Forum > Lantra
[Lantra J2] Lantra z silnikiem 1.6 nie jeździ na benzynie.
brix:
na listwie wtryskowej powinieneś mieć zaworek który jak się go naciśnie to powinien rzygnąć paliwem . jak nie ma po prostu zdejmij wąż na dojściu i przekręć kluczyk(pompa poza tym musi dawać dość duże ciśnienie) będziesz widział czy jest benzyna czy nie
Hants:
--- Cytat: "kub3k" ---Jak mogę sprawdzić sprawność pompy paliwa?
--- Koniec cytatu ---
Manometrem.
Początkowo myslałem, ze może Ci się mapy rozjechały, ale to niemożliwe, zeby az tak.
Zrestartuj ECU auta - moze pomoże. Zakładam, ze na LPG wszystko jest OK?
kub3k:
--- Cytat: "BartBartez" ---Nie pracował na wszystkie cylindry czy po prostu nie miał mocy?
--- Koniec cytatu ---
Ciężko to wytłumaczyć ale zachowywał się mniej więcej tak jakbym tylko co chwilę wciskał gaz. Jak jechałem na gazie w granicach 70km/h przelaczylem na benzyne,
gazowałem, przez chwilę ładnie szedł i nagle spadek obrotów i zgasł (zero reakcji na pedał gazu).
--- Cytat: "NieAmator" ---Sprawdź czy po korkiem oleju nie masz zupy. Słychać pompe paliwa?
--- Koniec cytatu ---
Wydaje się, że pod korkiem jest wszystko w normie. Po przekręceniu kluczyka słychać ciche buczenie przez chwilę więc myślę, że pompa działa.
--- Cytat: "Hants" ---Zakładam, ze na LPG wszystko jest OK?
--- Koniec cytatu ---
Na LPG śmiga, aż miło.
Dziękuje wszystkim za podpowiedzi.
Jadę dzisiaj do mechanika, więc spisałem wszystko co wymieniliście i każe mu to sprawdzić.
Dam znać po powrocie ;)
BartBartez:
Stawiam na zapieczone wtryskiwacze. Miałem podobnie w Sportage. Doszedłem do tego drogą dedukcji podając napięcie bezpośrednio na wtryski.
kub3k:
Zwycięstwo!
Na początku mechanik postawił na przepływomierz, więc już się nastawiłem na wydatki ale przy odbieraniu hultaja dowiedziałem się, że po wyczyszczeniu wtrysków i przepływomierza wszystko wróciło do normy.
Co ciekawe dowiedziałem się, że w baku było jakieś 2-3l benzyny.
Czy to możliwe, że spalił się jakiś bezpiecznik od kontrolki paliwa?
Nawigacja
[#] Następna strona