Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Wybrałem laczki i felgi na zimę :)
JAREK G:
--- Cytat: "malowany" ---Witam, po roku używania podobnych alusów mogę stwierdzić, że nie masz sie o co obawiać :)
--- Koniec cytatu ---
Dzięki za info. Pomyślę jeszcze nad nimi. U ciebie w czarnym kolorze pewnie ładniej się prezentuje, u mnie w satin amber może być różnie. Na razie wrzucę chyba kapcie (Hankook W310 225/60 R17 103 V) na felgi fabryczne
malowany:
--- Cytat: "JAREK G" ---
--- Cytat: "malowany" ---Witam, po roku używania podobnych alusów mogę stwierdzić, że nie masz sie o co obawiać :)
--- Koniec cytatu ---
Dzięki za info. Pomyślę jeszcze nad nimi. U ciebie w czarnym kolorze pewnie ładniej się prezentuje, u mnie w satin amber może być różnie. Na razie wrzucę chyba kapcie (Hankook W310 225/60 R17 103 V) na felgi fabryczne
--- Koniec cytatu ---
Fajnie się prezentują bo są szersze i równo z nadwoziem się kończą te co mam, na dniach założę to wrzucę zdjęcia :)
trucikmm:
A ja kupiłem do mojego IX-a chińskie opony ZEETEX 225/65/R17 są super już drugi sezon na nich się bujam, sprawdzone w górach, na trasie (może trochę głośne przy 130, ale to auto nie jest wyścigówką:) a komplet za 1600zł
KAROL208:
--- Cytat: "trucikmm" ---A ja kupiłem do mojego IX-a chińskie opony ZEETEX 225/65/R17 są super już drugi sezon na nich się bujam, sprawdzone w górach, na trasie (może trochę głośne przy 130, ale to auto nie jest wyścigówką:) a komplet za 1600zł
--- Koniec cytatu ---
Ja osobiście nie ryzykował bym zakupu opon chińskich, do auta powyżej 1200kg.
Często na oponach robią się guzy, wybrzuszenia, problemy z wyważaniem. Oczywiście gwarancję wytrzymują a później to różnie bywa.
Ja osobiście zawsze kupuję opony znanych marek, 7lat w sonacie posiadałem michelin PA3 5 lat gwarancji i sprzedałem sonatkę a opony w bd stanie. Takie same opony mam teraz w A8 z 2008r i nic się nie dzieje.
W busie mam zimowe Nokiany z indeksem C z 2009r,
Moje zdanie jest takie że jak kogoś stać na auto za 50tyśzł to niech nie żałuje na opony. Zobaczcie testy opon czy letnich czy zimowych i czy w pierwszej 20 jest jakaś chińska?
Tylko że większość ludzi kupuję auto za ostatnie oszczędności i oszczędza na eksploatacji.
Tym postem nie chciałem nikogo urazić w szczególności kolegę trucikmm którego post akurat zacytowałem.
Jestem anty do chińskich i reszty tanich opon.
--- Cytat: "malowany" ---
Fajnie się prezentują bo są szersze i równo z nadwoziem się kończą te co mam, na dniach założę to wrzucę zdjęcia :)
--- Koniec cytatu ---
Zawsze zalecają węższe opony na zimę
pijid:
--- Cytat: "KAROL208" ---Zawsze zalecają węższe opony na zimę
--- Koniec cytatu ---
Węższe opony to mniejsza podatność na aquaplaning, czyli teoretycznie większa przyczepność na mokrej nawierzchni. Z drugiej strony to teoretycznie gorsza przyczepność w zakrętach i na suchej nawierzchni.
Generalnie jest na dwoje babka wróżyła, wszystko zależy. Współcześnie właśnie ludzie piszą że nie ma większych różnic.
A z innej beczki: na (węższych) Dunlopach SP Winter Sport 4D ix35 się zdecydowanie lepiej prowadzi niż na fabrycznych Hankookach... I to zarówno jeśli chodzi o zachowywanie kierunku na wprost, jak i w zakrętach. A komfort jazdy też jest wyższy (w końcu wyższy profil...).
Co gorsza, nie sądzę żeby to była kwestia temperatury, bo w sierpniu się zachowywał podobnie.
Nawigacja
[#] Następna strona