Forum > Tucson JM

[Tucson] Jaki olej Tucson 2.0 benzyna

<< < (8/16) > >>

seboc:

--- Cytat: "kosmos2011" ---Może należałoby używać sformułowania "syntetyk HC" bo to by zdefiniowało wartość tych dwóch produktów.
--- Koniec cytatu ---

Producent okresla wymagania tak, ze kazdy, nawet ruski, polsyntetyk je spelnia. Oba oleje sa znacznie powyzej tego, co wymaga producent silnika. Kupowanie wiec jakiegos mega-hiper-kosmicznego oleju mija sie z celem. Zwlaszcza, ze sam silnik nie jest jakis bardzo nowoczesny czy wysilony.

Sklaniam sie wiec ku opini, ktora juz ktos wyrazil: wazniejsza jest regularnosc wymiany niz wybor oleju.

dziadek:
Ja jako że jak pisałem wcześniej nie wiedziałem jakim olejem był zalany poprzednio, po rozeznaniu sytuacji podjąłem decyzję i zalałem olej VALVOLINE MAX LIFE 10W40 i mam nadzieję że będzie ok.

RobertS.:

--- Cytat: "seboc" ---
--- Cytat: "kosmos2011" ---Może należałoby używać sformułowania "syntetyk HC" bo to by zdefiniowało wartość tych dwóch produktów.
--- Koniec cytatu ---

Producent okresla wymagania tak, ze kazdy, nawet ruski, polsyntetyk je spelnia. Oba oleje sa znacznie powyzej tego, co wymaga producent silnika. Kupowanie wiec jakiegos mega-hiper-kosmicznego oleju mija sie z celem. Zwlaszcza, ze sam silnik nie jest jakis bardzo nowoczesny czy wysilony.

Sklaniam sie wiec ku opini, ktora juz ktos wyrazil: wazniejsza jest regularnosc wymiany niz wybor oleju.
--- Koniec cytatu ---

1. Rożnica między olejami HC a tymi opartymi na PAO i Estrach jest ogromna.
2. To co w Polsce opisane jest " Full Syntetic " poza pewnymi wyjątkami  w Niemczech jest oznaczone "HC" "SHC" "Syntetic Technology". Dlaczego ? - za odrą karane jest nazywanie oleju HC - syntetykiem. Bazą dla oleji HC, SHC czy wykonanych w technoligi syntetycznej jest olej mineralny ! - reszta to już wysokiej jakości dodatki im ich wiecej tym olej lepszy. Dopiero Estry i PAO to prawdziwe syntetyki. Przykładem uczciwego nazywania swych olei na wszystkich rynkach jest LiquiMoly - gdzie jest wyraźny podział na Pełne syntetyki ( drogie ale doskonałe jakościowo ) oraz te w technologi syntetycznej czyli HC oraz tanie mineralne oleje - również dobre oleje jednak zawsze gorsze jak PAO/Ester.
Co do polecanego przez Hyundai Castrola - 0W40 to doskonaly olej w pełni syntetyczny na PAO. Część olei Castrola dostępnych w Polsce jako Full Syntetic - w Niemczech jest oznaczonych jako HC Syntetic -
porównać można sobie na www.kolegaberlin.pl - gdzie są dostępne między innymi niemieckie wersje Castrola nie dystrybuowane w Polsce.
3. Silnik 2.0 w Tusconie to stosunkowo prosta i nie wysilona konstrukcja. Jednak silnik ten jest bardzo wymagający dla oleju. Ze względu na opory powietrza jakie stawia nadwozie, masę pojazdu, oraz tylko 5 biegową skrzynię biegów - silnik pracuje pod dużym obciążeniem.
Jazda przy prędkości autostradowej 140-150 km/h to już ponad 4kk obr/min. W przypadku pełnego obciążenia auta oraz wysokiej letniej temp. 30 stop i wiecej -olej 5w30 nie spełni swojej roli, a zwłaszcza oleje" low saps "  5w30, które jako niby ekologiczne i paliwo oszczędne wciskają gdzie się da,  o współczynniku HTHS przy 150 stopniach poniżej 2,5 mPa.s, gdzie film olejowy na tłokach przy długiej jeździe z wysokimi obrotami pod obciążeniem zostanie z pewnością zerwany.
Dlatego silniki Tuscona 2.0 najlepiej chronione będą olejami o 0w40, 5w40, 10w60 - współczynnik HTHS przy 150 stopnieach powyżej  3,6 mPa.s a w przypadku 10w60 pow. 6 mPa.s.

Szczególnie warty uwagi jest 0w40 Castrola i 10W60 Castrola ( oba to pełne syntetyki na PAO ).
4. 100.000 km  przebiegu to żaden powód by przechodzić na półsyntetyczny 10w40.
Płukanka niczego nie rozszczelni - to mit który już dawno powinien odejść do lamusa.
Czysty silnik, z czystą magistralą olejową, pierścieniami bez nagarów to lepsza sprawność silnika i wyższa kompresja.
5. System wymiany oleju w trybie Longlife sprawdza się tylko w Niemczech i krajach Beneluxu gdzie dziennie pokonuje się dzisiątki/setki km na autostradach. W Polskich zakorkowanych miastach - 10,000 km to dystans po którym powinno się wymienić olej a w przypadku LPG 10.000 i obligatoryjna wymiana.
Pełne Syntetyki PAO - zapewnią zawsze doskonałe smarowanie, wytrzymałość termiczną i czystość silnika - z pewnością przedłużą także jego żywotność, oraz z uwagi na temp płynięcia rzędu nawet - 50 zapewnią płyną prace silnika w zimie, a i latem w upały olej taki nie zlakuje się w silniku. Castrola 0w40 mam zalanego w samochodzie z przebiegiem 367 tyś km - a silnik w ciąż spisuje się doskonale.

Częstotliwość wymiany oleju jest równie ważna jak używanie do wymiany dobrego oleju - najlepiej w pełni syntetycznego na PAO/Estrach. Takie oleje produkuje np. Castrol ( 0w40, 0w30, 10w60 Supercars ), LiquiMoly ( Synthoi 0w40, 5w40, 10w60 GT1 ), Motul ( 8100 X-cess 5w40, X-Max 0w40, X-Power 10w60 ), Valvoline ( seria SynPower 5w30, 5w40, 5w50 Vr1 Racing ), Shell także posiada olej syntetyczny na PAO - Shell Helix Ultra Racing 10w60.

W swoim Tucsonie 2.0 z LPG Landi Renzo - także używam Castrola 0W40  - przebieg zbliża się do 100.000 km, z czego blisko 70.000 na LPG. Silnik jest w doskonałej kondycji i nigdy mnie nie zawiódł czego Wszystkim posiadaczom życzę.

marcin899:
po takim niemieckim longlifie na castrolu musiałem robić wymiany oleju co 5k oraz kilka razy robić płukankę Liqy Moly (polecam te czarne, podobno to juz naprawde wysoka półka)

dopiero po ok 4 wymianach silnik się oczyscił ze szlamu.
Obecnie stosuje Shell helix ultra 5w40 (III grupa, GTL, czyli HC pozyskane z gazu ziemnego, wysoki TBN, taki ulepszony-podrasowany HC).
Wymiany oczywiście max 10k (robie czesto trasy ponad 1000 km w jedna stronę, wiec niestety silnik nie ma latwo)

RobertS.:
Jeśli używasz 5w40 to lepszym wyborem będzie LiquiMoly 5w40 Synthoil HighTech oraz Motul 8100 X-Cess 5w40 - oba to pełne syntetyki na PAO o wszystkich parametrach lepszych niż wspomniany przez ciebie Shell. W przypadku Motula porównywalne cenowo, Liqui jest nieco droższy.

Po jakim dokładnie Castrolu ten szlam miałeś ? Castrol w gamie LongLife posiada oleje 5w30 low saps - wyjątkowo kiepsko spisują się w naszym klimacie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej