Autor Wątek: Zakup Santa Fe  (Przeczytany 631217 razy)

piotrc5

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #975 dnia: 01 Grudzień 2015, 14:06:22 »
Panowie w jakich latach santa fe I przeszło lifting? Czy poliftingowe roczniki to 2005 i 2006? Jakich zmian dokładnie dotyczył lifting? Dopatrzyłem się innych tylnych świateł, panel klimy na przyciski a nie na pokrętła, coś jeszcze...?
Sorki ale na pierwszy rzut oka trudno mi dostrzec coś więcej nie posiadając takiego auta.

Goldi_Cz-wa

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #976 dnia: 01 Grudzień 2015, 15:03:07 »
Cytat: "piotrc5"
Panowie w jakich latach santa fe I przeszło lifting? Czy poliftingowe roczniki to 2005 i 2006? Jakich zmian dokładnie dotyczył lifting? Dopatrzyłem się innych tylnych świateł, panel klimy na przyciski a nie na pokrętła, coś jeszcze...?
Sorki ale na pierwszy rzut oka trudno mi dostrzec coś więcej nie posiadając takiego auta.

panel klimy
- klimatronik (z wyświetlaczem)
- na pokrętła (klima manualna)
występował zarówo przed jak i po lifcie

Po lifcie... zegary, zderzak tył, światła tył, maska przód (brak wlotu powietrza - diesel  ), przed liftem auta miały stały napęd na cztery koła, po liftingu już nie

Chyba tyle...

Offline vanhelsing

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #977 dnia: 01 Grudzień 2015, 18:34:07 »
To nie tak. Zależy który lifting.Pierwszy model miał w przypadku diesla wlot na masce u góry na intercooler, wlot powietrza pomiędzy światłami bez poprzeczki, zderzak tylny z owalnymi światłami przeciwmgłowymi, klosze tylnych lamp ze światłem cofania ustawionym ukośnie. Po liftingu od 2004r. zniknął wlot powietrza na intercooler (poprowadzono go kanałami pod maską)a reszta została bez zmian. Do 2004r włącznie stały napęd 4x4, od 2004 dołączany. Od 2004r zmieniono wlot powietrza między światłami-dodano "poprzeczkę" oraz zmieniono klosze lamp tylnych-światła cofania ustawiono poziomo oraz zmieniono kształt tylnego zderzaka a dokładnie kształt świateł przeciwmgłowych z owalnych na bardziej "ostre" i przetłoczenie między nimi. Od 2004r inny jest też wygląd "zegarów"-inaczej wyglądają i dodano m.in. uproszczony cyfrowy "komputer" ze wskazaniami m.in.zużycia paliwa i maksymalnego zasięgu. Tyle mi się przypomina.

Kotły i ekogroszek Jelcz

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #978 dnia: 03 Grudzień 2015, 10:09:14 »
W wersjach USA może być inaczej bo mam z 2004 i "komputer" nie pokazuje spalania ani zasięgu.

Napęd dołączany - chodzi o przełącznik czy sprzęgło wiskotyczne - pytam bo u mnie jest na wiskotycznym ?

Offline vanhelsing

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #979 dnia: 03 Grudzień 2015, 19:22:46 »
Upss....pomyłka mi się trafiła niechcący :oops: . W moim poprzednim wpisie zamiast 2004 ma być 2005 oczywiście. Bywają jeszcze inne drobne różnice, np. kształt bocznych listew/przetłoczeń na drzwiach i progach ale to już drobiazgi.

Olinen

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #980 dnia: 10 Grudzień 2015, 16:45:31 »
Witam wszystkich zaglądających tu od czasu do czasu. Nawet nie wiecie jak się cieszę, że mogę zadać pytanie na tym fantastycznym forum. Po przeczytaniu wszystkich 66 stron dowiedziałem się tak wiele rzeczy, że mętlik w głowie się trochę zrobił. A teraz pytanie do posiadaczy tego fantastycznego modelu czyli Santa Fe.
Zakupiłem przyczepę kempingową Hobby 420 De Lux o DMC 1050kg. Na razie jako holownika używam mojej wiernej audi 80 1.9 TDI 90km. O dziwo daje radę ale myślę nad zakupem czegoś większego co mniej się będzie męczyło i tu wybór padła na Santa Fe. Duże. wygodne i DMC ma mniejsze niż 2450kg więc na kategorię B zestaw się łapie. Ale teraz zaczęły się dylematy:
Jaki silnik będzie najodpowiedniejszy?
Skrzynia manualna czy automat?
Na razie faworytem jest silnik 2.7 w automacie.
Zastanawiałem się też nad 2.0 CRDI mocy 113km ale czy z automatem da radę z takim balastem na haku?
A wybrałem 113km bo bez dwu-masa i prostsze turbo a po chipowaniu moc 125 też można uzyskać.
A może ten CRDI to tylko w manualu?
Może ktoś kiedyś już miał okazję ciągnąć kemping, ma jakieś doświadczenie i się podzieli swoimi odczuciami :-)
Poproszę też zapewne o pomoc przy ocenie niektórych ogłoszeń ale wszystko po kolei  8-)

[ Dodano: 2015-12-10, 19:12 ]
Znalazłem takie ogłoszenie. Wydaj się być dość ładne chociaż cena podejrzanie niska.

http://otomoto.pl/oferta/hyundai-santa-fe-2-0-crdi-bezwypadkowy-100-1wl-4x4-oplacony-z-niemiec-ID6yevd1.html#ac95e26272

Znaczki na drzwiach i klapie są. Wszystko wygląda trochę za dobrze. Bardzo jestem ciekaw Waszego zdania.

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #981 dnia: 10 Grudzień 2015, 19:50:25 »
Koniec świata niedługo będą takie igły za darmo rozdawać.

Przebieg?

Jak będziesz znał vin to może jeszcze coś się dowiemy.

Przeczytaj i stosuj metodę z postu #4 tego tematu http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5386 inaczej jeśli Twój post jest ostatni w temacie i do niego coś dopiszesz po kilku godzinach (dniach) to dla innych będzie się wyświetlał jako przeczytany i nikt nie będzie wiedział (nie odpowie też) że coś dopisałeś.

Kotły i ekogroszek Jelcz

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #982 dnia: 10 Grudzień 2015, 20:14:59 »
Nieźle odpicowany, nawet kierownica w idealnym stanie - spytaj skąd ją wzięli bo chętnie bym taką do swojego nabył [ma zaledwie 94 tys mil, ale kierownica jest w znacznie gorszym stanie bo one się szybko wycierają].

Lakier wprost idealny - sprawdź nadkola i szpary czy nie był ostatnio malowany - w mojej firmowej 1,5 rocznej Toyocie lakier wygląda znacznie gorzej od tego [też czarna].

Olinen - 2.7 mają awaryjne silniki i 4 biegową skrzynię dlatego sam wybrałem 3.5 - za benzyną przemawiają koszty - u mnie średnio trasa/miasto 50/50 wychodzi 15 L LPG na 100 km, w dieslu wyjdzie koło 9 litrów więc wyjdzie około 50% drożej.

Przy okazji mam pytanie - co sądzicie o tym:

http://olx.pl/oferta/hyundai-santa-fe-3-3i-v6-242-km-lpg-skora-szyberdach-7-osobowy-CID5-IDcW0n7.html#380ee19f6d

Takiego właśnie szukam tylko trochę drogi  :-/

Olinen

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #983 dnia: 10 Grudzień 2015, 21:15:21 »
No sam byłem zdziwiony stanem. Coś mi tu pachnie niezłą przeróbką zdjęć.
Przebieg w opisie aukcji 184 300 km czyli jak zawsze  :-)
napisałem maila z prośbą o vin i zapytaniem czy wszystko sprawne. Dziękuję za odzew  :-)

[ Dodano: 2015-12-10, 20:25 ]
A i dziękuje za radę jak posty robić jako nieprzeczytane. Na pewno się przyda taka wiedza.  :-)

[ Dodano: 2015-12-10, 20:43 ]
Kotły i ekogroszek Jelcz napisał/a:
Olinen - 2.7 mają awaryjne silniki i 4 biegową skrzynię dlatego sam wybrałem 3.5 - za benzyną przemawiają koszty - u mnie średnio trasa/miasto 50/50 wychodzi 15 L LPG na 100 km, w dieslu wyjdzie koło 9 litrów więc wyjdzie około 50% drożej.

Niestety 3,5 benzynę to ze świecą szukać. Też bym wolał. Mam pół roku czasu na szukanie to może coś znajdę  :-)
Co do kosztów 15lpg to 30-32zł plus 1-2 litry Pb na rozruch zimnego silnika co daje kwotę 35-40zł czyli tyle co 9 litrów ropy więc porównywalnie tylko że przyspieszenie już nie jest porównywalne  :-)

Kolejna perełka wyglądająca jak prosto z salonu. Aż się wierzyć nie chce.

http://otomoto.pl/oferta/hyundai-santa-fe-2-7i-v6-173km-4x4-automat-full-opcja-navi-oplacony-piekny-ID6yeRR9.html

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #984 dnia: 10 Grudzień 2015, 21:42:45 »
Oczywiście zdjęcia są przykładowe. Ciekawe rzeczy są w zakładce "Historie"

Numer rejestracyjny z Holandii 18-JF-FJ.

W żółtą tablicę rejestracyjną trzeba wpisać numer z Holandii  http://www.zomoto.nl/my/CarValue.aspx

Offline vanhelsing

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #985 dnia: 10 Grudzień 2015, 22:07:10 »
Nie wiem koledzy, czemu Wy się tak dziwujecie :roll: Te czarne tak mają, ze jak się spoleruje lakier to wyglądają jak nowe z salonu :mrgreen: Ale trzeba uważać, bo Santa Fe mają cienki fabryczny lakier i jak się go niefachowo lub za bardzo spoleruje to szybko mogą być problemy. Co do kierownicy w tym:http://otomoto.pl/oferta/...html#ac95e26272 to widać, że świeżo obszyta skórą. Ale to zaleta nie wada moim zdaniem. Sam bym chciał, żeby mi sprzedający sprzedał z taką kierą :lol:
Olinen, co tu se tak będziesz siedział i gadał :lol: Wsiadaj w samochód i jedź w teren oblukać. Nie zapomnij zdać relacji.

Olinen

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #986 dnia: 10 Grudzień 2015, 22:12:12 »
Jesteście niesamowici  :-)
Już wiem dlaczego handlarze zamazują tablice albo je ściągają.
Rzeczywiście historia samochodu bardzo bogata :-)
7-dmiu właścicieli to jednak sporo :-)

[ Dodano: 2015-12-10, 22:18 ]
Oj pojechałbym bo ma tylko 100 km tylko sprzedający mnie załamał odpowiedzią na mojego maila.

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #987 dnia: 10 Grudzień 2015, 22:35:30 »
Ja tam bym się nie dziwił auto za półdarmo,a kolega jeszcze wybrzydza  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Brać bo jutro już będzie za późno !!!!

Olinen

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #988 dnia: 11 Grudzień 2015, 17:31:16 »
krótka konwersacja ze sprzedającym Auto Komis S-CAR
dot ogłoszenia
http://otomoto.pl/oferta/hyundai-santa-fe-2-0-crdi-bezwypadkowy-100-1wl-4x4-oplacony-z-niemiec-ID6yevd1.html

Wątek dotyczy: Hyundai Santa Fe 2.0 CRDI, Bezwypadkowy 100% - 1WŁ, 4x4, Opłacony z Niemiec !!!
podgląd   id: 6002652823

Twoja odpowiedź:

Poproszę o nr Vin tego samochodu oraz ma trzy pytania na początek: 1. Czy są trzy kluczyki czyli serwisowy i dwa oryginały? 2.Czy wszystko działa prawidłowo tzn napęd na cztery koła, skrzynia, silnik? 3. Czy wszystkie szyby to oryginały? A i poproszę jeszcze o zdjęcie silnika z komorą oraz zbliżenia na pedały oraz kierownicę. Dziękuję za odpowiedź. Darek

broklin90

poważnie?

Twoja odpowiedź:

A niby czemu ma być nie poważnie?
Vin chyba nie jest tajemnicą a wiele o aucie powie. Wasze opisy to trochę lipne są bo te auta do roku 2003 miały stały napęd na cztery koła a nie dołączany jak pisze w opisie aukcji. Pytanie co do trzech kluczyków dla wtajemniczonych ta informacja wiele wyjaśni. A jak zdjęcie to problem to można dosłać później. A pytanie o szybu też chyba jest normalne. Inni w opisie już o tym piszą. Nie rozumiem waszego podejścia do sprzedaży.
Darek.

broklin90

Bo poważni klienci to dzwonią o auta a nie piszą maile, a po za tym auto się sprzedało 15 minut po Tym jak zostało wystawione. pozdrawiam

Twoja odpowiedź:

Po pierwsze napisałem maila bo było już już późno a poza ty numer VIN wole dostać pisemnie niż dyktowany bo to mniejsza szansa na błąd. Po drugie pisze Pan że auto zostało sprzedane 15 minut po wystawieniu a data wystawienia to 02.12.2015r.. Dzisiaj mamy 10.12.2015r.a ogłoszenie dalej figuruje jako aktualne więc chyba nie jesteście firmą rzetelną tylko kombinatorami. Przedstawię sytuację na forum hyundaiklub.pl aby ostrzec potencjalnych klientów przed Wami. Brak słów to za mało powiedziane, po prostu ręce opadają.

broklin90

ogłoszenie jest dalej bo nikt nie ma obowiązku usuwania ogłoszenia po sprzedaży. Klient który kupił auto jest bardzo zadowolony bo auto było w stanie idealnym. Tak że Zyczę powodzenia.

Goldi_Cz-wa

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #989 dnia: 11 Grudzień 2015, 17:56:59 »
Auto faktycznie sprzedane (a co zadzwoniłem sobie) ale... doliczyć trzeba rozrząd (~1000) , pewnie opony(~1500), wymiana oleju w silniku + w skrzyni (~ 600) coś tam pewnie jeszcze wyjedzie przy serwisie i okazuje się że nie jest to już taka hiper okazja.