Autor Wątek: [Sonata EU4] Układ hamulcowy - Auto samo hamuje  (Przeczytany 4781 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Fidel

• Gość
[Sonata EU4] Układ hamulcowy - Auto samo hamuje
« dnia: 12 Grudzień 2014, 16:24:13 »
Szanowne Panie, Szanowni Panowie.

Jakiś czas temu zauważyłem, że auto po przejechaniu paru/parunastu kilometrów zaczyna dziwnie ciężko jechać. Po wrzuceniu na luz wyraźnie zaczyna hamować.
Wystarczy stanąć i wyłączyć na chwilę silnik aby potem było jakiś czas normalnie.

Na początku sprawdzałem u mechanika zaciski. Posprawdzał, poczyścił, wziął 50 zł i mówi ze powinno być OK bo faktycznie trochę to było zasyfione.
OK nie było.
Postanowiliśmy zrobić poważniejsze czyszczenie i zamontować zestaw naprawczy.
Wymienili, popieścili,tłoczki wyczyścili wzięli 100 i dalej to samo.

Teraz podejrzane są przewody elastyczne a w następnej kolejności pompa hamulcowa.

Sprawa jest o tyle dziwna, że po odpaleniu auta i jak się uda jakoś bardzo mało hamować (jeżdżę głównie po drogach lokalnych i jak się postaram to trochę hamuję silnikiem) można przejechać kilkanaście km bez kłopotu (gorzej w mieście).
Kłopot jest taki że po iluśtam wciśnięciach hamulca auto samo hamuje.
Pedał początkowo reagujący normalnie w momencie występowania problemu łapie bardzo wysoko i gwałtownie. Trudniej jest sterować siłą hamowania.
Oczywiście przyjemności z jazdy nie ma, spalanie rośnie i czasem żeby auto nie zwalniało trzeba bieg zredukować bo takie są opory.

Jak już wspomniałem po wyłączeniu silnika i odczekaniu kilku chwil sytuacja się poprawia.

Ma ktoś może pomysł co to może być?
Jakby do płynu dostała się woda to chyba pedał hamulca by się robił coraz bardziej miękki a nie twardy, czy się mylę?

Dwóch moich znajomych mechaników zastanawia się czemu są takie dziwne objawy.

Teraz czekam na przewody bo są bardzo słabo dostępne.

Starałem się szukać na sieci podobnych problemów ale takiego działania układu hamulcowego jakoś znaleźć nie mogłem.

Poratujcie dobrym słowem :)

Z góry dzięki i pozdrawiam

Offline radost

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Grudzień 2014, 11:28:27 »
Wg starej szkoły to był by to objaw zapowietrzonego układu hamulcowego. Trzeba by przepompować solidnie układ od zbiorniczka w po kolei wszystkie koła. Ja bym jeszcze pomacał które koło się grzeje po takich objawach samoczynnego hamowania i od tego koła bym zaczął szukać bąbli powietrza lub innych niedomagań.

Fidel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Grudzień 2014, 12:14:24 »
Dzięki za odzew.
Przednie prawe koło faktycznie jakby się bardziej grzało ale to sprawdzane było "ręcznie" więc niezbyt dokładnie.
Mechanik, który mi z tym robił, twierdzi że przepompowywali płyn ale może faktycznie gdzieś w układzie zostało trochę powietrza.
Wiadomo to czy koreańczycy nie wpadłi na jakiś genialny pomysł i się trudniej odpowietrza układ niż w VAGach czy innych francuzach?

Podpowiem im żeby wzięli to pod uwagę.
Dzięki

radeks

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Grudzień 2014, 15:07:18 »
wymiana płynu hamulcowego miała miejsce ?

Jeśli nie to na 99,99% stary płyn hamulcowy. woda która dostała się do układu(nawet przez gumowe przewody hamulcowe ) w czasie hamowania gotuje się i zwiększa objętość. zaciski blokują, kolo się zamyka ( nie te w samochodzie ).

Fidel

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Grudzień 2014, 15:50:45 »
Jeszcze nie byłem u magików ale poprzednio chyba go nie wymieniali.

Ja się średnio znam ale co się kogoś pytałem i co gdzieś poczytałem to reakcją na wodę w płynie jest "rozmiękczenie" układu, jako że woda (czy para) jest ściśliwa, co ma powodować możliwość wciskania pedału głębiej żeby auto hamowało.
U mnie jest odwrotnie :(

pterodaktyl

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudzień 2014, 15:55:52 »
Witam
Popieram radeksa, wg mnie to stary płyn hamulcowy
Pozdrawiam

radeks

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Grudzień 2014, 16:03:50 »
to jaki K::::: magik nie robi podstaw ( miernik kosztuje parę groszy ) czyli nie sprawdza jakości płynu a bierze się za rozbieranie całego układu. wywal jego numer telefonu i zadaj  zwrotu kasy od partaczy.

[ Dodano: 2014-12-17, 16:07 ]
i jeszcze coś.... jeśli nie jest za późno....to będziesz musiał wymienić tarcze hamulcowe. wiec nie zwlekaj. bo czeka cie następne 6 stów w plecy.

[ Dodano: 2014-12-17, 16:10 ]
powietrze w układzie - pedał miękki - auto nie hamuje - trzeba "pompować pedała" żeby zahamował
woda w układzie - pedał twardy - tarcze gorące

prościej nie idzie

[ Dodano: 2014-12-17, 16:20 ]
i po raz ostatni:

"Mechanik, który mi z tym robił, twierdzi że przepompowywali płyn ale może faktycznie gdzieś w układzie zostało trochę powietrza"

on ma powietrze w mózgu które mu do końca nie zeszło. to nie mechanik to idiota daj sobie z nim spokój.

"Wiadomo to czy Koreańczycy nie wpadli na jakiś genialny pomysł i się trudniej odpowietrza układ niż w VAGach czy innych francuzach? "

"wal się" haha  :lol: uważasz ze Francuzi robią samochody? Spytaj swojego mechanika o "królową warsztatów". a co do techniki odpowietrzania to zasada jest ta sama w każdym aucie ( bez konieczności używania komputerów ) od 100 lat. poza tym hyundai ma hamulce bosch lub Mando wiec tez jest tam "porządna " technika. Koreańczycy to najbardziej wykształcony naród na świecie.

Nie wiem ile masz lat ale kiedyś kupowało się najtańsze "gówno" z Korei o nazwie Orion i samsung. dzisiaj każdy ma w kieszeni Koreańczyka ( i na ścianie ) .

Fidel

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Grudzień 2014, 16:38:28 »
to "wal się" to mam nadzieje że przez pomyłkę było napisane...

radeks

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Grudzień 2014, 17:36:58 »
haha jasne ze żarcik