Autor Wątek: Zakup Santa Fe  (Przeczytany 627686 razy)

Offline waszek_rmc

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1485 dnia: 22 Luty 2018, 10:55:02 »
Chevrolet taki jakiś bezpłciowy.... nie wiem... a tam czasem tez ni było diesli VM?

Offline Maazik

• HKP
  • **
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1486 dnia: 22 Luty 2018, 11:48:29 »
Też VM ale 2.0. Pytanie jak różne to silniki ... Wiem, że Captiva ma gorszą kulturę pracy niż Santa Fe. Więc nie mogą to być te same silniki ...  O uszkodzonych też nie słyszałem z Captivy a santa fe tak. Tu pojawiają się moje wątpliwości ...

Offline waszek_rmc

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1487 dnia: 22 Luty 2018, 12:05:06 »
Bo 2.0 VM były w tucsonach, dopiero wersja 136KM jest od Hyundai (niech mnie ktoś poprawi).
W tuskach nikt nie narzeka na te silniki. To może szukaj zadbanego tucsona? Za te pieniądze chyba znajdziesz nawet wersję z 2.0 150KM, wprawdzie nadal VM, ale chyba ten sam co w Captiva.

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1488 dnia: 22 Luty 2018, 18:07:20 »
Silniki Hyundai (rozrząd na łańcuchu) były montowane od 2009 roku.

2.0 D4HA

2.2 D4HB

Co do D4EB jeśli nie jest za późno zrzucać miskę czyścić smoka i wymiana podkładek wtryskiwaczy no i oczywiście kontrola podkładki gumowej w filtrze oleju.

Offline seba4x4

• HKP
  • **
    • http://www.seba4x4.pl
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1489 dnia: 23 Luty 2018, 09:15:50 »
Posiadam od czterech lat 2,4 b + LPG. Demon mocy to to nie jest, jeździć się da. Miło śmiga się po autostradzie, wysoka prędkość i niskie obroty silnika (3000 obr/min to około 130 km/godz na liczniku). Spalanie gazu od 12 l/100 km w trasie po 14,5 l/100 km po mieście z włączoną klimą. Auto miało 150 tys km na liczniku, teraz ma o 90 tys więcej, z awarii - padł czujnik położenia wału a porządnej marki komplet do wymiany rozrządu (paski, rolki itp) to 700 zł. Od zmiany do zmiany oleju (robię co 10 tys km) dolewam jakieś 0 5 l, głównie z powodu "pocenia się". Z przyjemnościa kupiłbym kolejne takie auto jak ten się "skończy" ;)

Offline vanhelsing

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1490 dnia: 25 Luty 2018, 13:07:23 »
Z tym kolejnym to będzie problem. Czas bezawaryjnych samochodów powoli odchodzi w niepamięć razem z modelami o stosunkowo prostej konstrukcji. Teraz już coraz więcej aut (o zgrozo-nie dalekowschodnich) które wyjeżdżają z fabryki z wadami konstrukcyjnymi lub wady mające niejako "zaprogramowane" do wystąpienia po przejechaniu ok.100 tys km. Skomplikowanie konstrukcji, zawodna elektronika, eko, downsizing itp też robi swoje. Wydaje mi się, że najlepsze były modele aut, których producenci musieli walczyć o udział w rynku. Tak było kiedy Japończycy walczyli o rynek w Europie i USA, tak było kiedy później Koreańczycy walczyli o te same rynki. Żeby się udało musieli wyprodukować auta dobre i niedrogie. Do teraz modele z tamtych lat są wzorem jakości i trwałości. Ten czas już raczej nie wróci.

Offline seba4x4

• HKP
  • **
    • http://www.seba4x4.pl
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1491 dnia: 25 Luty 2018, 13:41:08 »
Pozostaje nam liczyć na ekspansję chińskich aut ;) Może pójdą tropem japońskim i koreańskim ;)

Offline simongiz

• HKP
  • **
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1492 dnia: 27 Luty 2018, 08:31:55 »
Witam. Czy ktoś z forumowiczów jest mi  wstanie tak na pierwszy rzut oka powiedzieć czy te dwa auta są warte obejrzenia ponieważ mam troszkę kilometrów do pokonania i nie chcę jechać na darmo.

https://www.otomoto.pl/oferta/hyundai-santa-fe-bardzo-zadbany-2-7-v6-z-lpg-4x4-pelna-elektryka-ID6zsKRt.html#d715256e07

https://www.olx.pl/oferta/hyundai-santa-fe-ii-2-7-v6-gls-4x4-CID5-IDsg0ft.html#e9426681de

Offline lmilczarek

• HKP
  • **
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1493 dnia: 08 Marzec 2018, 14:49:00 »
kupuj 2.0 Turbo to jedzie i ma 260KM

Offline karino13

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1494 dnia: 26 Marzec 2018, 22:52:07 »
jesli wniose cos do sprawy ja mam instalke Prins 2006 rok od nowosci ,przebieg 150000 km i swiece Denso TT KH 16 TT ,odstep elektrod 0,9 i auto jezdzi super..spalanie 12 na autostradzie z przyczepa..Camping 15 litrow. Wazne jest na jakim gazie jezdzimy ja tankuje w DE Shell i nie mam powodow do narzekania. Czasami pali 11l/100km i pojawia sie blad zbyt ubogiej mieszanki ,zainstalowalem emulator lambdy i po problemie. Auto od nowosci na gazie ,minus ze spala olej ale traktuje to jako dodatek do benzyny.Czasami jak jade ostro to na wolnych obrotach jest lekka nierowna praca silnika ,sadze ze cieplota swiec jest za wysoka ale na oryginalnych swiecach mialem to samo.Wazne jest gdzie sie tankuje i czy proporcja gazu jest wlasciwa na okres letni/zimowy. Przy jezdie na oryginalnych swiecach z odstepem 1,1 siadaja cewki wysokiego napiecia ,gaz spala sie wolniej i potrzebuje mocniejszej iskry wiec polecam cewki dobrej jakosci

[ Dodano: 2018-03-26, 23:07 ]
co ja sadze ?? jesli potrzeba auta do jazdy w terenie to 4wd , jesli w trasy to 2wd, nie ma co kupowac auta bo ma wypas ktorego nie potrzebujemy i problemow z eksploatacja.Dla mnioe Santa Fe to rewelacja ,tani chodz bez wad ,auro warte zakupu.

Offline vanhelsing

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1495 dnia: 01 Kwiecień 2018, 10:56:46 »
A ja sądzę,że Santa Fe to nie jest auto stworzone do jazdy w terenie ;-)  Brak reduktora robi swoje i diesle słabe. Fakt-ma napęd 4x4 ale to jest napęd do jazdy po szosie. Owszem w terenie daje radę i to o dziwo bardzo dobrze czego przykłady są np. na YouTube(zwłaszcza ruscy dają czadu) ale ten napęd daje najwięcej frajdy na szosie-na mokrym,na śliskim itp. Dlatego uważam,że jak Santa Fe to tylko 4x4 najlepiej ze stałym napędem. Próbowałem juz tym autem wielu rzeczy np. w zimie i bezpieczeństwo i frajda jazdy ze stałym napędem przebija wszystko. Najlepiej to widać podczas gołoledzi-inni ślizgają się,kręcą bączki przy hamowaniu czy ruszaniu a Santa Fe daje się kierować jedna rączką i praktycznie nie da się go wyprowadzić z toru jazdy. No i jakie problemy z eksploatacja kolego karino13? Santa Fe ze stałym napędem to auto bezproblemowe,wymieniasz olej w przekładniach i śmigasz. Niektórzy piszą że 4x4 więcej pali itp. Bzdura. Jak auto o gabarytach małego słonia, takim komforcie,wielkości, walorach użytkowych pali 7,76 ON w cyklu mieszanym(moje dane z 5 lat) to sorry, ale to jest ekonomiczny samochód  :mrgreen:

Offline glogojar

• HKP
  • **
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1496 dnia: 10 Kwiecień 2018, 19:49:29 »
Panowie - czy można w kilku słowach prosić o komentarz?

Warto jechać i oglądać - mam trochę km do przejechania.

https://www.otomoto.pl/oferta/hyundai-santa-fe-100-oryginal7-osobowy-navi-skora-chromy-lifting-2-0-150pslakierperla-ID6zPlzC.html#0b47410372

Ze zdjęć - robi wielkie wrażenie - ale wrażeniami się nie kupuje,

Offline vanhelsing

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1497 dnia: 10 Kwiecień 2018, 20:00:26 »
Powiem Ci kolego, że ten egzemplarz wygląda wyjątkowo ładnie. Mam na myśli zestawienie kolorystyczne zewn. i wewnętrzne. Skóry ładniutkie, nie wygniecione, wnętrze czyste, wygląda na zadbany. Oczywiście to nie powinno uśpić Twojej czujności przy oględzinach :mrgreen: Ale ja bym po niego pomykał. No i zadbać żeby na fakturze sprzedawca wpisał wszystko to co deklaruje:bezwypadkowość, przebieg itp. Będziesz spał spokojniej.

Offline zambezi

• HKP
  • **
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1498 dnia: 12 Kwiecień 2018, 09:03:38 »
Witajcie,
Przymierzam się do kupna SantaFe z 2011 3.5L GL AWD (automat). Mały kłopot polega na tym, że nie ma książki serwisowej. Czy któś mógłby podrzucić linka gdzie mogę znaleźć książkę serwisową dla tego modelu, aby wiedzieć, co powinno być wymienione kiedy? (rozrząd, itd.)
Dzięki

Offline lucasy

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1499 dnia: 12 Kwiecień 2018, 14:45:03 »
Znaczy się instrukcje chcesz?
https://carmanuals2.com/get/hyundai-santa-fe-2010-owner-s-manual-33544
eksploatacja od 341 strony.