Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Wybrałem laczki i felgi na zimę :)
Zibi:
jednak pozostałem przy 16 calowych felgach i oponach 215/70, zima ma być bezpiecznie a nie ładnie :)
Gringo:
Dokładnie tak. Jeszcze się zdziwisz jak przyjemnie bezstresowo się jeździ ;-)
robzak123:
Ja się zastanawiam nad wyborem komplet kół z oponami (NOKIAN WR G2 SUV 225/70R/16 + ATT 640) za 3560 zł lub tylko oponami na oryginalnych felgach (NOKIAN WR G2 SUV 225/60R/17) za ok. 2200 zł. Jaką opcję polecacie i dlaczego ?
Czy warto dać ok 1500 zł więcej by mieć zimą zamiast 17' - 16' tkę
Zibi:
nie jestem znawca, przy wyborze kierowałem się informacjami od sprzedawców i znajomych ... wyższa opona chroni felgę przed dziurami, które w okresie zimy niestety są u nas standardem dlatego wybrałem 16 calowe felgi ... wszyscy zalecają zimówki węższe, czyli max 215.
robzak123:
--- Cytat: "Zibi" ---nie jestem znawca, przy wyborze kierowałem się informacjami od sprzedawców i znajomych ... wyższa opona chroni felgę przed dziurami, które w okresie zimy niestety są u nas standardem dlatego wybrałem 16 calowe felgi ... wszyscy zalecają zimówki węższe, czyli max 215.
--- Koniec cytatu ---
Kupiłem jednak same opony 225/60/17 ...ostatnio doczytałem się ze wg najnowszych badań w zimie opona węższa wcale nie jest bezpieczniejsza niż nieco szersza, ponoć to już nie jest aktualne. Jeśli zaś chodzi o wysokość opony to uznałem że 60 w zupełności wystarczy ...czyli wymiana samych opon na nówki nokiany (już nawet teraz w temperaturach 0 do 2 stC czuję ze fajnie się w nich jeździ). Czekam na prawdziwy śnieg ;)
[ Dodano: 2012-10-30, 16:43 ]
--- Cytat: "jacek2" ---zimówek już nie trzeba - zima odwołana w tym roku :evil: :evil: :mrgreen:
--- Koniec cytatu ---
;) no na pewno w Kłodzku to zimy nie będzie ;)
Nawigacja
[#] Następna strona