Forum > Getz
[Getz] Wymiana rozrządu
marrgoss:
Witam
Od niedawna jestem posiadaczem Getza 1.3 2004 r. Auto kupiłem po pierwszym właścicielu, zadbane, serwisowane w autoryzowanym serwisie z udokumentowanym przebiegiem - 77 tys. Nie ma w papierach żadnego info o wymianie rozrządu wiec dla bezpieczeństwa trzeba go zrobić tym bardziej, że auto ma 8 lat, a zauważyłem, że instrukcja zaleca wymianę co 90 tys lub właśnie co 8 lat.
Czy ktoś z was robił rozrząd sam?
Na ile jest to skomplikowane w Getzie?
robaszek127:
Ja niedawno kupiłem też getza 1.3 i zaraz po zakupie wymieniałem rozrząd. Zakupiłem cały zestaw w sklepie internetowym motogop.com.pl i szczerze polecam mają taniej sporo niż w sklepie typu Fota. Kupiłem zestaw pompa plus rolka GMB to części najlepsze pd względem jakości i ceny. Za zestaw z paskiem daytek dałem 185zł i olej Elf 10w40 64zł. Podczas gdy w focie chcieli za pompe gmb 120zł i pasek najtańszy 90-110zł.
Wymiana może nie jest bardzo skomplikowana ale sporo odkręcania a najciężej jest odkręcić główne te koło pasowe od silnika bo śruba ciężko idzie zwykłym kluczem.
Co ciekawe u mnie pompa zalożona w serwisie jakas japonska - japan cos tam miała wieki luz ale za to rolka oryginalna gmb była jak nowa i nie potrzebnie kupowałem drugą.
kosmos2011:
http://translate.googleusercontent.c
marrgoss:
Stronka ciekawa ale te tłumaczenia trochę nie bardzo.
Z tego co pobieżnie zauważyłem kół nie trzeba blokować? Czy mylę się?
jmtotaszek:
Cześć,
chyba czeka mnie wymiana rozrządu, coś złowieszczo brzmi w silniku. Z forum dowiedziałem się, że warto kupić nie tylko sam pasek i rolkę napinacza, ale także pompę wody. Przyznam, że kompletnie się na tym nie znam i prosiłbym o pomoc w wyborze takiego zestawu.
Na allegro nie ma za dużo aukcji dla Getza, tym bardziej jeśli wyszukać "getz + gmb". Oto link: http://moto.allegro.pl/listing.php/search?string=gmb+getz&category=50844&description=1
A może części z innego źródła? Jestem otwarty na wszystko.
Który zestaw będzie najlepszy dla mojego autka? Zależy mi na jakości, cena nie musi być najniższa.
Getz 1.1 benzyna
2003 rok
94.000km przejechane
Nawigacja
[#] Następna strona