Forum > Tucson JM
[Tucson] Zimówki do Tucsona
tomektucson:
Witam,
czy ktoś z kolegów miał może założone zimówki
o rozmiarze innym niż polecane przez producenta,
czyli 215/65/16, dokładnie chodzi mi o rozmiar
205/55/16, ewentualne minusy i czy w ogóle
jest to dopuszczalne.
Tucson 2WD CRDI.
Pozdrawiam
wald:
Wszystko jest dopuszczalne, jak się mieści. Przy rozm. 55 to będzie wyglądał jak maluch na 60. Kup 215 jak najwyższe, może 70 zmieści się na pełnym skręcie. Nie kupuj szerszych niż 215 bo są niepraktyczne u nas w zimie; breja, koleiny, ubity i śliski śnieg. Ja mam 235 i na ubitym śniegu jest nieciekawie. Odradzam.
seboc:
--- Cytat: "wald" ---Wszystko jest dopuszczalne
--- Koniec cytatu ---
Może w Polsce i na wsi - tak. W Niemczech auto z takimi oponami nie przejdzie przeglądu a przy wypadku można sobie sporo problemów narobić. Homologacja przewiduje 2 rozmiary opon.
Bez względu na sezon polecam węższe (215). Auto lepiej się prowadzi i lepiej wygląda. Opony 235 są takie baloniaste.
tomektucson:
Oponki zakupiłem w fabrycznym rozmiarze
General XP 2000 Winter 215/65/R16.
Pytałem bo miałem praktycznie nowe oponki
205/55, ale to rzeczywiście byłaby porażka.
bobek310:
Ja mam letnie 235/60/16. Przy zalecanym ciśnieniu wyglądają jak niedopompowane i jak na takim jeździłem, to cały samochód jakby pływał. W tej chwili mam w oponach ciśnienie 2,4 atm. Wyglądają jako tako. Zimówki kupiłem 215/65/16. Myślę, że będą mając odpowiednie ciśnienie w oponach wyglądały przyzwoicie.
W żadnym wypadku nie założyłbym mniejszych. Poza walorami jezdnymi, będą delikatnie ujmując problem wyglądały dziwnie. Kiedyś, gdy dostęp do opon był ograniczony, kupiłem do mercedesa 123 opony niskoprofilowe. Samochód wyglądał jak piękna wysoka blondynka cały czas chodząca na kolanach. Porażka - najgorszy zakup związany z motoryzacją w życiu.
Jednym słowem kategorycznie odradzam. Wydasz kasę i jak je założysz to stwierdzisz, że to nie to - będziesz niezadowolony.
Nawigacja
[#] Następna strona