Forum > Tucson JM
[Tucson] Jaki olej Tucson 2.0 benzyna
kosmos2011:
Arni71 najnowszym autem z silnikiem G4GC było i30 FD i tam w instrukcji producent dopuszcza lepkości 0W40, 5W30, 5W40 klasy ACEA A3, A5 API SL lub SM. Czyli możesz zostać przy lepkości 0W40.
Arni71:
--- Cytat: "beren1" ---Potwierdzam, dziś zalałem weszło ok 3,7L.
--- Koniec cytatu ---
Skoro macie doświadczenie z wymianą i potwierdzacie że 4L wystarczą to zostanę przy 0w40 - kupie Castrola
Gdzieś wyczytałem że pojemność układu to 4L + filtr ale zapomniałem że to mowa o suchym układzie a takiego nie uzyskam przy wymianie oleju :)
RobertS.:
http://www.kolegaberlin.pl/product-pol-5185-Castrol-Edge-Titanium-FST-0W40-5L-niemiecki.html?product=5185 - tu masz oryginalny 0w40 Castrola na PAO 100% Syntetic - obecnie jeden z najlepszych pełnych syntetyków na rynku.
Na rynku niemieckim Castrol posiada karnistry 5 litrowe.
0w40 to generalnie najlepsza możliwa kompozycja. Doskonały na zimę i lato. Dobry wybór i go nie zmieniaj.
Shadows:
Będę wymieniał na dniach olej bo chcę zrobić płukankę, mam wątpliwości.
Wg instrukcji Tucson powinien być zalewany olejem API SJ lub SL 5W-20 albo 5W-30 (poniższych oznaczeń typu ILSAC nie rozumiem, wiec odpuszczam)
Wyczytałem jednak, żeby lać gęstszy jeśli silnik bierze olej a ja na 3k km dolałem już 2 litry. Gęstszy tzn jaki? 5W-40? 5W-50? Gęstość robi różnicę w takim przypadku czy jest to mit?
kosmos2011:
Trzy posty nad Twoim są podane parametry oleju silnika G4GC i nie spoglądaj do instrukcji z przed 12 lat.
Oleje w temperaturze roboczej silnika różnią się lepkością nie gęstością.
Nawigacja
[#] Następna strona