Witam wszystkich zaglądających tu od czasu do czasu. Nawet nie wiecie jak się cieszę, że mogę zadać pytanie na tym fantastycznym forum. Po przeczytaniu wszystkich 66 stron dowiedziałem się tak wiele rzeczy, że mętlik w głowie się trochę zrobił. A teraz pytanie do posiadaczy tego fantastycznego modelu czyli Santa Fe.
Zakupiłem przyczepę kempingową Hobby 420 De Lux o DMC 1050kg. Na razie jako holownika używam mojej wiernej audi 80 1.9 TDI 90km. O dziwo daje radę ale myślę nad zakupem czegoś większego co mniej się będzie męczyło i tu wybór padła na Santa Fe. Duże. wygodne i DMC ma mniejsze niż 2450kg więc na kategorię B zestaw się łapie. Ale teraz zaczęły się dylematy:
Jaki silnik będzie najodpowiedniejszy?
Skrzynia manualna czy automat?
Na razie faworytem jest silnik 2.7 w automacie.
Zastanawiałem się też nad 2.0 CRDI mocy 113km ale czy z automatem da radę z takim balastem na haku?
A wybrałem 113km bo bez dwu-masa i prostsze turbo a po chipowaniu moc 125 też można uzyskać.
A może ten CRDI to tylko w manualu?
Może ktoś kiedyś już miał okazję ciągnąć kemping, ma jakieś doświadczenie i się podzieli swoimi odczuciami :-)
Poproszę też zapewne o pomoc przy ocenie niektórych ogłoszeń ale wszystko po kolei 8-)
[ Dodano: 2015-12-10, 19:12 ]Znalazłem takie ogłoszenie. Wydaj się być dość ładne chociaż cena podejrzanie niska.
http://otomoto.pl/oferta/hyundai-santa-fe-2-0-crdi-bezwypadkowy-100-1wl-4x4-oplacony-z-niemiec-ID6yevd1.html#ac95e26272Znaczki na drzwiach i klapie są. Wszystko wygląda trochę za dobrze. Bardzo jestem ciekaw Waszego zdania.