,80 tys czy 100 tys km)