Autor Wątek: [Getz] [Getz] Check engine a warunki zimowe  (Przeczytany 3654 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mały Budda2207

• Giełda
[Getz] Check engine a warunki zimowe
« dnia: 04 Styczeń 2017, 08:20:49 »
Witam wszystkim,
Dziś rano miałem taki oto przypadek z moim Getzem 1.1, rocznik 2004. Parkuje na dworze, więc rano miałem trochę śniegu na aucie. Przed odśnieżaniem odpaliłem go, chodził normalnie. Jak ruszyłem, to na pierwszym biegu chodził normalnie, na drugim tracił już obroty i zapalał się check engine. Nawet mi zgasł. Odpalił jednak bez problemu. Wyjechałem na główną, ale na 2 już gorzej wchodził na obroty. Przejechałem 400-500 m, zatrzymałem się w bocznej drodze; otwarłem komorę silnika, a tam pełno śniegu: na akumulatorze, na pokrywie filtra powietrza i na paru mniejszych podzespołach. Blok silnika też wilgotny. Grill był również cały w śniegu. Tak musiało w nocy wiać. A przy odśnieżaniu nie zauważyłem tego. Silnik cały czas chodził równo. Chwilę pojeździłem przód-tył. Ruszyłem z powrotem do domu, ale po przejechaniu 600m wszystko wróciło do normy, check engine nie zaświetlał się już, a auto normalnie wchodziło na obroty na każdym biegu. Wiem, że przyczyn zapalania się check engine może być wiele, ale czy mieliście podobnie w warunkach zimowych?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 20:32:52 przez Brt »

Rusek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Styczeń 2017, 14:39:55 »
Miałem podobnie jak w drugim samochodzie (Łada Kalina) trochę za głęboko do wody wjechałem. Też mi się przez chwilę dławiła zapalił się Check Engine. Nie chciała też wchodzić na obroty. Przeszło jak wyschła :)

Online robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Styczeń 2017, 20:07:18 »
Jeśli migał check to miałeś zgubiony zapłon na którejś świecy. Ja tak miałem w 1.3 jak padł wtrysk od gazu i migał check podczas jazy i samochód słabiej jechał.
Pewnie kabel któryś ma przebicie jak jest mokro lub świeca gubi iskrę.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Styczeń 2017, 22:03:02 »
Mały Budda2207 zmień przez EDYTUJ (z prawej strony postu) tag tematu na [Getz].

Kup ELM327 bez "ogonka" smartfon i będziesz na bieżąco wiedział o błędach.