Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] olej silnikowy  (Przeczytany 31330 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

darek186

• Gość
[Getz TB] olej silnikowy
« dnia: 16 Listopad 2012, 14:44:37 »
Który olej silnikowy wg Was będzie najlepszy do getza 2006, przebieg 100k km

-valvoline durablend 10w40?
-valvoline durablend fe 5w30?
-mobil 3000 x1 fe 5w30?

Obecnie z tego co zauwazyłem to chyba tylko castrol na butelce posiada napis ILSAC GF-3(taki olej zalecany jest w instrukcji obsługi), jak to się przekłada na ACEA? szukałem w necie dość długo i nic konkretnego raczej nie znalazłem, jedynie to że ILSAC GF-3 oznacza iż powinien to być olej "oszczędny-fuel economy" czyli wygląda na to że wszystkie oleje z napisami FE będą odpowiednie? te oleje są bardzoooooo rzadkie przez co smarowanie może być niewystarczające-to właśnie moja obawa.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:48:58 przez Brt »

Offline Kudłaty_1975

• Giełda
[Getz TB] olej silnikowy
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopad 2012, 18:35:18 »
No to akurat temat rzeka. Też się długo zastanawiałem, co lać, co najlepsze. Może te najdroższe oleje?

Ogólnie polecają (czasopisma Auto Świat, Motor), aby kupować znane renomowane marki i z zaufanych źródeł. No i co najważniejsze, szczególną uwagę przy zakupie oleju należy zwrócić na jego parametry, czy odpowiadają tym, które zaleca producent. To chyba najważniejsze.

Moim osobistym zdaniem różnice w jakości olei renomowanych marek są tak małe, że dla przeciętnego użytkownika przy przeciętnej eksploatacji samochodu wręcz niezauważalne. Podzielam również zdanie jednego z Forumowiczów, a mianowicie, że lepiej troszkę częściej wymieniać, niż doszukiwać się cudów. Ja zawsze jeździłem na Mobilu, ale obecnie pogodziłem się z Castrolem, który zalewa serwis. Hyundai zaleca Shella, no ale chyba widzą co robią :-)  

Bardzo jestem ciekaw zdania innych Forumowiczów na temat olejów, a szczególnie ich osobistych, przypuszczam wieloletnich doświadczeń z różnymi markami.

Poniżej cytuję jeszcze raz to, co znalazłem kiedyś w necie i cytowałem tu na forum. Źródło „forum.opel24.com” z 12 grudnia 2010

"Niewiele się mówi o współpracy Rafinerii Gdańsk SA ze światowymi potentatami naftowymi, a współpraca ta z powodzeniem kontynuowana jest od kilkunastu lat. Najbliższymi partnerami RG są firmy Shell, Castrol i Mobil. Oleje z Gdańska sprzedawane są pod szyldem Castrola i Shella głównie na rynkach byłych krajów socjalistycznych, Rosji i innych krajów WNP. -- Współpracujące z nami firmy kierują nasze oleje głównie na Wschód, gdzie rynek jest ogromny i chłonny. Polska, a ściślej Rafineria Gdańsk SA jest dla nich przyczółkiem, bazą wypadową na wschodnie rynki. Potentaci naftowi nie sprzedają olejów z Gdańska w Europie Zachodniej, ponieważ mają tam dość własnych rafinerii wytwarzających te specyfiki -- mówi dyr. Krzysztof Naruszewicz.

Współpraca z Mobilem przebiega podobnie (gdański olej sprzedawany jest pod szyldem tej firmy) , olej silnikowy kierowany na rynek polski, nie na eksport. Dyrektor ds. marketingu Rafinerii Gdańskiej Krzysztof Naruszewicz zapewnia, że warunki współpracy z Mobilem są "ściśle określone", dzięki czemu rafineria nie konkuruje sama z sobą produkując na ten sam rynek dla Mobila i sprzedając takie same oleje pod własnym szyldem.

Rafineria Gdańsk wytwarza oleje mieszając importowane dodatki uszlachetniające (dodatki pochodzą z wytwórni światowych liderów: Shella, Lubrizola, Chevrona i td. ) z olejem bazowym produkowanym na miejscu. Z kolei, ponad połowa gdańskiego oleju bazowego jest eksportowana, a jego odbiorcami są wytwórnie olejów gotowych należące do Shella, Castrola, Mobila, Elfa, BP i td. Nierzadko więc oleje produkowane przez różne firmy wytwarzane są z tych samych składników, z tym, że np. w przypadku współpracy z Shellem Rafineria Gdańsk miesza z własnym olejem bazowym dodatki sprowadzone od Shella, a Shell do oleju bazowego sprowadzonego z Gdańska dodaje dodatki własne. W sumie czasem obie firmy mieszają to samo, wytwarzając oleje o bardzo podobnych właściwościach i jakości"

Reasumują, życzę powodzenia w poszukiwaniach :-)

Offline robaszek127

• Giełda
[Getz TB] olej silnikowy
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Listopad 2012, 10:39:52 »
Nie ma co się aż tak rozczulać bo teraz w dobie globalizacji i wielkich koncernów robione jest większość na jedno kopyto. Dlatego sam wlałem elfa 10w40 i jeżdżę bo kosztował w promocji 64zł za 4L.
Dawniej silniki jeździły na olejach mineralnych i stare diesle jeźdżą do tej pory. A te nowe na full hiper olejach i połowy tego nie zrobią.

nadamus

• Gość
[Getz TB] olej silnikowy
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopad 2012, 13:48:18 »
co do olei: od lat stosuje oleje castrola i nie załuję - mam już nauczkę: kiedyś (jak miałem "małe porsche" czyli fiata 126p) przez dłuższy czas zalewałem oleje castrol mtx (biały) i od wymiany do wymiany ( 10kkm) nie brał ani deka (ew. bardzo mało) ;-) pożniej (ze względów ekonomicznych - cena bardzo mocno poszła w górę- 2l kosztowały ok 70zł) kupiłem olej lotos mineral (5l kosztowały 65zł- więc 2 wymiany) ale silnik od razu zaczął brać olej- zużycie wyniosło 5l od wymiany do wymiany (10kkm) może to przypadek (w co wątpię- bo od razu się zaczęło). i tak - każdy następny samochód użytkuję na olejach castrola - najpierw na magnaticu (5w40) a teraz na edge (0w40) ;-) na magnaticu jeżdziłęm  dwoma samochodami (jeden 90kkm i 120 kkm)  a obecnie jeżdzę aveo na edge 0w40 (od nowości)  - może nawet za rzadki (samochód z lpg) ale nie zauważyłem ubytku od wymiany do wymiany (pomimo 150kkm).   najważniejsze jednak to kupno oleju ze sprawdzonego źródła- można trafić na podróbkę. najmniej wiarygodnym źródłem jest allegro (od małych dostawców) - ale też dobre firmy sprzedają na nim - więc to jest kwestia wyboru dostawcy. ;-)

Offline robaszek127

• Giełda
[Getz TB] olej silnikowy
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopad 2012, 19:22:09 »
Tak samo miałem malucha i lałem ten shit mineralny lotosa bo był tani a myślałem że po co przepłacać jak polskie tez jest dobre. Zawsze silnik brał ten olej i trzeba bylo dolewać. Nawet po wymianie cylindrów na  docieraniu po wlaniu lotosa smarowanie się lekko świeciło jak silnik był gorący a sam olej rzadki jak woda.
Potem wlałem zdobyty castrol gtx i o dziwo niebo a ziemia. Jednak firma to firma.
Teraz kupuję Elfa lub właśnie castrola bo często na nie są promocje.

Offline Andy

• Giełda
Re: olej silnikowy
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Listopad 2012, 10:43:23 »
Cytat: "darek186"
Który olej silnikowy wg Was będzie najlepszy do getza 2006, przebieg 100k km

-valvoline durablend 10w40?
-valvoline durablend fe 5w30?
-mobil 3000 x1 fe 5w30?

Obecnie z tego co zauwazyłem to chyba tylko castrol na butelce posiada napis ILSAC GF-3(taki olej zalecany jest w instrukcji obsługi), jak to się przekłada na ACEA? szukałem w necie dość długo i nic konkretnego raczej nie znalazłem, jedynie to że ILSAC GF-3 oznacza iż powinien to być olej "oszczędny-fuel economy" czyli wygląda na to że wszystkie oleje z napisami FE będą odpowiednie? te oleje są bardzoooooo rzadkie przez co smarowanie może być niewystarczające-to właśnie moja obawa.

Ja mam gacka 2004 i tylko jak kupowalem to fabrycznie byl zalany jakis olej hyundaiowski. Od pierwszej wymiany do teraz (czyli jakies 140kk przebiegu) uzywam Shella 5w40. Nie wiem jak inne oleje, ale nie widze powodu do zmiany.

darek186

• Gość
[Getz TB] olej silnikowy
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Listopad 2012, 16:42:14 »
Andy jaki dokładnie olej shell 5W40 używasz?

Offline Andy

• Giełda
[Getz TB] olej silnikowy
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Grudzień 2012, 09:53:30 »
Jakis syntetyk helixa. Jak chcesz dokladnie to moge sprawdzic.

Offline maniek21

• Giełda
[Getz] Jaki olej stosujecie w Getz 1.1 (po liftingu)
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Marzec 2017, 10:45:46 »
Cześć.
Przepraszam za "nawał" tematów, ale mam dużo pytań, dawno się nie logowałem, a idzie wiosna i trzeba się zabrać za samochód.
Getzem jeżdżę od 1,5 roku, dostałem go z Niemiec od rodziny i stety/niestety tam wymieniono mu olej.
Zalany został 10W40 (nie mam raczej wglądu we wcześniejsze wymiany).
Teraz pytanie - czy jest to zalecany olej, bo znalazłem różne informacje.
Przebieg silnika obecnie to 90000km.
Rozumiem, że powrót do syntetycznego w tym momencie nie ma za bardzo sensu?
Jakiej marki zalewacie olej? Słyszałem, że Hyundai zaleca Shell.

Offline weuek

• Giełda
[Getz TB] olej silnikowy
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Marzec 2017, 11:11:22 »
A nie masz instrukcji obsługi? Zawsze można pobrać .pdf z internetu...

Offline maniek21

• Giełda
[Getz TB] olej silnikowy
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Marzec 2017, 11:28:02 »
Instrukcja podaje 5W30 lub 10W30, ale z tego co wiem, lepiej jest stosować syntetyk przy niskich przebiegach (korzystniej dla silnika, szczególnie zimą).

Offline robaszek127

• Giełda
[Getz TB] olej silnikowy
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Marzec 2017, 15:53:55 »
Kup 5W40 i wlewaj rzadszy będzie zimą lepiej dla silnika. Kupisz go nawet w promocji jak się trafi taniej od 10W40. Sam tak zrobiłem bo wcześniej na 10W40 zimą długo popychacze zaworów stukały.
5W30 to olej tzw oszczędny ale lepiej na polskie gorące lata dawać 5W40 lub 10W40.
W biedronce teraz były olej 5W40 cena nie powala 90zł 4l lub już lepsza 10W40 60zł. Olej raczej pewny bez obawy na podróbki.

Offline maniek21

• Giełda
[Getz TB] olej silnikowy
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Marzec 2017, 16:00:23 »
Dzięki za odpowiedź.
Mam jednak pewne obawy jeśli chodzi o przejście z półsyntetyka na syntetyk - nie wiadomo jak zachowa się silnik.

Offline kosmos2011

• Giełda
[Getz TB] olej silnikowy
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Marzec 2017, 19:22:15 »
Maniek21 zanim po raz kolejny założysz nowy temat użyj funkcji szukaj (jest na górnej belce forum) znajdź podobny temat i tam zadaj pytanie.

Jeśli posiadamy auto już wiekowe to nie należ przy doborze materiałów eksploatacyjnych kierować się oryginalną instrukcją obsługi.

Silnik G4HG był montowany do 2013 roku w modelu i10. Wg instrukcji do i10 z 2010 roku należy używać oleju o parametrach lepkość  0W40 lub 5W30 lub 5W40 i jakości API SL lub lepszy, ACEA A3 lub lepszy.
.

Offline maniek21

• Giełda
[Getz TB] olej silnikowy
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Marzec 2017, 20:32:40 »
Dziękuję za odpowiedź. Interesowało mnie bardziej po prostu czy mogę wrócić do zalecanego syntetyka.