Autor Wątek: Zakup Santa Fe  (Przeczytany 630695 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mthv

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #495 dnia: 16 Maj 2014, 15:22:08 »
Faktycznie kluczyki są 4, chociaż piloty są 2, no i do tego kluczyk serwisowy.. no i jeden extra.
Co do chromu.. ludzie są rozmaici. Jeden klei nalepki na klapę, inny listwy, inny lubi jak się błyszczy. Te pseudo metalowe dywaniki to straszny festyn.. ale nie są przecież przyklejone  :lol:  
Autem docelowo będzie jeździć kobieta, więc ogólnie błyszczące wstawki w środku chyba nie grają większej roli.
Widzę, że nie rzuca się Wam koledzy w oczy nic rażącego więc może warto go chociaż obejrzeć.
Dam znać jeśli go sprawdzę.

-=-=-=-=-=-

Witam ponownie.
Auto obejrzeliśmy, sprawdziliśmy w standardowym cyklu diagnostycznym (zgodność z dokumentacją, amortyzatory, zawieszenie, podwozie, płyny ustrojowe, elektryka) i niczego nie można było się przyczepić.
Wszelkie chromy to zwykłe nakładki - łatwo usuwalne.
Silnik pracuje cicho, równo. Auto generalnie w stanie zgodnym z opisem.
Od wczorajszego wieczora stoi u brata w garażu.
Dzięki za pomoc.
PS: Taka ciekawostka - 4ty kluczyk nie pasuje do tego auta :-P

Szogi1982

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #496 dnia: 26 Maj 2014, 20:06:41 »
Witam.jestem tu nowy.potrzebuje pilnie info na temat santa fe 2.7 automat wersja usa.rocznik 2005.auto podobno ma przejechane 50000 mil..czy warto interesowac sie takim samochodem?wersja bez skory,klima manual.a jak dostepnosc czesci u nas?jestem w kropce a na dodatek padl mi komp i mam ograniczony dostep do sieci:-( :-( jesli ktos moglby mi pomoc prosze o sms albo tel na numer 792506106 oddzwonie.auto jest z okolic szczecina moze ktos tam mieszka i pomoze przy ocenie:-) bede wdziecz
ny za wszelkie sugestie

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #497 dnia: 26 Maj 2014, 22:55:14 »
Ochłoń napraw komputer dodaj trochę zdjęć (ew.link do ogłoszenia), numer vin to można będzie coś powiedzieć.

Oczywiście zajrzyj jeszcze tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=55165#55165

jaclwapl

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #498 dnia: 27 Maj 2014, 09:08:53 »
I poczytaj to forum od początku najlepiej... wielokrotnie poruszany był temat kupowania Santka z USA :)

Szogi1982

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #499 dnia: 28 Maj 2014, 18:44:22 »
Kompa dalej nie ma więc piszemy z telefonu.ojoj.stoi santek w szczecinie od starszego Pana.tak przynajmniej mówi.rocznik 2005 ze stanów.w Polsce od 2009 roku.silnik 2.7 w automacie.vin km8sc73bd55uo10297.auto przerobił na gaz lavato 2 lata temu.nie wiem po co skoro mówi że ma małe przebiegi..auto potrafiło zgasnąć na skrzyżowaniu gdy zalał gazik gorszej jakości.ogłoszenie było na tablicy santa fe szczecin rok 2005 przebieg 10k.i jedno zdjęcie.nie wkleję linka z tego telefonu:-( dostałem na email więcej zdjęć to jak dorwę kompa to wrzucę.auto podobno ma najechane niecałe 50000 mil:-) i jestem w kropce do szczecina mam 700 km:-) i nie wiem czy jest sens się tym zajmować.i pytania się nasuwają:czy dostanę części,czemu ten gaz gaśnie,czy nie jest to lipa.informacje o aucie uzyskałem przez telefon.nawet nie mam jak ich sprawdzić:-(

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #500 dnia: 28 Maj 2014, 19:19:47 »
Numer vin który podałeś ma jakąś pomyłkę ma za dużo o jeden znak.

http://olx.pl/oferta/hyundai-santa-fe-ewentualna-zamiana-CID5-ID4uX0J.html#b52df24ee4

[ Dodano: 2014-05-28, 19:40 ]
Już doszedłem gdzie był błąd
http://koreacat.ru/hyundai/vin?vin=KM8SC73D55U010297

[ Dodano: 2014-05-28, 19:46 ]
Zdjęcia się nie otwierają, ale szkoda całkowita była  :lol:

http://www.autobidmaster.com/carfinder-online-auto-auctions/lot/14271757/COPART_2005_HYUNDAI_SANTA_FE_G_CERTIFICATE_OF_SALVAGE_PITTSBURGH_NORTH_PA/

Szogi1982

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #501 dnia: 28 Maj 2014, 21:24:50 »
Wow:-) :-) jestem baaaardzo wdzięczny:-) i jeszcze mała prośba o odszyfrowanie.tej ruskiej strony to nijak nie pojmuję.a z ameryki to wygląda na to że był niebieski od razu z gazem i dostał w bok.i tyle rozgryzłem:-) ale przebieg by się pokrywał:-) dziękuję serdecznie za pomoc

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #502 dnia: 28 Maj 2014, 21:33:13 »
Właśnie był niebieski (  http://gtcarlot.com/colors/Hyundai/Santa+Fe/2005/Moonlit+Blue/ ), a teraz jest czarny  :lol: . Jeśli chodzi gas to chyba skrót od gasolina czyli benzyna.

jaclwapl

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #503 dnia: 29 Maj 2014, 10:00:39 »
W USA Gas to nasza benzyna a nie gaz LPG.

Co do ogłoszenia to:

1. "auto potrafiło zgasnąć na skrzyżowaniu gdy zalał gazik gorszej jakości"  - nie ma takiej opcji. To nie wina gazu ale instalacji. To nie jest silnik 0.8 czy 1.0, który może się zdławić jak jeden cylinder gorzej pracuje. To jest duża jednostka V6 i na "gorszym" gazie czy benzynie nie zgaśnie co najwyżej będzie gorzej jechał.
2. Co do instalacji gazowej i przebiegów to założyłem u siebie gaz bo dużo jeździłem i po 2 miesiącach zmieniłem pracę. teraz mam do pracy 1 km i idę pieszo. Instalacja ma 3 lata a zrobione na niej niecałe 10 tyś km (jeszcze filtra nie wymieniłem od nowości) samochód częściej stoi niż jeździ - więc małe przebiegi i gaz się zdarzają.
3. Szkoda całkowita więc nawet nie ma co oglądać.
4. Pisałem wielokrotnie na tym forum, że nie opłaca się sprowadzić "dobrego" samochodu z USA żeby potem go sprzedać bo cło i inne opłaty powodują, że koszt samochodu z marżą jest ok 1.5-2x większy niż za taki sam egzemplarz w DE/PL. Co innego sprowadzić złom... ale to już inna bajka.

Tak więc czytać, czytać i jeszcze raz wierzyć kolegom z forum, którzy mają większe doświadczenie.

Szogi1982

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #504 dnia: 04 Czerwiec 2014, 16:48:26 »
Dziekuję jeszcze raz za pomoc.teraz pozostaje tylko szukać dalej tego jedynego "rodzynka".napiszę tylko że auto dalej stoi na aukcji a właściciel nie miał jak zwykle o niczym pojęcia....;-)

santa claus

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #505 dnia: 05 Czerwiec 2014, 07:53:00 »
Z zakupem auta jak z kobietą....któraś Ci się spodoba, napalisz się,  przy bliższym poznaniu okazuje się, że tonie to. Szukasz dalej tej jednej jedynej...i jak znajdziesz to i tak będziesz narzekał... a to kapcie trzeba kupić,za dużo pali itp itd.
Szukaj, szukaj...
PS W Stanach o auta się nie dba, dopóki się nie rozkraczą to jeżdżą- byłem, widziałem to masakra jakaś straszna.

jaclwapl

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #506 dnia: 05 Czerwiec 2014, 09:22:28 »
Bo w stanach i innych cywilizowanych krajach samochód jest tylko narzędziem do przemieszczania się. To u nas samochód staje się ikoną i miejscem kultu szczególnie widać to w biedniejszych miastach czy wsiach. Ale cóż... jak ktoś musi pracować 5 lat żeby odłożyć i kupić 10-cio letni egzemplarz po przejściach to co tu się dziwić...

santa claus

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #507 dnia: 06 Czerwiec 2014, 10:15:34 »
Dokładnie tak.  Ja staram się tak traktować swoje wszystkie auta - lubię auto które mam ale nie przywiązuje się do niego. Przyznam, że nawet wczoraj myślałem, żeby sprzedać santka ale już żona mnie wyleczyła.
Po poprzednim płakała bo się przyzwyczaiła...a tego w sumie... tak prawie jej obiecałem, że będzie jej.  

To jest właśnie często problem Polaków - szukają aut ciut za drogich, takich na styk ile mają przeznaczone na auto a jednocześnie najtańszych z oferowanych na rynku i na ogół chcą aby było w dobrym stanie. Ten schemat jest tu wielokrotnie powtarzany. A sprzedawcy wiedzą, że ktoś w końcu kupi bo się napali a nie ma więcej kasy to kupi ten a później... wiadomo.

Offline mayhem

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #508 dnia: 06 Czerwiec 2014, 17:48:35 »
Witam!!

To mój pierwszy post więc przede wszystkim chciałem was serdecznie przywitać :) Na forum jestem od niedawna i na chwilę obecną jestem na etapie maglowania tego działu - 34 strony - trochę czytania jest :) dzielnie, małymi kroczkami do przodu i będzie ok ;)

Co do mnie - sporo czytałem i przeglądałem - głównie artykuły na autocentrum. Z tego wszystkiego (crv, santa fe, x-trail, frontera, grand vitara, tip..) postanowiłem, że posiądę sobie santa fe :)

I to sprowadza nas do meritum - wymarzyłem sobie santka z 2006 roku, silnik benzyna 2,4 (choć z tego co piszecie to 2,7 ma podobne spalanie gazu..?), klima i napęd 4x4. Mimo, że czytam o samochodzie od dość dawna dopiero dziś się zorientowałem, że w takim zestawieniu to będzie buda santa fe I, ale już po lifcie. Jednak wciąż ze stałym napędem. Z tego co czytałem to nawet lepiej, więc myślę, że jest ok..?

Drugie pytanie - z tego co przeglądam ogłoszenia zostaje mi rynek niemiecki jak się uda, ale bardzo możliwe, że jednak będzie trzeba grzebać w szwedzkim  :-( co za tym idzie myślicie, że jak zlecę sprowadzenie samochodu w cenie do 25000 to będzie miało sens? (ta akcyza w ogóle zabija temat po całości - 18,6% ?? masakra to jest totalna  :evil:) szczerze mówiąc jestem dość w kropce, bo wychodzi mi, że to może być dość karkołomne w tym przedziale cenowym.. macie może jakieś doświadczenie w tym?

Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie  ;-)  ;-)
Pozdrawiam!

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #509 dnia: 06 Czerwiec 2014, 21:24:16 »
Serdecznie powita Ciebie Tekla oczywiście tutaj  http://hyundaiklub.pl/forum/index.php?redirect=index.php