Autor Wątek: KUPNO - Sonata  (Przeczytany 161848 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kosmos2011

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #120 dnia: 29 Kwiecień 2014, 17:43:50 »

Bartekkita

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #121 dnia: 05 Maj 2014, 22:47:49 »
kosmos2011, nie zauważyłem tego o zmianach  :oops: poprawiam się (swoją drogą bardzo dobry kierunek ;) )

Na majówkę nie miałem neta, więc robię to dopiero teraz. Byłem przy okazji obejrzeć tą Sonatę. Jest ona sprowadzona z USA. I zauważyłem coś takiego, że napis "passenger airbag off" znika dopiero po zapięciu pasa przez pasażera i dopiero powyżej powiedzmy 40 na godzinę. Czy to normalne czy może to być jakiś błąd?
Dodatkowo w bagażniku na górnych rogach otworu załadunkowego znalazłem takie coś:

wiem, że zdjęcie trochę słabe, ale powiedzcie mi czy to są ślady naprawy czy każda tak ma? Wiem, że była lekko uderzona gdzieś na klapie, bo w jednym miejscu czujnik złapał 400 mikronów. Natomiast podłoga jest zdrowa, bez żadnych oznak uderzenia.
Sonata miała jeszcze przygodę lewym tylnym bokiem i niestety jest to kiepsko polakierowane:

ktoś mi może powiedzieć z czym się je, poprawa czegoś takiego? I jakie ewentualne koszta?

Autko ma instalacje gazowa BRC z lubryfikacją, założoną w 2011 roku. Wiem, że za wiele info nie dostarczam, ale niestety sprzedający niezbyt ogarnia temat, a papierów na nią niestety nie ma. Generalnie jest to chyba dobra instalacja?

Wrzucam jeszcze vin: 5NPET46CX8H397169 może będziecie mogli mi coś więcej powiedzieć :) Może ktoś na forum ma dostęp do Carfaxu?

Bartekkita

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #123 dnia: 06 Maj 2014, 00:41:48 »
kosmos2011, dzięki za szybką odpowiedź :) W sumie tył zgadza się idealnie z tym co mierzyłem miernikiem, natomiast oba błotniki przednie wyszły jako nie szpachlowane, wychodzi na to, że musiały zostać wymienione, bo wątpię, żeby ktoś bawił się w tuszowanie szpachli na błotnikach i zapomniał o tyle. Co sądzicie o tej przygodzie tego samochodu? Jak na USA nie wygląda chyba tak źle?

Offline Bogdan7

• HKP
  • **
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #124 dnia: 06 Maj 2014, 19:43:44 »
Szukalem samochodu ponad rok, sprawdziłem ponad 20 ofert na samochody z USA. Wszystkie sprawdziłem na Carfaxie. Nie znalazłem ANI JEDNEGO który by nie był po przejściach i to na ogół bardzo poważnych. Tak więc zanim kupisz samochód z USA zainwestuj w sprawdzenie na Carfaxie. Nie jest to wcale duży wydatek

Bartekkita

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #125 dnia: 06 Maj 2014, 20:06:52 »
Bogdan7, tak zamierzam zrobić :) Jednak tutaj już widać co nieco z linku który podał kosmos2011, co sądzicie o tym zderzeniu?

Offline kosmos2011

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #126 dnia: 06 Maj 2014, 21:17:25 »
Zwróć uwagę na uszkodzenie lewego przedniego koła na pewno zawieszenie mocno dostało.

Bartekkita

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #127 dnia: 06 Maj 2014, 23:09:48 »
kosmos2011, chciałem go zabrać na geometrie + wiadomo przegląd, gdzieś jeszcze powinienem się udać?

Offline bobek310

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #128 dnia: 08 Maj 2014, 22:21:02 »
Pełen przegląd techniczny z wbiciem do dowodu rejestracyjnego + sprawdzenie na Policji - czy nie jest kradziony.

Bartekkita

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #129 dnia: 14 Maj 2014, 23:52:18 »
Byłem z Hyundaiem na geometrii oraz ogólnym przeglądzie. Ogólny stan auta jest b.dobry, nie wyszło nic niepokojącego. Zero wycieków, wszystkie gumy ok, tracze hamulcowy przód stan b.dobry, tył stan dobry. Brak oznak rdzy, konstrukcja nieruszona w żadnym miejscu, zawieszenie ok. Geometria też wyszła w porządku diagnosta twierdził, że wszystko jest ok.
Niniejszym oświadczam, że moja mama stała się posiadaczem Sonaty :) Jako, że ja się będę zajmował czasem samochodem, to pewnie będę zaglądał na forum w poszukiwaniu pomocy i porad.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy właściciele Sonat/Hyundaiów pozdrawiają się jakoś na drogach? Jeżeli tak to muszę mamę poinstruować :P

dundy

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #130 dnia: 18 Maj 2014, 10:27:28 »
Witam,

Znalazłem taką Sonatę:

http://allegro.pl/hyundai-sonata-3-3-b-gaz-prins-bezwypadek-idealny-i4246110499.html

Numer VIN: kmheu41fp5a072429

Czy ktoś się orientuje jakie mogą być koszty serwisowania takiego samochodu? Na przykład kiedy wymienia się rozrząd i ile kilogramów złota to kosztuje?  :-P
I czy w ogóle samochód jest wart głębszego zainteresowania?

Offline kosmos2011

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #131 dnia: 18 Maj 2014, 17:39:53 »

mzjr

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #132 dnia: 11 Czerwiec 2014, 08:49:15 »
Dzień dobry wszystkim. Mam na oku tę Sonatę OGŁOSZENIE
Sprzedawca wydaje się uczciwy. Podesłał mi więcej zdjęć LINK
Poza tym co w ogłoszeniu, dowiedziałem się od właściciela, że jest jeszcze do zrobienia wymiana świecy zapłonowej, bo zaczyna się przepalać i filtr paliwa, bo nie był wymieniany od dłuższego czasu - ale postara się na dniach te rzeczy zrobić.
Dodatkowo:
Sterownik to konkretniej KME AKME - starsza wersja G3, ale sterownik (program) podchodzi od G3 - głównie różnią się cyferką
Instalacją zajmował się warsztat z Grajewa na ul. Wiórowej 18 (http://www.autogaz.grajewo.com/kontakt-z-nami.html) - prócz tego od dłuższego czasu drobne poprawki typu zmiana temperatury wprowadzałem ja ze względu na posiadanie interfejsu
Reduktor to KME Silver, bodajże do mocy ok. 200 KM. Wtryski to albo OMVL RegFast, albo ValTeki - za kilka godzin się upewnię i dam znać. Butla LPG ma pojemność 51l w miejscu koła zapasowego, homologacja do 04.2016, produkcja GZWM Grodków S.A.. Prawdopodobnie przyda się wymienić filtr fazy lotnej (koszt ok. 10zł), bo ja go nie wymieniałem i w sumie tez nie pytałem, czy poprzedni właściciel go wymienił.

Odnośnie serwisowania - bez kłamania, nie posiadam książeczki serwisowej i z tego co wiem, poprzedni właściciel też nie korzystał z usług ASO, ja również nie. Obecnie autem opiekuje się mój ojciec - mechanik z Grajewa (http://pomocdrogowagrajewo.supermechanik.pl/), także w razie jakichś pytań technicznych to głównie on odpowiada, gdyż ja jedynie użytkowałem auto :)

Prócz tego nie ukryję - największą wadą jest przede wszystkim karoseria, która nie była ocynkowana. Mimo powtórnego lakierowania znów gdzieniegdzie wychodzi rdza, jednak nie jest jej dużo - typowa ilość na 15-letnie auto. Jednak pod względem mechanicznym jest świetnie - auto kupiłem głównie ze względu na sprawnie działającą skrzynię biegów i dość niskie spalanie, no i bardzo żywotny silnik. Tak więc w razie kupna będzie czekać Pana ewentualne zakonserwowanie karoserii (choć moim zdaniem nie powinno się rozrastać - od zimy rdza się nie powiększa). Przed sprzedażą ojciec wymieni jeszcze kilka tych problematycznych rzeczy, które niedawno się pojawiły: filtr paliwa, świeca/świece i ewentualnie pozostaje przednia prawa tarcza hamulcowa, która jest nieco krzywa i przy hamowaniu z dużej prędkości nieco "puka".

Warto się w to pchać? Ile te nadkola wytrzymają i jaki koszt ewentualnej naprawy?
Planuję ok. 2 lat jeździć autem.

EDIT:
Doszły zdjęcia podwozia. Martwi mnie sporo rudej  :-/

Offline kosmos2011

• Giełda
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #133 dnia: 11 Czerwiec 2014, 21:17:12 »
Widzę że nie przeczytałeś całego tematu bo gdybyś spojrzał na zdjęcie 42 (dziura w sankach silnika) to już byś nie pytał o ten egzemplarz. Sprzedawca ma tupet pisząc "Samochód ma minimalne wady, których już nie poprawiałem, bo to „duperele” chyba tata nie pozwalał mu wchodzić po podniesione auto. Do piekła z takim samochodem i tyle.

Dla potomności Krzysztof tel 510 472 300, 510-472-300, 510472300, Grajewo,   Podlaskie

mzjr

• Gość
KUPNO - Sonata
« Odpowiedź #134 dnia: 11 Czerwiec 2014, 22:23:50 »
Zdjęcia podwozia dostałem na chwilę przed umieszczeniem posta. Faktycznie potem zobaczyłem sanki, przewody hamulcowe i całą resztę. Masakra.