Autor Wątek: Zakup Santa Fe  (Przeczytany 629605 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

max_marcin

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #300 dnia: 09 Styczeń 2014, 23:49:18 »
Serdeczne dzięki za odpowiedź. Mam rozumieć, że VIN jest prawidłowy nawet z jakimś (01) i D na dziewiątej pozycji? Ten typ tak ma?

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #301 dnia: 10 Styczeń 2014, 17:53:16 »
Numer vin to 17 znaków bez (01) na końcu, D jest prawidłowym znakiem. Historie auta z Belgii poznasz po car-pass https://professionals.car-pass.be/verify/?request_locale=nl

max_marcin

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #302 dnia: 12 Styczeń 2014, 00:00:04 »
Jeszcze raz dziękuję kosmos2011.
Umówiony jestem w następnym tygodniu na oględziny i możliwe, że kupno.

Offline cobraswiecie

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #303 dnia: 15 Styczeń 2014, 14:14:00 »
Dużo osób z forum śmiga Santa FE? :-)

Offline Dareq36

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #304 dnia: 16 Styczeń 2014, 07:44:36 »
Ja  śmigam   :mrgreen:  . -  ponad 400(  a tak wogóle to ...mieszkamy niedaleko siebie ). Pozdro

Offline cobraswiecie

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #305 dnia: 18 Styczeń 2014, 15:44:41 »
Sąsiedzie a co tak mało tych aut w "nasze hyundaie"?.Możliwe,że będę musiał zmienić auto na większe i ze względu na to,że mój hyundai jest bezawaryjny to szukam czegoś w marce.Mój wzrok przyciąga Santa Fe od 2006 roku.Sporo ich na forum?Pozdrawiam:)

Offline javelin

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #306 dnia: 19 Styczeń 2014, 11:22:00 »
Witajcie
W tym roku będę chciał zmienić samochód. No i pojawiają się dylematy. Koncepcje zmieniają się często :) Było już 807, potem Grand Voyager a teraz chociaż to zupełnie inna klasa zaplątały się suvy bo to jednak 4x4 :)
No i pojawiły się dylematy. Szukam, czytam i zamiast się rozjaśniać to mrok przed oczami i w umyśle coraz większy :)

Na placu boju pozostały dwa sprzęty Santa Fe i Tribute/Escape. Ja wiem, że każda pliszka swój ogon chwali ale... czy zdobędzie się ktoś na obiektywną ocenę tego porównania?

Pytanie drugie. Patrząc na rozrzut cen oferowanych modeli to niezłą fantazję mają sprzedający :) Jaka jest realna (wiem że dla każdego to oznacza co innego) cena samochodu z pierwszych roczników w Polsce i DE zakładając że się chce 3.0 V6?

Na co szczególnie zwracać uwagę przy kupnie? Czy są jakieś słabe punkty Santa Fe?

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

jaclwapl

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #307 dnia: 20 Styczeń 2014, 15:49:38 »
Z porównaniem Ci nie pomogę ale co do cen to mogę Cię naprowadzić.
Wejdź na niemiecki serwis z aukcjami i popatrz po ile tam chodzą modele, które Cie interesują, (w dużej większości) mają napisany stan rzeczywisty - realny przebieg i ewentualne awarie. w DE za przekręt z licznikiem idziesz siedzieć więc tam aż tak nie kręcą (co nie znaczy, że nie kręcą wcale). Poza tym dobrze wiedzą, że 10-cio letni diesel nie może mieć 130 tyś przebiegu. Popatrz na ceny i dodaj 3-4 tyś PLN minimum (znając pazerność naszych złodziejo-przekręciarzo-kłamczucho-komisanów to lepiej dodaj 5 tyś PLN). Cokolwiek u nas tańszego a sprowadzanego omijaj szerokim łukiem. A tak w ogóle to SF v6 jest 2.7 albo 3.5:)
Co do zwracania uwagi to przy samochodach starszych niż te 5-7 lat trzeba patrzeć na wszystko (długo będziesz szukał) albo na nic (jak przejdzie przegląd to znaczy, że dobry). Prawda jest taka, że bez specjalistycznego przeglądu ciężko jest zdiagnozować ewentualne przyszłe usterki. Jeżeli jedziesz i nic nie wzbudza zastrzeżeń to nie ma co się zastanawiać. Ważne jest sprawdzenie automatu (biegi,przyspieszenie,downkick itp.)

Offline javelin

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #308 dnia: 20 Styczeń 2014, 19:29:48 »
No właśnie dlatego pytam o tą szacowaną cenę, ponieważ w DE rozrzut cenowy jest od 10 do 33 tys. za podobne roczniki. No i teraz pytanie który przedział cenowy jest bardziej realny :) w Sensie czy np za 12-13 jest szansa coś znaleźć czy zupełnie nie warto sobie głowy zaprzątać. Ceny w PL są bardzo podobne do tych w Niemczech, więc gdybym miał wybór to ze względów oczywistych wolałbym pojechać za granicę. Tyle że dla mnie dość sporą jest bariera językowa, a Santa Fe nie jest na tyle popularny w tym silniku żeby stał na każdym placu i można było wybierać. Więc zrobić wycieczkę 1500 km w jedną stronę żeby się okazało że to złom to trochę słabo :( Oczywiście chodziło mi o 2.7 :)

I jeszcze pytanie o zmiany we wnętrzu. W którym roku zmieniła się konsola środkowa?

Offline cobraswiecie

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #309 dnia: 21 Styczeń 2014, 14:14:38 »
Ogólnie na zdjęciu Santa Fe przed 2006 nie przypadł mi do gustu.Dziś zapewne widziałem auto użytkownika  'Dareq36' i na żywo auto prezentuje się o wiele lepiej.Ogólnie,aby ujrzeć takiego z 2006 roku to zapewne jak wygranie w totka(w naszym regionie na kujawach) :-)

max_marcin

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #310 dnia: 22 Styczeń 2014, 15:10:54 »
Witam ponownie,
No więc zostałem na chwilę obecną szczęśliwym posiadaczem Santa Fe o który wcześniej pytałem.
Do javelin
ja rownież szukałem pakownego i rodzinnego auta. Wybór z rozsądku zatrzymał się na Renault G Espace oraz Santa Fe. Z uwagi na to, że moja żona chciała mieć SUVa wybór padł na Santa Fe. Osobiście nie mam uprzedzeń do marek, więc nie boje się kupić coś innego niż okrzyczane niemieckie auta (niezły przekręt z ADAC wyszedł teraz, chociaz wszyscy się tego domyślali już od dawna).
Za swojego Santa Fe z września 2011 roku w pełnym wyposażeniu z dwoma kompletami kół aluminiowych (letnie 18" i zimowe 17") zapłaciliśmy 16500 euro + transport i opłaty. Przebieg, w woli obalenia mitu o niskich stanach liczników, to prawie 95000 km. Więc wychodzi prawie 50 tys. km na rok. Pozdrawiam przy okazji wszystkich oszukanych bo widziałem auta tańsze z tego rocznika z przebiegiem 200000km ale nam zależało na jeszcze ważnej gwarancji. Tak na wszelki ... Książka serwisowa. Niestety poprzedni właściciel palił w aucie, więc teraz pozbywam się smrodku (zamierzam kupić do tego celu ozonator).
Co do Renault to mogę się wypowiedzieć o jakości i komfircie, ponieważ użytkowaliśmy Lagunę II a obecnie Lagunę III. Moim skromnym zdaniem chyba tylko BMW może przebić Renault w bajerach elektronicznych (ale nie za takie pieniądze). Komfort super chociaż wersja GT ma dość twarde zawieszenie dodatkowo tylna sktętna oś i jedziesz jak po szynach. Jak masz kasę to zainwestuj w full wypasione wersje Espace bo warto. Auta w pełni zautomatyzowane, nic nie trzeba robić oprócz naciśnięcia guzika i prowadzenia. Niestety młodszy Santa Fe a lusterka same się nie składają, brak czujnika deszczu, szyby same sie nie zamykaja, trzeba przyciskać jakiś guzik na klamce żeby go zamknąć - no ale łatwo się przyzwyczaić do luksusu. Nawigacja Renault Carminat DVD z BT super, mapy świetne. Tak na marginesie każde auto sie psuje jeśli jest źle utrzymane lub źle naprawione. Silniki dci nie są super oszczędne ale dają frajde z jazdy, mój 131kW pali średnio 7 litrów na 100km. Skrzynię ma świetnie zestrojoną do miasta - ronda i zakręty na trzecim biegu a 50km/h na czwartym.
Na koniec aby dodać jeszcze do mojego masochizmu motoryzacyjnego to miałem Alfe 146 i Fiata Stilo i nie nażekam na żadne auto. Natomiast będę sie kłucił z każdym kto powie, że te modele są awaryjne.
Za dużo się rozpisałem, kończę i pozdrawiam serdecznie.

Offline javelin

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #311 dnia: 22 Styczeń 2014, 20:35:48 »
Max_Marcin: Espace'a mam :D jedynkę bo jedynkę ale jednak. Kolejne późniejsze wersje tego auta kompletnie mi się nie podobają :) A po doświadczeniach kolegi ze Scenikiem jednak nie wybiorę nowego renaulta :D Następny na pewno będzie SUV, tyle że obecnie dylemat jest między Santa Fe a Mazdą Tribute :D

fliper_nx

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #312 dnia: 24 Styczeń 2014, 21:53:26 »
Witajcie, dziś byłem na wycieczce do Niemiec (Berlin) po Safciaka, ale niestety nic nie było godnego uwagi. Ale zacząłem się zastanawiać, tak odrobinę nad silnikiem diesla. Czy warto? Czy lepiej benzynka 2,4l + montaż gazu w pl.
Przez chwile zastanowiłem się nad Tucsonem, ale generalnie mały bagażnik mnie odtrąca no i również w dieslu. We wtorek kolejna wycieczka już konkretnie w głąb Niemiec.

Offline cobraswiecie

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #313 dnia: 24 Styczeń 2014, 22:43:15 »
W jaki rocznik celujesz?.Patrzałem na zagraniczne strony i tam też ceny dośc spore.

Offline javelin

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #314 dnia: 25 Styczeń 2014, 08:07:40 »
Ja będę szukał początku produkcji