Autor Wątek: Zakup Santa Fe  (Przeczytany 631017 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szyszkin

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1035 dnia: 04 Luty 2016, 01:03:38 »
Czy jeśli wyjdzie, że to ta taśma to wymiana jest skomplikowana?
Część nie taka droga ale sam tego nie wymienię choć bardzo lubię "grzebać" przy autach i nie jedno już naprawiałem ale na pewno nie odważyłbym się dłubać w poduszkach.

Oczywiście przed zakupem muszę sprawdzić ten gaz. A ktoś ma taką instalację bo czytałem, że mało popularne w Polsce.

Co do buczenia to słyszałem już łożysko nie raz i najbliżej mi akustycznie do tego i jakoś najmniej się tym przejmuję. Bo samochód na drodze zachowuje się bardzo poprawnie.

I mimo, że jazda próbna bardzo mi się podobała to jakimś cudem potrafiłem się powstrzymać od zakupu i umówiłem się jeszcze na wizytę u mechanika. Jeśli tam nie wyjdą jakieś krzywe akcje to raczej jestem zdecydowany oczywiście po negocjacjach.

Rozumiem, że również uważacie model za wart uwagi.

Offline vanhelsing

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1036 dnia: 04 Luty 2016, 09:48:15 »
Cytat: "szyszkin"
Czy jeśli wyjdzie, że to ta taśma to wymiana jest skomplikowana?
Część nie taka droga ale sam tego nie wymienię choć bardzo lubię "grzebać" przy autach i nie jedno już naprawiałem ale na pewno nie odważyłbym się dłubać w poduszkach.

Jeśli to taśma airbag to wymiana nie jest jakimś wyzwaniem. Trzeba odpiąć akumulator, zdemontować airbag i kierownicę. Taśma jest pod spodem. Ale często taśma wyświetla błąd i nie trzeba jej wymieniać, wystarczy sprawdzić i oczyścić styki bo lubią zaśniedzieć. Czasem wystarczy po prostu skasować błąd ale to wersja najbardziej optymistyczna. Zostaje kilka setek w kieszeni, więc zamiast od razu wymieniać lepiej dobrze sprawdzić.

szyszkin

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1037 dnia: 04 Luty 2016, 10:48:55 »
Jeszcze pytanie czy ten błąd od poduszek jestem w stanie odczytać tym ELM 327
http://allegro.pl/kabel-diagnostyczny-elm327-interfejs-obd2-mini-pn-i5836275751.html

Goldi_Cz-wa

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1038 dnia: 04 Luty 2016, 16:09:25 »
poduszek tym nie ruszysz ... błąd wyświetli (chyba  :-P )ale go nie skasujesz

szyszkin

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1039 dnia: 04 Luty 2016, 18:46:07 »
Ok nie chcę kasować problem z poduszkami to koniecznie trzeba rozwiązać po ewentualnym zakupie. Ale jeśli mogę odczytać to już jest dobrze bo potwierdzę to co mówi właściciel. Więc jutro kupuję interface tak czy siak przyda się do mojego hultaja coupe.

[ Dodano: 2016-02-04, 18:48 ]
Oglądałem jeszcze jeden model. Nie mam linka do niego. I powiedzcie mi czy kontrolka chceck engine przy gazie to normalka? czy idzie jakoś tak to wyregulować i zestroić, że ona się nie wyświetla na gazie.

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1040 dnia: 04 Luty 2016, 18:52:29 »
Jeśli kupisz ELM327 to z RD nie będzie działał.

http://forum.hyundaicoupe.pl/viewtopic.php?f=5&t=3370&start=75&hilit=obd

Offline vanhelsing

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1041 dnia: 04 Luty 2016, 20:01:40 »
I powiedzcie mi czy kontrolka chceck engine przy gazie to normalka? czy idzie jakoś tak to wyregulować i zestroić, że ona się nie wyświetla na gazie.

Przy dobrej instalacji założonej i wyregulowanej w dobrym warsztacie nic nie będzie się świecić. Jeśli jakiś fachman twierdzi że musi się świecić to znaczy że tym twierdzeniem tłumaczy swoją nieudolność.

szyszkin

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1042 dnia: 04 Luty 2016, 20:49:49 »
Cytat: "kosmos2011"
Jeśli kupisz ELM327 to z RD nie będzie działał.

http://forum.hyundaicoupe.pl/viewtopic.php?f=5&t=3370&start=75&hilit=obd

uu szkoda. Ale i ta warto za 49 kupić, żeby posprawdzać przed zakupem. Jeszcze nie wiem czy się zdecyduję na to z ogłoszenia zobaczymy w poniedziałek. Ale nawet jesli nie kupię to będę oglądał kolejne więc 49 to nie majątek

przemek.j

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1043 dnia: 05 Luty 2016, 13:03:00 »
Czy zna ktoś z Was ten samochód?
http://otomoto.pl/oferta/hyundai-santa-fe-salon-polska-aso-ID6yfsmN.html

Proszę o uwagi,spostrzeżenia z Waszej strony odnośnie tego samochodu oraz rozkodowanie VIN
KMHSH81WP7U199993

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1044 dnia: 05 Luty 2016, 19:29:52 »
Na tak postawione pytanie odpowiedz : nikt nie zna tego egzemplarz.

Czy możemy jeszcze odpowiedzieć na jakieś Twoje pytanie?

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1045 dnia: 06 Luty 2016, 18:47:48 »
Cytat: "kosmos2011"

Komora silnika osad jakby Katrina go zatopiła.

Do tego wycieraczki (ramiona) ma na odwrót założone, czyli musiały być z jakiegoś powodu zdejmowane.

[ Dodano: 2016-02-06, 18:52 ]
Cytat: "superpio"

Osobiście w środku jest jak nowy, niepokoi mnie ta komora silnika i duży hałas w czasie jazdy - hałas spowodowany brakiem wytłumienia od strony silnika ?

Na zdjęciu widać wytłumienie komory silnika (na grodzi).
Czy ten brud daje się usunąć (palcem, szmatką itp.)? Mam pewną teorię co do tego typu śladów - czasem po pożarze pod maską coś takiego po plastikach wypalonych się osadza.

O tym, że w opisie auta na otomoto jest błąd i ma ono klimatyzację manualną wiesz już?

szyszkin

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1046 dnia: 08 Luty 2016, 22:05:02 »
Witam

Dziękuję za wskazówki finalnie samochód biorę. Jestem już ustawiony ze sprzedawcą i zarezerwowałem go.

Znalazłem jeszcze jeden mankament. Radio ma zaciętą płytę, utkwiła w środku.
Model radia taki:
Czy ktoś miał taki problem?
Szukałem na forum nie znalazłem.

[ Dodano: 2016-02-10, 16:01 ]
Samochód już mam. Co ciekawe ta płyta gra normalnie ale nie chce wyjechać.
I jeszcze jedno brakuje tylnej rolety ale nie widzę mocowań. Były wersję bez tylnej rolety?

superpio

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1047 dnia: 16 Luty 2016, 13:15:25 »
"Na zdjęciu widać wytłumienie komory silnika (na grodzi).
Czy ten brud daje się usunąć (palcem, szmatką itp.)? Mam pewną teorię co do tego typu śladów - czasem po pożarze pod maską coś takiego po plastikach wypalonych się osadza"

to fluidol, warstwa ochronna

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1048 dnia: 16 Luty 2016, 15:08:42 »

Co ciekawe ta płyta gra normalnie ale nie chce wyjechać.

Nie ma tam otworu do awaryjnego wysuwania płyty? Malutki, okrągły otworek - w sam raz na wsunięcie np. wyprostowanego spinacza biurowego itp. - jak w komputerowych napędach DVD np.

szyszkin

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1049 dnia: 16 Luty 2016, 16:03:44 »
Nie nie widzę takiego otworu. Kombinowałe na różne sposoby ale chyba bez wyjęcia tego radia się nie obejdzie.