Autor Wątek: Zakup Santa Fe  (Przeczytany 628386 razy)

Offline glogojar

• HKP
  • **
Santa Fe II
« Odpowiedź #1395 dnia: 11 Maj 2017, 23:36:13 »
Witam - również planuje zakup Santa Fe II. Rok 2007 / 2008

mam takie 3 dylematy - może pomożecie:

1. Facet w komisie sprzedający Santa Fe w ON stwierdził - mam diesla prywatnie, tu sprzedaje diesla - w benzynie 2,7 pękają głowicę - za darmo nie chcę. Przeczytałem całe forum i nie znalazłem takowej usterki opisywanej przez was. Czy mnie wkręcał aby pogonić swoją budę?

2. Czy lepiej zdecydować się na 2WD czy 4WD. W teren nie zamierzam jeździć aczkolwiek po błocie pewnie pojeżdżę. Czy 4WD jest bardziej awaryjny i kosztowny pod względem utrzymania? To jednak znacznie więcej mechaniki, nie wiem jak konstrukcja tylnego zawieszenia.
ps. jeżeli jest gdzieś na forum takie porównanie to proszę o linka... musiał mi umknąć.

3. Przeglądam ogłoszenia już od około miesiąca. Kilka razy wybrałem się do komisu. Mam wrażenie że od miesiąca oglądam wciąż te same auta. Wciąż odświeżane.... ogłoszenia.
- czy ktoś jest w stanie polecić coś naprawdę rozsądnego...?

moja preferencja jeżeli chodzi o wygląd i wyposażenie (może być również 2,7 + LPG):
www.otomoto.pl/oferta/hyundai-santa-fe-po-oplatach-ID6yPEuR.html#b8a44dd449

moja miejska droga do domu (zimą nie odśnieżana):

Offline powell

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1396 dnia: 12 Maj 2017, 06:58:47 »
Patrząc na zdjęcie, może wybierz amfibię ?
Pękające głowice to jakaś bzdura.
Diesel ?  :roll: weź benzynę 2.7

Offline crazykoko

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1397 dnia: 12 Maj 2017, 09:58:31 »
Jestem tego samego zdania. Osobiście mam 2.4, ale też się zastanawiałem nad 2.7 Jeżdżę spokojnie i powoli, więc mocy mam tak akurat, jednak jak ktoś lubi poszaleć, to się za bardzo nie da. To taka wiktoriańska kanapa do jazdy, która rozpędza się jak dębowy kredens.
Przy takiej drodze, to koniecznie brałbym 4x4.

karik

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1398 dnia: 12 Maj 2017, 12:29:50 »
Z benzyną  to będzie problem wybrać coś ciekawego, ponieważ 85 % rynku to diesle 2,2 CRDi. Też planowałem kupić benzynę obejrzałem kilka sztuk  niestety dwa z nich stoją do dzisiaj w komisach a minęło już 6 miesięcy, kupiłem diesla i jak na razie jestem zadowolony, spalanie średnio 9,0 l ON

Offline glogojar

• HKP
  • **
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1399 dnia: 12 Maj 2017, 13:34:15 »
Cytat: "powell"
Patrząc na zdjęcie, może wybierz amfibię ?

Nie jest aż tak źle bo błoto nie jest głębokie ;/

Cytat: "karik"
Z benzyną  to będzie problem wybrać coś ciekawego, ponieważ 85 % rynku to diesle 2,2 CRDi. Też planowałem kupić benzynę obejrzałem kilka sztuk  niestety dwa z nich stoją do dzisiaj w komisach a minęło już 6 miesięcy, kupiłem diesla i jak na razie jestem zadowolony, spalanie średnio 9,0 l ON

Jak można wstawić linki do tych 2 niespodzianek to poproszę. Przynajmniej się nie natniemy.....

Offline crazykoko

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1400 dnia: 12 Maj 2017, 14:02:22 »
Cytat: "karik"

Niestety ekonomia jazdy przemawia za benzyną z gazem. Pewnie dlatego benzyniaków jest zdecydowanie mniej :)

Prawda jest taka, że sam szukałem auta dość długo i faktycznie wybór jest mały. Na portalach ciągle te same ogłoszenia. I pomimo tego, że długo szukałem, to i tak się naciąłem :) Znalezienie 2.7 w dobrym stanie graniczy z cudem.

Zastanowiłbym się jeszcze nad wersją z silnikiem 3.3. Podobno palą minimalnie więcej niż 2.7.

Offline blackpearl

• HKP
  • **
Kupno Santa Fe 2006-2012
« Odpowiedź #1401 dnia: 29 Maj 2017, 13:25:35 »
witam forumowiczów,

zamierzam zakupić Hyundaia SantaFe z rocznika 2006-2012 i liczę na podpowiedzi posiadaczy tych modeli jaki i posiadaczy w ogóle marki Hyundai.
Może niektórych do siebie zrażę, ale jest entuzjastą Diesla  :-)  od małego jakoś bardziej odpowiada mi ten moment obrotowy..lekki klekot  :lol:
Przymierzam się do zakupu czegoś jak niżej
łotomoto

i tu pytania:
jakie są koszty serwisowania? jak z awaryjnością tych jednostek? szukam napędu na 4koła (obecnie w Yetim mam automatyczny) ale w Santku jest blokada tzn. przycisk LOCK? jak sprawuje się zawieszenie?
Wszystkie podpowiedzi będą dla mnie ogromnie ważne.
Z góry dziękuję za pomoc

cavasss

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1402 dnia: 30 Maj 2017, 13:30:23 »
Też planuje zakup santki ale rynek Polski odpuściłem więcej czasu i pieniędzy stracę na szukanie auta w PL niż jeden konkretny wyjazd do DE

Zarazka

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1403 dnia: 14 Czerwiec 2017, 09:09:25 »
hej, a co myślicie o tym egzemplarzu poza faktem ze to straszny golas?
http://allegro.pl/show_item.php?item=6851944314#6c7f3d47ce

Offline kosmos2011

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1404 dnia: 14 Czerwiec 2017, 20:33:22 »
Vin podaje dla zainteresowanych
:-?

Nie posiada:

kurtyny powietrzne

Brak znaczków na tylnej klapie.

Plus za komplet kluczyków.

Offline Haski

• HKP
  • **
Kupno Santa Fe III 3.3 v6
« Odpowiedź #1405 dnia: 21 Czerwiec 2017, 15:40:37 »
Witam wszystkich, odszukałem Wasze forum ze względu na to iż poszukuję jakiś informacji odnośnie Hyundai-a Santa Fe z silnikiem 3.3 V6 z 2013 roku. Nadarzyła mi się okazja zakupu takiego oto autka w dobrych pieniadzach.....Auto jak dla mnie śliczne tak samo jak nowy Tuson ale problem polega w tym że z informacji jakie już uzyskałem auto nie było produkowane na europejski rynek co za tym idzie mogą być problemy z częściami....Obdzwoniłem już wiele sklepów motoryzacyjnych i w każdym brak czegokolwiek do tego autka. Może mógłby mi ktoś doradzić czy gra jest warta świeczki ? Boje się że przy pierwszej lepszej awarii auto stanie w garażu i tam zostanie na kolejne tygodnie :( a tu nie o to chodzi. Chciałbym również zaznaczyć że robie około 2000 km miesięcznie więc jeśli miałbym czekać za jakąkolwiek częścią ileś tygodni to bym chyba dostał szału....Jak to wygląda tak na prawdę? Czy ktoś miał styczność z tym silnikiem ? Wie coś na temat awaryjności, jak znosi on LPG no i odnośnie części? W salonie po podaniu numeru Vin Pan mi odpowiedział dla przykładu klocki przód 530zł netto tył 240 chyba ale niby nie wszystko mają dostępne no i raczej wolałbym omijać serwisy o ile istniałaby taka opcja

Offline Haski

• HKP
  • **
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1406 dnia: 22 Czerwiec 2017, 21:11:26 »
Rozumiem ze nikt nic nie wie w temacie tego silnika..... :/

Wielkiebary

• Gość
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1407 dnia: 23 Czerwiec 2017, 01:12:05 »
Według mnie zakup bardzo ryzykowny.  Sam posiadam 3.3 Lambda pierwszej generacji zaprezentowany w 2005 roku. Nawet teraz jest to bardzo egzotyczna jednostka. Wiadomo była u nas oferowana w Sontacie, Santa Fe i Sorento. Ale założę się że był to 1% sprzedawanych modeli. Wiadomo że u nas królują Diesle oraz 4 cylindrowe benzyny. Hyundai z V6??? Każdy wytrzeszcza oczy. Dość dużo jest Coupe z 2.7 ale to już zupełnie inna bajka. Ale o co chodzi. Chcąc zaczerpnąć wiedzy na temat tego motoru ma się wrażenie że porusza się  temat tabu. Wszystkie testy z portali internetowych albo czasopism to 2.0d albo 2.4 benzyna. O 3.3 zazwyczaj jedno zdanie. Że jest dostępny i dużo pali :) Na tym forum też jest blado. Bardzo mało informacji. I do tego trzeba szukać na podforach Sonaty, Santa Fe i Grandeura.
Jedyne sensowne źródło to forum http://www.hyundai-forums.com/. Można tam znaleźć wszystko, trzeba tylko wiadomo znać dobrze angielski żeby coś skumać.
Części wszystkie są dostępne u Polskich hurtowników tylko trzeba się trochę naszukać.

Jeżeli chodzi o nowsze wersje tego silnika to już robi się nieciekawie. Auta z V6 niemal zniknęły w ostatnich latach z oferty Hyundaia na naszym rynku. Sam byłem zainteresowany kupnem Azery 3.8 z 2011 roku. W polskich hurtowniach jedyne co dostaniesz to wycieraczki i żarówki. Genesis Coupe V6 to samo.

Santa Fe z 2013 to model z silnikiem o oznaczeniu G6DH. Montowany również w modelach

Applications:

2012-present Hyundai Azera (G6DH)
    2012-present Hyundai Genesis (G6DH)
    2013-present Hyundai Santa Fe (G6DH)
    2015-present Kia Sedona (G6DH)
    2014-present Kia Cadenza (G6DH)
    2014-present Kia Sorento (G6DH)

Same amerykańce. Do tego bezpośredni wtrysk benzyny i zmienne fazy rozrządu na wszystkich wałkach( dolotowych i wydechowych). Założę się że auta z tym motorem można policzyć w naszym kraju na palcach jednej ręki. Pomijam że każdy mechanik jak zobaczy co to jest to ucieknie w popłochu. Mało jest fachowców od Hyundai a co dopiero do tak egzotycznego i dość nowoczesnego silnika. No pewnie  ktoś zaraz napisze że jest. Tylko chyba nie o to chodzi żeby jechać 300km do kogoś kto to ogarnie.  O LPG też nic się nie dowiesz bo to wróżenie z fusów. Ale bezpośredni wtrysk benzyny więc wiadomo jak to jest. Od razu bym sobie odpuścił temat. Tym bardziej że ma to być auto do użytku na co dzień.

Nadchodzą ciężkie czasy. Wszędzie downsizing. Silniki V6 powoli stają się u nas towarem luksusowym. 10 lat temu każdy producent w modelu segmentu D miał w topowej wersji silnik V6, a marki premium nawet V8. A teraz?? Mondeo, Insignia, Superb, I40, Peugeot 508, Mazda 6 wszystko maks 4 gary z turbina i do widzenia. Ten trend dotarł nawet do marek premium. A duży motor to na prawdę super sprawa.

Offline Haski

• HKP
  • **
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1408 dnia: 23 Czerwiec 2017, 06:36:08 »
Odpowiedź innej treści by mnie uszczesliwila no ale cóż ;) Dziękuję bardzo, czyli temat rozwiązany:( Santa Fe 3-ej generacji uważam za śliczne ale 80 tys nie przeznacza na auto.....tu nadarzyła się okazja bo auto miało kosztować 50 ale już wiem czemu..... :( Jeszcze raz dziękuję za pomoc!

Offline andrzej300

• Giełda
Zakup Santa Fe
« Odpowiedź #1409 dnia: 29 Czerwiec 2017, 20:26:41 »
Cytat: "cavasss"
Też planuje zakup santki ale rynek Polski odpuściłem więcej czasu i pieniędzy stracę na szukanie auta w PL niż jeden konkretny wyjazd do DE

w niemczech też jest sporo syfów, po jednego pojechałem i musiałem zrezygnować, a na zdjęciach był bardzo ładny, na miejscu w 7 kolorach...wycieczka 1500km ;-)

ostatnio miałem okazję kupić baaardzo zadbany egz.ale był bez klimy i napędu więc odpuściłem, ale blacharsko...jak z fabryki

ogólnie to miałem 2 idealne santa fe ale się sprzedały praktycznie na pniu, więcwidać że dobre egz. schodzą bardzo szybko.