Autor Wątek: Zakup Santa Fe  (Przeczytany 631234 razy)

Mistrz

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #945 dnia: 15 Listopad 2015, 16:59:50 »
Po sprzedaży swojego Santa Fe z silnikiem 2.0 CRDi chcę kupić podobnego z motorem 2.7 lub 3.5, ale niestety nie widzę nic dobrego w ogłoszeniach, a mam możliwość zakupu w okolicy Santa Fe z silnikiem 2.4. Samochód w kraju od lutego 2014r, z włoch, gaz założny tam pod koniec 2006r. Co jest dla mnie dziwne to zderzaki w kolorze nadwozia, tzn niebieskie, więc czy to jest normalne??? No i dzisiaj się nim przejechałem i widac że stan w środku nie jest idealny, kierownica u góry złuszczona, drzwi podrapane itp, ale ogólnie mechanicznie jest w dobrym stanie, silnik i skrzynia chodzą idealnie, przebieg niby niewiele ponad 200000km i tu właśnie mnie ciut zastanawia, no ale może jest jeszcze coś na co warto zwrócić szczególną uwagę przy tym silniku, tzn coś co może wskazywać na jakieś zużycie???

No i podaje nr VIN, prośba taka ze jak ktoś może mi coś ciekawego powiedzieć o nim to chętnie się dowiem: KMHSB81BP2U177039

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #946 dnia: 15 Listopad 2015, 22:50:05 »
Widzę że leń z Ciebie.

http://allegro.pl/hyundai-santa-fe-2-4-b-g-4-4-i5799003637.html

Numer rejestracyjny RNI78TS

Ubezpieczenie w Ergo Hestia.

Data produkcji 14.10.2001, a nie 2002.

Nie ma ASR.

Podgrzewane tylne siedzenia fabrycznie ich nie było.

Nie ma podgrzewanych lusterek.

Centralny zamek fabrycznie był uruchamiany kluczykiem w zamku jeśli jest z pilota to znaczy że jest dokładany.  

A na koniec rodzynek posiada LSD.

Czy jesteś świadom niedoskonałości silnika G4JSG?

Mistrz

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #947 dnia: 15 Listopad 2015, 23:24:57 »
Dzięki wielkie za odpowiedź.

Siedząc w nim zauważyłem ze nie ma podgrzewanych siedzeń, ani z przodu, ani z tyłu, chociaż ja tam i tak tego nie potrzebuję  :-D

No o braku podgrzewanych lusterek nie wiedziałem akurat, w poprzednim miałem, więc Twoja informacja jest wartościowa. Centralny zamek z kluczyka tylko jest, nie ma pilota. Właśnie na jego korzyść przemawia stały napęd na 4 koła z LSD bo w moich warunkach mieszkaniowych się przyda (zwłaszcza w zimie), ale czy mógłbyś przybliżyć mi jakie niedoskonałości silnika masz na myśli??? Wiem ze ma opinię bardziej awaryjnego niż 2.7, do tego ma podobne spalanie, a moc mniejszą, ale przyznam że po obejrzeniu tego egzemplarza jak na razie nie mam powodów do krytyki silnika.

Kotły i ekogroszek Jelcz

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #948 dnia: 16 Listopad 2015, 22:11:55 »
Cytat: "Mistrz"
Po sprzedaży swojego Santa Fe z silnikiem 2.0 CRDi chcę kupić podobnego z motorem 2.7 lub 3.5, ale niestety nie widzę nic dobrego w ogłoszeniach, a mam możliwość zakupu w okolicy Santa Fe z silnikiem 2.4. Samochód w kraju od lutego 2014r, z włoch, gaz założny tam pod koniec 2006r.

Instalacja gazowa po 9 latach albo powinna być już po generalnym remoncie [parownik, listwa wtryskowa] albo ją to czeka niebawem + wymiana butli.

Zimą planuję sprzedać swojego 3.5 [zwykle tak mam, że gdy wszystko ponaprawiam przychodzi czas na zmianę auta] i kupić nowszy model z silnikiem 3.3 na 7 osób, chyba, że trafię na taki szybciej w dobrej cenie.

Goldi_Cz-wa

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #949 dnia: 17 Listopad 2015, 06:52:00 »
Cytat: "kosmos2011"
Czy jesteś świadom niedoskonałości silnika G4JSG?

Ja nie jestem świadomy  ;-)   możesz rozjaśnić ?

piotrc5

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #950 dnia: 18 Listopad 2015, 08:45:51 »
Witam. Podepnę się do tematu zakupu santa fe ponieważ zamierzam zakupić takie auta ale póki co czytam, śledzę tematy, uzupełniam wiedzę, słowem przygotowuję się duchowo do tego pojazdu. I właśnie zamierzam nabyć 2.4 benz ale kolega KOSMOS coś napisał o niedoskonałościach.... Bardzo proszę o rozwinięcie tematu ze szczegółami... Na czym polegają te niedoskonałości, co bywa awaryjne , usterkowe, wadliwe? Z góry dzięki za odp.
Pozdr.

Violetta

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #951 dnia: 18 Listopad 2015, 12:42:10 »
piotrc5, a przyglądałeś się Tucsonom? Ja dopiero co kupiłam (IX.2015) i też błądziłam między KIA Sportage, SantaFe i Tucsonem. I uważam, że te ostatnie w moich "sondażach" wypadły najmniej awaryjnie (tylko benzyna 2.0 !!!). Jak narazie się sprawdza to czego się dowiedziałam o nim przed zakupem  :lol:
Więc polecam  :->

piotrc5

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #952 dnia: 18 Listopad 2015, 12:56:04 »
Tydzień temu sprzedałem swojego accorda. Nie wiem tak naprawdę co mnie podkusiło bo to auto to naprawdę mistrz bezawaryjności. Chyba chcę sobie pojeździć czymś większym i suvovatym i faktycznie rozglądałem się za tymi autami które wymieniłaś i dalej mam dylemat którego z nich wybrać.... Jeśli chodzi o tucsona to przeraża mnie ten mały bagażnik. Raz do roku jeżdżę na Bałkany i nie ma możliwości abym bez boxu na dachu zapakował się w niego. Chętnie bym nabył santa fe II tj jakiś 2007 rocznik ale one występują tylko w benzynie w jednym silniku 2.7 To podobno ten sam w którym obracają się panewki, wychodzą korbowody bokiem itd itp.... Sporo w necie na temat tych silników. Tak więc santa fe z motorem 2.4 to chyba najlepsze rozwiązanie tak z ostatniego rocznika produkcji. No chyba że gdzieś uda mi się zerknąć na kufer tucsona i się przekonam ;-)

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #953 dnia: 18 Listopad 2015, 19:17:16 »
Przepraszam chodziło o silnik G4KC.

piotrc5

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #954 dnia: 18 Listopad 2015, 19:20:02 »
Uf a już miałem rezygnować z zakupu 2.4 ;-)

Violetta

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #955 dnia: 18 Listopad 2015, 20:18:10 »
Dodano: 2015-11-18, 20:18
piotrc5, dobrze Cię rozumiem jesli chodzi o pojemność bagażową auta. Do czasu kiedy jeździliśmy całą rodzinką na wakacje (4 osoby + duży pies), robiliśmy to Vectrą w combi i jeszcze mogłaby być pojemniejsza  :-?  (jeszcze jej nie sprzedałam), więc jesli potrzebujesz auta na rodzinne wycieczki to Tucson Ci się nie sprawdzi. Więc mas o jedno auto mniej do rozpatrzenia wyboru  :-D . Ja już mam ten luxus że jeździmy we 2-kę max 3 osoby  :mrgreen:
Życzę powodzenia w podjęciu trafnej decyzji i pochwal się koniecznie nowym nabytkiem  :->

Offline vanhelsing

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #956 dnia: 18 Listopad 2015, 22:40:43 »
Violetta-jakie były powody wyboru przez Ciebie Tucsona a nie Santa Fe? To przecież dwie zupełnie różne kategorie aut. Jak dla mnie Tucson pod każdym względem jest gorszy od Santa Fe, nawet I generacji. Chyba, że chodzi o gusta. Ale o nich przecież się nie dyskutuje  :-)

Mistrz

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #957 dnia: 18 Listopad 2015, 23:25:53 »
A ja się pochwale że kupiłem Santa Fe (tego o którego pytałem w niedzielę), ogólnie nie ma porównania z tym co miałem (a miałem 2.0 CRDi) jeśli chodzi o dynamikę, marzył mi się silnik 2.7, ale przyznam że 2.4 jest wystarczający do sprawnego przemieszczania się.

No i dziękuję kosmosowi i kotłom (czy jak mam się do Ciebie zwracać) za podzielenie się spostrzeżeniami. Co do gazu to fakt, czeka wycieczka na serwis właśnie z powodu kończącej się butli, ale myślę że to nie problem bo poza tym samochód jest zadbany jeśli chodzi o stan techniczny, do tego ani grama rdzy na podwoziu, co sprzedający tłumaczył pochodzeniem z włoch.

Także myślę że warto było wybrać ten egzemplarz, no ale zobaczymy jak wyjdzie w użytkowaniu, chociaż jeśli chodzi o porównanie do diesla którego miałem ostatnie 2,5 roku to... nawet nie ma co porównywać jeśli chodzi o komfort jazdy.

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #958 dnia: 18 Listopad 2015, 23:47:45 »
i kotłom (czy jak mam się do Ciebie zwracać)

Też miałem kłopot ze zwracaniem się tym dziwnym nickiem, ale Kotly .. to po prostu Grzegorz  :lol:  

To jeszcze przed zimą wymień olej bo pewnie oszczędny włoch  :-D lał jakiś pólsyntetyk 10W40 . Do układu wchodzi 4,3 litra więc 5 litrów na dolewki starczy.

Najpierw czyszczenie silnika  http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3315203120201-X_FLOW_FLUSH_OUT_5L-czyszczenie%7Cmycie-silnika.html

Potem z racji korzeni Mitsubishi http://www.mobil1.pl/oleje-silnikowe/esp-formula-5w-30.aspx wycisza klawiaturę i przy warunkach ciężkich (miasto) trzyma parametry między wymianami.

Filtr oleju oryginalny 26300-35503, zamiennik Knecht OC205, Mann W 811/80.

Napisz na PW do Administratora to zmieni silnik w profilu.

Kotły i ekogroszek Jelcz

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #959 dnia: 19 Listopad 2015, 17:39:03 »
Cytat: "kosmos2011"
i kotłom (czy jak mam się do Ciebie zwracać)

Też miałem kłopot ze zwracaniem się tym dziwnym nickiem, ale Kotly .. to po prostu Grzegorz  :lol:

Mi też dziwnie było zwracać się o pomoc do kosmosa, takie nicki pobudzają do myślenia  ;-)

[ Dodano: 2015-11-19, 17:41 ]
Cytat: "piotrc5"
Chętnie bym nabył santa fe II tj jakiś 2007 rocznik ale one występują tylko w benzynie w jednym silniku 2.7 To podobno ten sam w którym obracają się panewki, wychodzą korbowody bokiem itd itp.... Sporo w necie na temat tych silników.

W wersji II jest jeszcze silnik 3,3 i na taki właśnie "poluję" - z tym to dopiero ma osiągi  :-)