Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Wybrałem laczki i felgi na zimę :)
trucikmm:
Witaj KAROL208, nie uraziłeś mnie. Co do Opon z Chin to zdajesz sobie sprawę że 3/4 z nich to produkcja chińska. Znana marka opon to Continental a Zeetex to taki sam adres fabryki (dziwny zbieg okoliczności ale faktor opony taki sam jak u znanej konkuręcji :)). To tak jak u nas z Biedronką kupujesz sok z biedronki typu kaktus do drinka a sok z tymbarka taki sam ale jednak za wieksza kasę ( w rzeczywistości ta sama firma tylko inne opakowanie). Płacisz za firmę a mi się to nie podoba żeby za naszą kasę utrzymywać marketing firmy. Co do chińskich opon zrobiłem na nich 30 tys km i nie ma problemu. Opona ma sprawność do 3 lat potem guma robi swoje. A nowe opony to luxus za który teraz nie tzreba płacić dużych pieniędzy dzięki skośnym małym rączkom.
virtuatylda:
Cześć!
Proszę o opinie nt. Sunny SN3830 225/60/17 103V XL do ix35.
Pozdrawiam!!!
wieloryb7:
--- Cytat: "trucikmm" ---A ja kupiłem do mojego IX-a chińskie opony ZEETEX 225/65/R17 są super już drugi sezon na nich się bujam, sprawdzone w górach, na trasie (może trochę głośne przy 130, ale to auto nie jest wyścigówką:) a komplet za 1600zł
--- Koniec cytatu ---
Witaj, mnie też wpadły w oko te opony. Teraz można je kupić w necie za 279zł za sztukę, a opinię mają więcej niż dobre... To jest dokładnie połowa ceny Hankooków, nie wspominając o tych "markowych" za 700zł
Jedyne, co mnie zastanawia, to rozmiar. 225/65/R17 jest jednak o 3,11% większy od oryginalnego 225/60/R17, a wg teorii - to trochę za dużo. (Podają najczęściej do 1,5% -czasem max do2%).
Gringo:
Ja też od dwóch sezonów mam chińskie Sailun ICE BLAZER i z czystym sumieniem polecam tę chińszczyznę. Przetestowane w górach i na zaśnieżonych trasach, gdy atak zimy zaskoczył drogowców - np. na S7, gdy w ciągu 1h zasypało trasę i ludzie jechali max 50 km/h po koleinach poprzedników - ja spokojnie jechałem 80-90 km/h pustym zaśnieżonym pasem...
Duży agresywny bieżnik świetnie wgryza się w śnieg i odprowadza błoto pośniegowe. Na odśnieżonej trasie trochę głośniejsze od letnich - wiadomo. Wcześniej jeździłem zimą na Nokianach i trochę się obawiałem tych, ale polecono mi je i nie żałuję 8-) .
KAROL208:
--- Cytat: "Gringo" ---Ja też od dwóch sezonów mam chińskie Sailun ICE BLAZER i z czystym sumieniem polecam tę chińszczyznę.
--- Koniec cytatu ---
Na pewno jak już ktoś wspomniał lepsza jest nowa zimówka nawet chińska niż byle jaka letnia.
Tutaj jest test opon ADAC
http://www.oponeo.pl/artykul/test-opon-zimowych-adac-2013-2014-w-rozmiarze-225-45-r17-h
Nawigacja
[#] Następna strona