Autor Wątek: [Getz] [Getz] Wymiana rozrządu  (Przeczytany 52754 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kosmos2011

• Giełda
[Getz] Wymiana rozrządu
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Styczeń 2013, 15:08:43 »
Jak najbardziej kup ten zestaw http://motoryzacyjni.pl   Paski 5 i 6 ok 20 pln/szt więc przy przebiegu prawie 100 tyś warto wymienić za jednym zamachem  Pasek napędu pompy wody i alternatora i Pasek napędu pompy wspomagania .Jeśli chodzi o pompe wody to oryginał ma wytłoczony na obudowie znaczek "kopnięte H". Zadzwoń tu   http://waparts.pl/1-Oferta i spytaj czy zdjęcie z Allegro przedstawia rzeczywiście dostępny towar.

jmtotaszek

• Gość
[Getz] Wymiana rozrządu
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Styczeń 2013, 16:25:09 »
Ok, jestem już coraz bliżej zakupu :)
Zatem zaopatrzę się w:
1. Pasek wielorowkowy do napędu pompy wspomagania  :arrow: http://motoryzacyjni.pl/Pasek-Wielorowk-Stary-Nr-48345-GATES-4PK750?filter_name=4PK75 (screen)
2. Pasek wielorowkowy do napędu pompy wody i alternatora  :arrow: http://motoryzacyjni.pl/Pasek-Wielorowk-Stary-Nr-48346-48347-GATES-4PK773?filter_name=4PK77 (screen)
3. Zestaw rozrządu  :arrow: http://motoryzacyjni.pl/Zestaw-Rozrzadu-Hyundai-Kia-GATES-K015511XS?filter_name=5511xs (screen)
4. Pompę wody  :arrow: http://allegro.pl/pompa-wody-hyundai-atos-prime-getz-1-0-1-1i-nowa-i2889546202.html (screen)

jeśli chodzi o pompę wody to na aukcji napisane jest, że pompa jest fabrycznie nowa, ale nie wiadomo jakiego producenta. Może jednak wybrać inną? Czy to nie ma znaczenia...?

A mogę jeszcze prosić o wskazanie gdzie taka pompa się znajduje? Bo na allegro jak patrzę na zdjecia to niby wszystkie są do Getza 1.1 benzyna a różnią się kształtem i to znacząco... chciałbym sprawdzić jak to wygląda u mnie, ale nie widzę nigdzie takiego elementu... Jakaś wskazówka?

Offline kosmos2011

• Giełda
[Getz] Wymiana rozrządu
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Styczeń 2013, 17:07:25 »
Cytat: "jmtotaszek"

jeśli chodzi o pompę wody to na aukcji napisane jest, że pompa jest fabrycznie nowa, ale nie wiadomo jakiego producenta. Może jednak wybrać inną? Czy to nie ma znaczenie

Aukcja prawidłowa tylko zadzwoń z pytaniem czy jest logo Hyundai na obudowie pompy.

Zdjęcie z umiejscowieniem pompy w silniku

jmtotaszek

• Gość
[Getz] Wymiana rozrządu
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Styczeń 2013, 19:18:36 »
Cytat: "Gal"
Proszę o wstawienie dodatkowo screenów aukcji o których mowa w poście.
Wstawione screeny do wszystkich linków.

Cytat: "kosmos2011"
Aukcja prawidłowa tylko zadzwoń z pytaniem czy jest logo Hyundai na obudowie pompy.
Jutro zadzwonię z samego rana.

Dziękuję za pomoc :)

a te paski wielorowkowe gdzie przychodzą?

--
już zupełnie poza tematem: taką uszczelkę bym wziął jeszcze, będzie pasować? http://motoryzacyjni.pl/Uszczelka-Pokrywy-Zaworow-AJUSA-11098500?filter_name=11098500 (screen)

Offline kosmos2011

• Giełda
[Getz] Wymiana rozrządu
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Styczeń 2013, 21:10:33 »
Rozmieszczenie pasków

Uszczelka będzie pasować (22441-02400) tylko niech mechanik doda trochę sylikonu wysokotemperaturowego i nie dokręca pokrywy za mocno.

jmtotaszek

• Gość
[Getz] Wymiana rozrządu
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Styczeń 2013, 09:51:09 »
Zadzwoniłem w sprawie pompy wody... nie jest oryginalna. Producent to Autotop z Korei, jak twierdził mój rozmówca.
Hyundaiowa byłaby pewnie dużo droższa.

Ale chyba kupię, co?

Offline robaszek127

• Giełda
[Getz] Wymiana rozrządu
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Styczeń 2013, 17:01:01 »
Nie kupuj Kolego jakiś nieznanych zamienników na allegro bo tam zawsze piszą, że fabrycznie nowa oryginał itp. Pompa wody akurat to sporo rozkręcania więc lepiej dołożyć i kupić dobrą firmówkę.  Pisałem o GMB dobrej co powinna wytrzymać dwie wymiany paska.  Szukaj sklepu gdzie kupisz wszystko razem tedy oszczędzasz na kosztach wysyłki a i szukaj firmowych części a nie najtańszych z allegro.

Offline marekityle

• Giełda
[Getz] Wymiana rozrządu
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Styczeń 2013, 17:05:33 »
Cytat: "kosmos2011"
Rozmieszczenie pasków

jeśli nie było innych wersji to ja mam inaczej, jeden pasek napędza pompę wspomagania i klimatyzacji

Offline kosmos2011

• Giełda
[Getz] Wymiana rozrządu
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Styczeń 2013, 17:54:09 »
Producent to Autotop z Korei

Kup tą pompe http://www.autosklepbydgoszcz.pl/produ

jmtotaszek

• Gość
[Getz] Wymiana rozrządu
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Styczeń 2013, 15:50:40 »
Wymieniłem :mrgreen:

Części kupiłem jednak w sklepie na miejscu, nie bawiąc się w przesyłki. Wyszło taniej ponieważ nie kupiłem wszystkich części super-oryginalnych, trzeba byłoby na nie czekać a potrzebuję samochodu na co dzień. Także np. pompę wody mam Valeo i paski wielorowkowe do alternatora i wspomagania jakichś tańszych producentów.

Za wymianę rozrządu z pompą wody, wlanie nowej cieczy chłodzącej, wymianę tych dwóch dodatkowych pasków, wymianę uszczelki pod pokrywą zaworów oraz wymianę nadkola (chodzi o ten plastik w środku) zapłaciłem 210zł. Wydaje mi się, że to całkiem znośna kwota.
Waszym zdaniem to za mało, za dużo? Co sądzicie?

Offline albert

• Giełda
[Getz] Wymiana rozrządu
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Styczeń 2013, 16:06:23 »
Jeżeli za samą robociznę, to nawet tanio. Jeżeli z częściami zamiennymi, to darmo.  ;-)

Offline kosmos2011

• Giełda
[Getz] Wymiana rozrządu
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Styczeń 2013, 17:54:52 »
Wymieniłem :mrgreen:

Życzę długiej bezawaryjnej jazdy i w wolnej chwili mógłbyś napisać jakiej marki i model części użyłeś i jaka była cena.Będzie to informacja dla potomnych i wzorowe zakończenie tematu co niestety jest rzadkością na forum (zwykle następuje cisza lub informacje chyba tajne  8-) tylko na PW)

jmtotaszek

• Gość
[Getz] Wymiana rozrządu
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Styczeń 2013, 20:29:23 »
Kwota 210zł jest za samą robotę - części kupowałem osobiście i zawiozłem je do "mechanika". Też mi się wydaje, że tanio :)

kosmos2011, dziękuję :-D Części to żadna tajemnica, choć trochę mi wstyd że tyle was męczyłem o pomoc a na końcu i tak kupiłem inne części... Po prostu potrzebuję samochodu na co dzień i nie mogłem czekać ileś dni na te "dobre" elementy, a autko już lewo jeździło. Wymiana była konieczna już tysiąc kilometrów temu!
Niestety nie pamiętam wszystkich producentów a na fakturze mam tylko skróty dwu lub trzyliterowe, nic mi to nie mówi.

- pasek rozrządu, 40-05-571, producent ASH: 45zł
- napinacz, 40R0501-KOR, producent Valeo/KOR: 45zł (na kartoniku Valeo)
- pompa wody, 10-1207V, producent Valeo/INN: 85zł (na kartoniku Valeo)

- nadkole prawy przód, T50069, oryginalne Hyundai: 46zł
- uszczelka pokrywy zaworów, 11098500, producent ASJ: 30zł
- pasek wielorowkowy 760, 4PK760-BAN, producent OY: 22zł
- pasek wielorowkowy 750, 4PK750-BAN, producent OY: 18zł

Muszę przyznać, że teraz Getz chodzi jak pszczółka - silnik po prostu fajnie bzyczy (nie, nie mruczy, w końcu nie jest to 2.5TDI). Wcześniej były w nim mechaniczne stuki, jakby coś było luźne. Teraz jest perfekcyjnie równa i cicha praca silnika. Zobaczymy jak spalanie. Pod koniec ferii będę jechał w trasę 110km to dam wtedy znać, na razie takich długich za jednym zamachem nie robię więc nawet nie próbuję obliczać.

marasbydg

• Gość
[Getz] Wymiana rozrządu
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Luty 2013, 11:02:02 »
wymienial ktos rozrzad w getz 1.1 w bydgoszczy lub okolicach>??? dajcie namiary na kogos kto tej operacji nie sprzeprzy.... z gory dzieki !

NieAmator

• Gość
[Getz] Wymiana rozrządu
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Luty 2013, 11:33:28 »
Ja u siebie w xedosie wymieniłem rozrząd sam bo wszyscy albo nie tykam się V6 albo cena z kosmosu. Wszyscy sie śmiali że zabije silnik złożyłem i śmiga wystarczy trochę chęci i czasu dla mnie trudność 3+ tylko bardzo czasochłonne. Gorzej jest wyjąc sprężake klimy z Q7 A TDI nie mruczy tylko klekocze i śmierdzi  :mrgreen:

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2013-02-23, 12:16 ]
Ostatnie zdanie podoba mi się najbardziej :mrgreen: