Forum > Zakup Hyundaia
Zakup Santa Fe
shadow:
Nie ten dział, czy naprawdę tak ciężko przeczytać regulamin i zapoznać się z forum.?
jaclwapl:
Na część Twoich pytań można odpowiedzieć nie znając się nic a nic na danym modelu samochodu:
--- Cytat: "am8" ---
- jak sprawuję się automat,
--- Koniec cytatu ---
Każdy automat sprawuje się dobrze jak się o niego dba. To, że automaty są awaryjne to mit powielany przez tych co nie potrafią automatu prawidłowo eksploatować.
-na co zwracać uwagę przy zakupie,
--- Koniec cytatu ---
Na wszystko:) - takie pytania zadawaj jak już pokażesz model z ogłoszenia.
- ile płacicie za ubezpieczenie,
--- Koniec cytatu ---
Pełno jest kalkulatorów on-line - wylicz sobie.
- jakie są realne przebiegi tych samochodów?
--- Koniec cytatu ---
Realnie liczyć trzeba:
DE i inne kraje Europy Zachodniej: benzyna 15-20 tyś rocznie w górę, diesel 25-30 tyś w górę
PL benzyna ok 10-15 tyś w górę, diesel ok 20 tyś w górę.
Inne przebiegi są nierealne (nie licząc naprawdę perełek ale nie szukaj ich w komisach bo tam to każdy jest od dziadka co do kościoła jeździł i płakał jak sprzedawał). Jeżeli chodzi o perełki z małym rzeczywistym przebiegiem to w dieslu na to nie licz bo to tak jakby rolnik kupił kombajn do koszenia 100m2 pola.
Na zachodzie diesle muszą pracować żeby na siebie zarobić. Nikt nie kupi diesla, żeby robić 10tyś km rocznie. diesle muszą się zwrócić w ciągu 3-5 lat robiąc ok 200-300 tyś km w tym czasie.
barzuc:
--- Cytat: "jaclwapl" ---Każdy automat sprawuje się dobrze jak się o niego dba. To, że automaty są awaryjne to mit powielany przez tych co nie potrafią automatu prawidłowo eksploatować.
--- Koniec cytatu ---
Czyli na dobrą sprawę pamiętać, że tam jest olej (i to całkiem sporo) i się go wymienia :-D
Czy o czymś zapomniałem? Pomijam takie szczegóły jak holowanie, odpalanie "na pych" i inne takie perełki :-D
mar_p:
Spośród dostępnych aktualnie w ogłoszeniach Santa Fe z silnikiem 2.7 kilka jest z uszkodzoną panewka. Czy często się to zdarza w tych silnikach ? Wydawało by sie że V6 raczej ciężej będzie "zajechać" :) Czy spotkaliście się z tym? Zacząłem się zastanawiać już czy to nie jest jakaś częsta przypadłość w tych silnikach. Może należy na to uważać? Wolał bym właśnie ten silnik ze względu na dynamikę, podejrzewam że lepszą niż 2.4 i chyba zawsze 4x4.
a co sądzicie o tym:
http://otomoto.pl/hyundai-santa-fe-C27263506.html
To chyba komis...
jaclwapl:
--- Cytat: "barzuc" ---
--- Cytat: "jaclwapl" ---Każdy automat sprawuje się dobrze jak się o niego dba. To, że automaty są awaryjne to mit powielany przez tych co nie potrafią automatu prawidłowo eksploatować.
--- Koniec cytatu ---
Czyli na dobrą sprawę pamiętać, że tam jest olej (i to całkiem sporo) i się go wymienia :-D
Czy o czymś zapomniałem? Pomijam takie szczegóły jak holowanie, odpalanie "na pych" i inne takie perełki :-D
--- Koniec cytatu ---
Tam nie ma oleju ale bardzo specjalistyczny płyn hydrauliczny:)
Przede wszystkim nie można zmieniać biegów (z R na D i P i odwrotnie) jak samochód się porusza (nawet jak porusza się tempem ślimaka wspinającego się na mur od 3 dni) reszta Twoich wskazówek też oczywiście na +
[ Dodano: 2013-06-19, 15:36 ]
--- Cytat: "mar_p" ---Spośród dostępnych aktualnie w ogłoszeniach Santa Fe z silnikiem 2.7 kilka jest z uszkodzoną panewka. Czy często się to zdarza w tych silnikach ? Wydawało by sie że V6 raczej ciężej będzie "zajechać" :) Czy spotkaliście się z tym? Zacząłem się zastanawiać już czy to nie jest jakaś częsta przypadłość w tych silnikach. Może należy na to uważać? Wolał bym właśnie ten silnik ze względu na dynamikę, podejrzewam że lepszą niż 2.4 i chyba zawsze 4x4.
a co sądzicie o tym:
http://otomoto.pl/hyundai-santa-fe-C27263506.html
To chyba komis...
--- Koniec cytatu ---
Najbiedniejsza wersja 2.7 jaka tylko była i to jeszcze za 19 tyś PLN:)
Komis, samochód ciągnięty z Antwerpii, przebieg NIEREALNY! ale widzę plus bo teraz handlarzyny/komisanty wiedzą, że ludzie wiedzą, że przekręcają liczniki to już jest średnio 15tyś/rok (parę lat temu było 10 tyś/rok). Jak dla mnie to nie warto ale to Twoja decyzja.
2.7 zawsze był 4wd. Co do panewek to nie wiem ale jakoś nie szczególnie często o tym słyszę na forum.
Jak chcesz 2.7 to bierz tylko bogate wersje wyposażenia (większa szansa, że drogi samochód był odpowiednio serwisowany i ktoś kto kupił drogą wersję nie oszczędzał na wydatkach) cenowo powinien być tak za ok 23-27 tyś ale cena już od dawna nie jest żadnym wyznacznikiem poza tym, że sprowadzane poniżej 20 tyś PLN to na wstępie wykluczaj:) a dlaczego to pisałem już wcześniej:)
Nawigacja
[#] Następna strona