Autor Wątek: [Santa Fe SM] Automat gaśnie.  (Przeczytany 5558 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lukcyb

• Gość
[Santa Fe SM] Automat gaśnie.
« dnia: 19 Maj 2013, 22:08:04 »
Witam, ostatnio mój sntak kilka razy mnie zaskoczył. Mianowicie jak ruszyłem i przejechałem jakieś 30m i się zatrzymałem to zgasł. Cały czas skrzynia była na "D". Podobną sytuacje miałem jak skrzynia była w pozycji "R". Zdarzyło mi się to do tej pory jakieś 5 razy. Jaka może być tego przyczyna? Czy to objawy kończącego się sprzęgła. Czy jest możliwość regulacji takiego sprzęgła? Dodam, że czasami również na postoju jak trzymam nogę na hamulcu i jest bieg "D" to słychać lekkie wibracje. Czy ktoś może wie na ten temat?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Maj 2013, 08:30:12 »
Nie słyszałem nigdy żeby sprzęgło się kończyło w automacie:) - widzę, że nie odrobiłeś lekcji z zasady budowy tej skrzyni:). Generalnie w każdym automacie silnik inaczej pracuje na N a inaczej na D+hamulec. Co do Twoich objawów to bym raczej wykluczył skrzynię i szukał gdzie indziej. Skrzynia w automacie albo działa albo nie działa... a skoro możesz jechać i zmieniać biegi to nie jest jej wina. Jeżeli byłoby coś ze skrzynią to po zapaleniu silnika i przełączeniu na D samochód powinien zgasnąć. Może coś z układem paliwowym? Po zatrzymaniu nie dodajesz gazu i samochód ma zbyt ubogą mieszankę i gaśnie, albo jakiś czujnik od tego... ja bym właśnie gdzieś koło tego szukał a w skrzyni profilaktycznie sprawdził płyn i ewentualnie go wymienił.

Offline ferudin

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Maj 2013, 09:10:27 »
Widzę że masz zamontowany LPG czy objawy są takie same na LPG i PB?zaczął bym najpierw od tego.

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maj 2013, 15:39:12 »
O.... a teraz mnie oświeciło:) Może tu chodzi o moment przełączenia gazu.
Kolega miał fiata i miał coś podobnego. Jak stał (niskie obroty) to w momencie przełączania na gaz silnik przestawał pracować (dławił się). Jak jechał to nie było  problemu. Diagnozował to chyba z miesiąc. W końcu okazało się, że "wężyk" gdzieś delikatnie przepuszcza i po nocy gaz się z niego ulatniał. Rano przy przełączaniu z PB na LPG do silnika zamiast LPG leciało powietrze bo zanim doleciał gaz to silnik gasł. Podczas jazdy ta bardzo krótka chwila bez LPG była "niezauważalna" dla pracy silnika bo rozpędzony jakoś sobie radził.
Sprawdź ten kierunek bo może w tym tkwi problem - na razie skrzynię zostaw w spokoju:)

lukcyb

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Maj 2013, 21:09:00 »
OK. Wcześniej odkryłem uszkodzenie wężyka przy filtrze gazu i usunąłem usterkę. ale i po tym raz mi się zdarzyło, że zgasł. Rzeczywiście muszę zwrócić uwagę przy przełączaniu na gaz. Będę monitorował i dam znać.

[ Dodano: 2013-07-08, 22:37 ]
I problem się nadal pojawia. Co prawda bardzo bardzo rzadko. I czasami jak dojadę np. do skrzyżowania, i się zatrzymam to jest takie delikatne szarpanie jak by chciał ruszyć ale nie może bo trzymam hamulec. Czy to jest normalne w automacie? I jeszcze jeden dziwny objaw, jak wrzucę na D i nie dodam gazu to ładnie płynnie rusza, ale jak dodam gaz to czasami szarpnie i dopiero ruszy. W szczególności jak dodam gaz gwałtownie.

Z góry dzięki za pomoc

[ Dodano: 2014-05-15, 18:46 ]
Witam chciałem odświeżyć temat. Chodzi o gaśnięcie samochodu jak się zatrzymuje, a mianowicie wygląda to tak: jadę sobie jadę :-) i  zaczynam hamować i w momęcie kiedy się zatrzymuje w miejscu to samochód zaczyna się dławić i gaśnie. Jest takie wrażenie jak bym hamował i jednocześnie dodawał gazu.
Wspomnę jeszcze, że mam do wymiany klocki hamulcowe. Czy może być to tego wina?