Forum > Zakup Hyundaia
KUPNO - Sonata
mielpaw:
moze Macie wiedze na temat tego modelu(egzemplarza)? z gory dziekuje
http://pol-car.otomoto.pl/hyundai-sonata-2-0i-gls-klimatronic-extra-C28375881.html
kosmos2011:
Tutaj http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk/Sider/result w ramce indtast stelnummer wpisz numer vin dostaniesz informacje jaki miał przebieg w Danii. Gdy zapiszesz pliki gem/send to dowiesz się trochę wiecej o samochodzie.
mielpaw:
kosmos2011 -dzieki za link jutro zobacze
a co myslicie po zdjeciach?
kosmos2011:
Nie ma zdjęć silnika więc trudno coś wywnioskować. Masz blisko to sprawdz na żywo. Popatrz na przednie sanki silnika-korozja, korozję nadkoli tylnych, nieszczelności silnika, odgłosy od łańcuszka spinającego wałki rozrządu-pod pokrywą zaworów po prawej stronie silnika, świst, bulgotanie przy kolektorze wydechowym-może być pęknięty (spadek mocy, wzrost zużycia paliwa). Co najważniejsze sprawdz przebieg to będzie test na uczciwość sprzedawcy.
preemo:
Witam forumowiczów
W maju planuje zakup Sonaty z silnikiem 2.0i 16V GLS (131 KM) i tak buszuję od dłuższego czasu zbierając informacje po necie na jej temat, ale nasuwa mi się kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi - stąd ten topic :-)
Auto planuje ściągnąć z Niemiec budżet jaki przeznaczam to do 3000 Euro za auto tam.
1. Wszędzie widuję temat rdzewiejących sanek pod silnikiem, opisywany jako bardzo częsty w tych rocznikach, natomiast w necie spotkałem tylko kilka pojedynczych przypadków z tym problemem (np. na Autocentrum jest ponad 60 opinii o tym aucie, a wzmianki o tym są może dwie). Jak z tym jest naprawdę? I w jaki sposób jestem w stanie to sprawdzić przed zakupem auta (gdzie patrzeć konkretnie, czy da się to sprawdzić nic nie rozbierając, czy musi być kanał, itp.)?
Na amerykańskich stronach problem występuje częściej, ale tam Hyundai wymienia to za darmo (na co u nas pewnie nie ma szans...)
2. Co jeszcze musiałbym obowiązkowo sprawdzić przed zakupem tego auta, gdzie zajrzeć? Czy są jakieś sposoby weryfikacji przebiegu?
3. Jak to jest z instalacją LPG przy tym silniku? Nie ma problemów?
4. Zastanawia mnie rozstrzał cenowy na np. mobile.de - ceny wahają się od 1600 do 5000 Euro, przy czym ciężko znaleźć jakiś wzór, czasami wygląda to jakby ceny były przypisywane losowo (np. auta wizualnie w podobnym stanie, 2004 rok z przebiegiem 100k kosztuje 2000 Euro, a 2003 z 85k - 4990). Czy są rzeczy, na które trzeba zwracać uwagę przy przeglądaniu ogłoszeń?
I to by było na tyle póki co :-D
Z góry dzięki za wszelką pomoc!
Nawigacja
[#] Następna strona