Autor Wątek: Zakup Santa Fe  (Przeczytany 627687 razy)

Offline budokan

• HKP
  • **
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1455 dnia: 27 Październik 2017, 09:43:13 »
Cytat: "kosmos2011"
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=8410

Jezeli jest to zakamufowana odpowiedź aby nie brać 2,2 diesla to co w takim razie?
Benzyniaków praktycznie nie ma u nas.

Offline wojtek_luki

• HKP
  • **
zakup Santa Fe I
« Odpowiedź #1456 dnia: 14 Listopad 2017, 14:45:53 »
Witam. Swego czasu trafiłem na to forum z zapytaniem o Tucsona z 2008-go roku. Tamten plan nie wypalił ale wywarł na mnie takie wrażenie że zacząłem rozglądać się za Santa Fe. Myślałem o drugiej generacji ale pomyślałem sobie ze za dobre pieniądze można zgarnąć model z pierwszej generacji. Od kilku dni rozglądam się w ofertach i widziałbym się w takim egzemplarzu który będzie benzyna 2,4 z 2005/2006 rok, z napędem 4WD, będzie miał tempomat, welurowa tapicerkę i świetnie byłoby znaleźć takiego z zewnętrznym orurowniem. LPG już zamontowane lub do montażu. Czy któryś z Was ma podobny model? Czy takowy jest do znalezienia? bo mało wogole jest do sprzedaży.  Co wogole możecie powiedzieć o modelu, o silniku, o tym czy LPG się sprawdzi No i o napędzie (nigdy nie użytkowałem pojazdu z 4WD.
Z góry dzięki za podpowiedzi.

Offline lucasy

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1457 dnia: 15 Listopad 2017, 08:30:11 »
Każde auto przed zakupem dokładnie obejrzeć na stacji diagnostycznej, sprawdzić grubość lakieru, stan opon, napędów, elektryki i wyposażenia czy zgodne z VIN i kompletne.

Rury mogą być problemem jeśli auto było rejestrowane w PL po 2007 roku. Przy ostatnich zmianach w przeglądach upierdliwy diagnosta może wymagać do takiego zestawu homologacji.

LPG jak najbardziej, silnik prosty do zagazowania, należy tylko unikać partackiego montażu. U siebie mam KME (zbiornik pod autem na 50l gazu) i złego słowa nie powiem.  Wadą LPG jest konieczność wożenia zapasówki w bagażniku.
Sam silnik 2,4 w tej ciężkiej budzie nie ma lekko, szału to nie robi, paliwa trochę spala ale ogólnie daje radę jeśli człowiek nie jest fanem lewego pasa. Zarówno w mieście jak i na trasie jest OK. LPG w trasie pali mi do 10L, w mieście to od 12 do 20 ;)

Auto wygodne, siedzenia miekkie ze słabym trzymaniem bocznym. Układ kierowniczy i skrzynia biegów to jednak nie to co audi. Bagażnik spory, siedzenia składane w taki sposób, że po złożeniu można wrzucić na tył materac lub grubszy koc i kimać w aucie w terenie ;).

Przy 4WD może Ci się trafić wersja ze stałym napędem lub automatycznie dołączanym, sam napęd szału nie robi ale wystarczy do spokojnego przemieszczania się w czasie zimy i po lekkich bezdrożach. W przypadku 4WD musisz dbać o opony, tak aby były jednakowe i zużywały się równomiernie (rotacja opon wg instrukcji co 10kkm).

Serwis auta nie jest drogi, ceny części jak w sedanach.
Jak masz jakieś konkretniejsze pytania to pisz.

Offline wojtek_luki

• HKP
  • **
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1458 dnia: 15 Listopad 2017, 21:53:36 »
Jasna sprawa co do oględzin. Mały wybór odpowiedniego Santa Fe. Widać ze jest kilka modeli bez 4WD czy warto? Widać też że mało jest wnętrz z welurem. A i niewiele z tempomatem. Czy faktycznie Santa Fe to duża fura - dużo większa od Tucsona? Co lepsze - choć wiem że to niewygodne pytanie - Tucson czy nieco starsze Santa Fe?

Offline lucasy

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1459 dnia: 16 Listopad 2017, 08:20:46 »
Warto brać 4WD, chociażby z tego powodu, że lepiej powinien trzymać cenę przy ewentualnej odsprzedaży. Ponadto jednak czasem się ten napęd przydaje, nawet w mieście ;)

Ja mam tempomat i prawie go nie używam, na naszych drogach się nie sprawdza bo zawsze ktoś przyblokuje. Ewentualnie jest opcja dołożenia tempomatu na częściach z allegro, pierwsza generacja (benzyna) ma to rozwiązane mechanicznie.

Tucson ma mniejszy trochę bagażnik. W środku pasażerom powinno być podobnie.
Wybrałem Santka bo bardziej mi się podobał niż jego nieco mniejszy brat.

Offline wojtek_luki

• HKP
  • **
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1460 dnia: 16 Listopad 2017, 21:47:39 »
A tapicerkę masz skóra czy welur? Co do 4WD - awaryjny?

Offline lucasy

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1461 dnia: 17 Listopad 2017, 11:26:59 »
Welur mam, jasny ale zarzuciłem pokrowce na siedzenia by mi się to nie ubrudziło bo czasem wsiadam w brudnym ciuchu.

Z 4WD póki co, odpukać, żadnych awarii. Po zakupie zmieniłem olej w moście. Mam wersję ze stałym napędem (wiskoza) bez elektroniki.

Przebieg auta nieznany (licznikowo 122 000 xD)

Offline wojtek_luki

• HKP
  • **
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1462 dnia: 17 Listopad 2017, 21:42:16 »
Z tym że jeśli masz welur to klimatyzacja pewnie manualna? Wybór benzyn w ogłoszeniach nie jest zbyt wielki

Offline lucasy

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1463 dnia: 18 Listopad 2017, 15:40:22 »
Klima auto, rodzaj tapicerki nie jest powiązany z wyposażeniem z tego co mi wiadomo. Każdy mógł konfigurować auto w miarę dowolnie.

O benzynę będzie ciężko, szukałem auta przez pół roku, oglądałem chyba z 8 sztuk zanim trafiłem na zadbany egzemplarz. Zrobiłem też w tym celu kilkaset kilometrów. Teraz już bym nie jechał dalej niż 200-300km w jedną stronę tylko zamawiał raport z jakiejś firmy, która się tym zajmuje.

Offline andrzej300

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1464 dnia: 13 Grudzień 2017, 20:10:47 »
Skórzana tapicerka w santa fe nie wygląda za ciekawie...jak popielata cerata
welurek chyba brałbym

Offline Opciu

• HKP
  • **
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1465 dnia: 14 Grudzień 2017, 21:14:01 »
czy warto kupić santka z silbikiem 3.5 v6? z usa?

chodzi o ten konkretny model

https://www.otomoto.pl/oferta/hyundai-santa-fe-hyundai-santa-fe-2005-r-3-5-v6-4x4-automat-lpg-ID6zf6x3.html?requestFromAd=1&track%5Bmessage_sent%5D=1&id_at=42952365

z góry dziękuję za podpowiedzi

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1466 dnia: 14 Grudzień 2017, 22:15:46 »
Przedni zderzak wymieniony na EU.

Kup raport carfax.

Offline Opciu

• HKP
  • **
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1467 dnia: 14 Grudzień 2017, 22:20:20 »
dziękuję za sugestie...a jak z trwałością silnika i jakoscią?
wiem juz ,że skrzynia przeszła generalny remont w 2014roku w PL

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1468 dnia: 14 Grudzień 2017, 22:37:23 »
Rozrząd na pasku.

Hydrauliczna regulacja luzów zaworów czyli przy LPG nie ma kłopotów.

[ Dodano: 2017-12-14, 22:36 ]

Silnik to G6CU stosowany też w Kia Sorento.

Poczytaj tutaj http://www.klubsorento.pl/forum/index.php

Na forum jest kolega Orzeł (na Sorento jest również) http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4995&postdays=0&postorder=asc&highlight=orze%B3&start=30 i o tym silniku wie wszystko może nawet jeszcze więcej.

Offline Opciu

• HKP
  • **
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1469 dnia: 15 Grudzień 2017, 10:08:33 »